Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, September 16, 2011

Kuih Sagu @ Bronok dan tips tentang kelapa parut



Assalamualaikum. Hari ni malass bebenor nak mengupdate blog...pada hal dok mengadap gak lappy ni....hmm....meh layan jerk Kuih Sagu @ Bronok ni walaupun dah banyak kali Mas entrykan kuih ni...gambar2 lain2 kan...he3..idak la jemu nengoknya...Kuih Sagu @ Bronok ni juga yang dihidangkan pada Izahdaut sekeluarga pada Sabtu lepas selain dari Soto Ayam yang sedappp tu...tapi yang ini, Mas baru buat pagi tadi dan baru jerk habis dimakan...satu  tips dari Mas, klu Kuih Sagu @ Bronok masih berbaki malamnya, boleh disimpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti ais, keesokkannya bila nak makan, boleh kukus balik atau panaskan dalam microware, walaupun bronok tu dah bersalut kelapa, selain dari itu, Mas nak kongsikan satu tips dari Kak Nor - Secubit Garam tentang menyimpan kelapa parut supaya tahan lama...sebab ianya juga digunakan untuk menyalut Kuih Sagu @ Bronok ni, kata Kak Nor kelapa parut ni boleh disimpan selama sebulan dalam freeze tu..biar kelapa parut ni keras kejang dalam freeze tu...bila nak guna, hanya kukus balik atau pun boleh masukkan dalam microware untuk lembutkan balik kelapa parut ni...jadi senangkan nak buat kuih muih, stok kelapa parut dah sedia ada....terima kasih pada Kak Nor atas tips ni...amat berguna pada Mas...moga kita semua dapat manafaat darinya...Mas kongsikan disini pulak yerk Kak Nor...sayangg akak..muahhh

Kuih Sagu @ Bronok 
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 cawan sagu biji kecil
  • 2 cawan air
  • 3/4 gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
  • sedikit pati sirap
  • 1 helai daun pandan - untuk mewangikan kuih tu
Untuk salut
  • kelapa parut - agak 2 
  • sedikit garam - digaul sebati dengan kelapa parut

Cara membuatnya :
  1. Rendam sagu hingga kembang.
  2. Panaskan air, masukkan pati sirap, daun pandan dan gula, biar mendidih .
  3. Toskan sagu tu dan masukkan sagu kedalam air yang mendidih tu, kacau hingga sagu menjadi agak 2 pekat dengan api sederhana, kalau masih ada biji 2 putih, tak pe, biarkan. 
  4. Tuang sagu kedalam loyang atau acuan kecik yang telah disapu dengan sedikit minyak, kukus selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga biji 2 putih sagu tu hilang.
  5. Apabila sejuk, keluarkan dari acuan, kalau dari loyang potong ikut saiz yang dikehendaki dan salutkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
  6. Jeng..jeng..boleh dimakan





21 comments:

  1. mas.. kalau dah keras kejung dlm freezer tu, lebih dari satu bulan pun tahan tau.. hehe.. insyaallah still elok lagi :)

    ReplyDelete
  2. tips yang baik...selalu memang buat mcm tu pon...tp tak tahu pulak boleh tahan lebih dr sebulan. selalu simpan utk seminggu dua je..pasni leh simpan byk2 la.

    ReplyDelete
  3. k.nor,

    maceh kak nor atas tips yang bernas ni..
    mas suka sangat......
    menyenangkan kerja2 buat kuih kan..
    tak de risau klu2 kelapa parut habis stok kat kedai...
    senang gak buat kuih last2 minit...

    ReplyDelete
  4. nuwairani ismail,

    betul tu kak..mas pun sebelum ni berani simpan kurang dari seminggu jerk..
    rupanya tahan lebih lama...
    maceh pada kak nor atas tips tu...
    i like...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. mas rajin ko membronok yer..aku jrg wat bronok ni sbb aku je kang yg makannyerr...hehe
    tu laa mas,aku pun guna kaedah buh dlm freezer..tapi sebaiknya kalo buh stok banyak tu baik asingkn siap2..kalo nak guna sikit skali kan..x laa ganggu kesegaran kelapa parut yg belum digunakan..tp kalo nk guna skali harung tu boleh jer buh byk skali..
    satu lg tips dr majalah wanita mas,kukus kejap n buh garam sikit baru frozenkan

    ReplyDelete
  7. suka! suka! kuih yg sgt tun suka mkn. dpt resepi yg kukus ni kan, mmg bahagia je rasa sbb dh xde bintik2 putih dia tu. dpt kelapa parut yg fresh lagii la sedapkan, tun kt sini guna kelapa kering je. sedih x?

    ReplyDelete
  8. Salam Mas..Emmm pernah sekali dulu dapat petua kukus kelapa parut ni dari freeze..Tapi adalah sekali try, kelapa parut Sue bertukar jadi kekuningan setelah kukus..Tak taulah kot2 sebab lama sangat kukusnya, itu pasal bertukar kaler...Then lepas tu terus tak buat lagi...tapi taklah plak sue cakap petua tu tak betul cumanya Sue je buat cara tak betul..he he he ...

    ReplyDelete
  9. Kami di perantauan ni kelapa kering je yang dapat menyaluti bronok itew....;-(

    ReplyDelete
  10. boh dalam peti ais ...sedap nehhhhhhhh....

    ReplyDelete
  11. Mas, akak mmg dari dulu simpan stok kelapa parut muda dalam peti sejuk beku. senang bila nak guna dah ada kat rumah. Lagi satu, kalau kelapa parut tua yang selalu org perah utk amik santan tu pun boleh simpan dlm freezer biar beku. Bila nk guna santan, just kuarkan. Bila dah tak beku masuk dlm blender dan tambah sikit air panas dan blend. Pas tu tapis.. dapatlah santannya.. Amboiii..sibuk je akak ni bagi tips kan..heheh.. Upahnya bagi akak sepiring sagu bronok tu...

    ReplyDelete
  12. Salam Mas...akak pun suka sangat ngn kuih ni..buatnyer pun simple ajer kan Mas..
    ~ Rabiatun

    ReplyDelete
  13. kak Nazrah,

    akak..tergoda tak nengoknya..he3

    ReplyDelete
  14. HaSue,

    betul tu sue tips dari kau..
    lebih senang asing2 kan kelapa tu sebelum disimpan..
    aku pun buat gitu gak..

    anak2 aku makan sue bronok ni..
    tapi dia orang makan gitu jerk..
    tak mo kelapa..he3

    ReplyDelete
  15. tun_telani ,

    sedapp kan tun bronok ni..
    betul tu..klu dikukus, baru cantik bronok ni...
    jernih jerk kan..

    ReplyDelete
  16. Sue @ Nenie,

    sue..mungkin ada yang salah kot..he3
    mas buat cara gini ok jerk jerk...

    ReplyDelete
  17. Lovely Kitchen,

    ena...sabo yerk..
    nanti balik msia, boleh makan kelapa puas2...
    kelapa kering pun kelapa kering la kan..
    dari tak de..he3

    ReplyDelete
  18. KELI OH KELI,

    betul3...
    nyaman jerk kan..

    ReplyDelete
  19. Naz ,

    maceh kak naz atas tips @ petua dari akak tu...
    tips yang bagus tu..
    nanti mas nak try juga la...

    ReplyDelete
  20. Ruby's Delight,

    betul tu kak..
    bestkan bronok ni..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...