Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, October 25, 2011

Char Kuetiaw Kerang



Assalamualaikum. Rinduuu kat semua...tapi keadaan tak berapa mengizinkan...tak dapat mengupdate blog seligat dulu...insyaAllah....mudah2an alahan ni kejapp jerk....meh layan dulu n3 tertunggak ni....Mas buat dah lama.....sebelum tahu Mas pregnen lagi...oleh sebab dah ada resepi Kicap Campur, jadi Mas masukkan jerk n3 Char Kuetiaw Kerang resepi Mas ni...sedapppp dan lebih puas makan bila dibuat sendiri...makan pulak ngan Cili Jeruk, perhh....memang best.......buat masa ni Mas mohon maaf yerk klu bw kurang berbanding dulu....mana yang sempat jerk Mas terjah...memang tak leh ngadap lama2 lappy tu.....memusing jerk kepala ni.....nanti dah ok....Mas terjah semua yerk....maceh juga pada follow2 baru yang sudi tinggalkan jejak......love u all semua..muahhhh......

Char Kuetiaw Kerang
Resepi : MasDuniaku
Bahan ( utk seorang ) :
  • 1 piring kuetiaw
  • 1 biji bawang putih - di ketuk
  • cili kisar - ikut pedas
  • kerang - agak2 banyak mana , boleh letak udang juga
  • sedikit kucai dan taugeh
  • 1 biji telur
  • Kicap Campur secukupnya
  • air rebusan udang secukupnya - Rebus udang dengan air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jangan buang....

Cara memasak :
  1. Tumis bawang putih yang diketuk hingga hingga wangi dan masukkan cili kisar, masak hingga garing kemudian masukkan kuetiaw dan kicap campur, sebatikan dan baru masukkan kerang @ udang, kacau lagi dan masukkan air rebusan udang yang masih panas, agak2 kuetiaw tu tenggelam yerk sebab nanti air rebusan tu cepat kering dan kacau sebati dan rasakan,kalau kurang masin, boleh tambah lagi kicap campur tu, masukkan tauge, kucai dan masukkan juga telur, biar mendidih kejap baru sebatikan semuanya ,last baru taburkan sedikit lada putih, Mas guna lada putih ajisio , kacau sikit dan terus tuang ke dalam pinggan..
  2. Sedap dimakan terus panas2 dengan cili jeruk...



26 comments:

  1. tgok kuetiaw mas yg basah2 ni.. huuu.. sedapnya mas..

    ReplyDelete
  2. Ala ciannya adik kak cek sorang ni...Mas ngandung ya...tahniah...so mabuk2 ke skrg ni...byk2 rehat ya....ape2pun..kuey teow tu memang nampak sedap....kerang beso2..puas makan...:D

    ReplyDelete
  3. waaa...tergoda tgk kueteow mas tuh...slrupppp.... yaW!!

    ReplyDelete
  4. dah buat last week tapi guna udon punya bukan kueteow janji ada rasa ok la ngeee

    ReplyDelete
  5. alahan kuat gak ya.. take care tau mas .. :)

    ReplyDelete
  6. sian ko mas..dapat ku bygkn masa morning sickness tu..ko minum 100plus bg lega skit ekk..
    rehat cukup2 tau n jgn paksa diri on9..takpe,teman2 blogger pasti memahami..yg penting ko sihat jer..
    kue teow tu nampak sedap..aku x berkesempatan try lg kicap ko tuh..nanti aku mmg nak try gak

    ReplyDelete
  7. as'salam Mas..yg tetunggak pun npk sungguh terliuq.....

    jangan paksa diri yeee...
    akk puun dulu cam tu juga lama menyepi dekat 4-5 bln...apa pun jga pemakanan dan kesihatanyw..jgn lasak2

    ReplyDelete
  8. Tak pe Mas..alahan tuh hanya sementara jer. Nnt bila dh tak pusing kepala lagi blh buat N3 manyak3 hehehe
    menggancam betul tgk kerang2 yg berposing atas kuetiaw hehehe

    ReplyDelete
  9. teruk ye alahan kak mas.. moga x berpanjangan alahan akak.
    sedap char kuetiaw. tun x makan kerang, tun amik sepinggan, asing2kan kerang, pastu habiskan kue tiaw ^^

    ReplyDelete
  10. Mas..my fav ni..sedap hingga menjilat copstik..hehe.

    ReplyDelete
  11. Massss


    petang2 gini..nak rasa sepinggan KT gak la Mas....anyway..take care dear

    ReplyDelete
  12. Bab rasa pening2 cm telan pil kuda yg x tahan tu...jaga diri bebaik ...tp kuetiaw tu ttp nanpak menyelerakan!

    ReplyDelete
  13. fuhhh terliur saya..mm sini tak jumpe en kerang..sob sob sob

    ReplyDelete
  14. yum yum sedap tu mas.. suka makan2 gini tambah makan waktu panas2 dengan cili jeruk

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum mas..
    sedapnya tgk .. menyelerakan sungguh...

    mas masih alahan lg yer.. sabar bebanyak yer mas.. moga semuanya d permudahkan Allah S.W.T.. Amin..

    ReplyDelete
  16. siannya mas...sabar yer harap alahan tu cepat berakhir nanti...hmmm terliur dah akak nengok kan char koey teow ni memang dah plan nak buat pun nanti guna kicap campur mas tu....tq sharing yer sedap mkn haufan semlm tu...:)

    ReplyDelete
  17. sedapnya mas..nasib ada kuetiau ngan kerang kat umah..bleh masak nanti..:)

    ReplyDelete
  18. Assallamualaikum Mas.
    Sihat ke hari ni mas.. Teruk lagi alahnya?
    Tq ye mas share resepi kicap campur tu dan resepi ni sekali. Dah c&p.. Nanti bila ada dah bahan2 boleh buat.. Akak suka sgt kuetiaw kerang yg basah2 cam ni..

    ReplyDelete
  19. emmmm..sedapnyer mas, bila2 boleh try ni...boleh ke mas masak2 ni..tak alah dgn bau yg ditgh masak ke mas

    ReplyDelete
  20. Mas preggy tak mabuk ke siap boleh masak char kuey teaw lg...suka sgt tgk org preggy tk alahan...sedap nampak CKT ni..lebih2 lg bila ada kerang yg banyak! Sedap!

    ReplyDelete
  21. nyummmm..nyummmmm sedapnya Char Kue Teow Mas ni...menyelerakan sungguh...jaga diri dan kesihatan ya Mas sepanjang kehamilan kali ni..moga selamat semuanya..Aminn.

    ReplyDelete
  22. assalmaualikum mas..
    aduh.. rindunya dengan mas.. sampai rasa lama benor ayu tak singgah sini

    ayu sekrang nie sangat sibuk. maaf berlori ya mas kalau ayu tak singgah sini

    mas.... kalau makan ala2 yang mas kata, tambah jeruk lada hijau.. mmg buatkan tekak ayu nak jer sumbat bebanyak,, sedapppppppppp

    ReplyDelete
  23. fuyohh.terliur.nak sepinggan..
    ari tu g gerai char kuey tiaw..ryo order char kuey tiaw letak kerang banyak2 ye...pastu akak tu kata,kalau letak kerang namanya kuey tiaw kerang....char kuey tiaw ni letak udang.sbb 'char' tu udang...ehhhhhh!ye ke??kompiussssss.......

    ReplyDelete
  24. Salam Mas,
    Lsms tak singgah sini, Mas sihat??

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...