Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, September 26, 2011

Cheese Tart Againnnn



Assalamualaikum. Projek pagi tadi....untuk menghabiskan baki cream cheese filling yang Mas buat Cheese Tart untuk dibawa ke rumah Izahdaut sabtu lepas, lagi pun hari tu merasa sebiji dua jerk..macam tak puas lak makan..he3..jadi hari ni merajinnkan diri buat lagi Cheese Tart yang sangat sedapp ni...lagi pun seronok pulak mendeko cheese tart ni....Ain ngan Daniel pun senyum lebar jerk balik dari sekolah tengok ada cheese tart dalam peti ais...klu sejukkk.....lagi sedapp tau....resepi cheese tart ni Mas suka guna resepi Azita Kitchen - Kak Ita...memang terbaik...walaupun dah banyak kali Mas n3kan resepi Cheese Tart ni, meh layan lagi resepinya...senang nak tengok kan......

Cheese Tart
Tart Crust / Shell .
Bahan :
  • 170 gm marjerin
  • 50 gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling
Bahan :
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon - Mas letak esen vanila
Cara membuatnya :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.


  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Mas menggunakan strawberi filling untuk lorekkan atas cream cheese tu, jadi Mas picitkan jer strawberi filling yang telah dimasukkan dalam pipe bag tu atas cream cheese. Sila abaikan no 7  dan no 8 jika menggunakan strawberi filling.
  7. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  8. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  9. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  10. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  11. Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yg gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.



50 comments:

  1. uwaaaaaa~~~~~~~~~~ nakkk!!!!!!! kalau dpt ni, diet ke laut pun tun x kisah.. hehe

    ReplyDelete
  2. Makin lama makin cantik le tart ngko ni mas. jeles akak ni.

    ReplyDelete
  3. tun_telani ,

    tun..puasa kan..
    sabo yerk....

    ReplyDelete
  4. Kak Sam,

    jngn la jeles2 kak sam..
    cer try buat gak..

    ReplyDelete
  5. salam mas cute le comel aje ank akk dah npk ni..dia kata lhhh ni lah yg adik ckp tu.....hemmmmm akk x ada acuan utk shell ..kalau tempah boleh hehheh

    ReplyDelete
  6. Sheila Shafeareen ,

    kak sheila...shell tu ada jual kat kedai bakery kak..
    he3...alhamdudillah...selalu buat...
    kira makin ok kan..

    ReplyDelete
  7. memang makin cantik shell dia tu.. munga pun makin berseni... oder boleh

    ReplyDelete
  8. Mas : aduuss..masih terasa mas ooii..
    eh acuan dia takyah gliss ke mas?

    ReplyDelete
  9. Anna Qawina,

    anna, acuan tu kau tak yah gliss...
    senang jerk membuatnya..he3

    ReplyDelete
  10. Mas ,cantik la tat tu.Rasanya mesti sedap.Ni namanya cantik dan manis.

    ReplyDelete
  11. Assalam mas, kalau dah berulang kali buat dah tentulah sedap kan mas..akak ni bilalah nak buat ni..rakyat jelata kat rumah ni tak berapa dengan cheese ler..

    ReplyDelete
  12. Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot,

    hmm..memang sedap kak ros cistart ni..
    tu yg suka buat..he3

    ReplyDelete
  13. kak ayu..

    klu teringin. buat sikit jerk kak..he3

    ReplyDelete
  14. mas!!..klu dpt ceeeedap nih....nakkkkk!!!!uwaaaa....zila66

    ReplyDelete
  15. cantiknye kak mas...patut kak izah daut puji melambung hehehe

    ReplyDelete
  16. mas.. aku baru pas kunyah mas... kalau anak2 aku diorang gigit yg tengah tu dulu. jilat2 gitu. nyampah tull, yng crust tu, kalau tak nak diorg bagi kat aku. last nyer aku makan sengsorang je. malas nak bagi diorg makan. hahahaha... insyaAllah nak buat jugak ni

    ReplyDelete
  17. kak zilla,

    he3..akak.....ambik sebiji..

    ReplyDelete
  18. sitiezahim ,

    maceh...
    izahdaut tu dah mabuk cistart..he3

    ReplyDelete
  19. izahdaut ,

    he3..baik ayat kau tu..
    bebudak memang suka cheese tu..
    sabo jerk kan..
    selamat mencuba yerk makcik..

    ReplyDelete
  20. as-salam
    cantiknye cheese tart tu...comel2.. mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  21. Memang canteklah...sesuai ngan Rahel..hehe..

    ReplyDelete
  22. ady ,

    maceh..alhamdudilah..sedapp cheese tart tu..

    ReplyDelete
  23. eliyaezlinalias ,

    akak..tak mo jeles2...
    nak seketoiii...

    ReplyDelete
  24. wahhh..ada tart ghupernyer...cantik plak tu dia melorekkk.. :)

    ReplyDelete
  25. Rabiatun Adawyah,

    he3..maceh kak..
    alhamdudillah..menjadi..

    ReplyDelete
  26. kak mas...ukir2 bunga tu dah comel mcm yg kak ita buat dah...nani dh lama nk cari acuan tart kecik2 tu. tp tak sempat nk gi bakery lagi...bestnye...

    ReplyDelete
  27. mas dari sehari ke sehari nak buat tart ni.. tak buat2 gak.. hihi bahan semua dah beli. tgk dari gambar izah tinggi mas ni .. dari gambar profile comel je nampak

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum mas...
    wah comeynya cheese tart tu mas... akak n anak2 mmg suka makan.. tp x perna cuba buat lagi... teringin plak nak buat... adeeh.... tergoda ler tgk cheese tart yg mas buat tu...

    ReplyDelete
  29. Kak mas,cantik tart akak,sy pon mmg duk berkira nak wat gak,shell mmg dah siap wat,da lam balang tuh,cream cis pon da,eh nak tya akak lah kan,kalo 2 3 ari cis tuh mendap turun x?

    ReplyDelete
  30. Mas, makin lama, makin cantik cheese tart yg Mas buat.. Akak ingat nk wat crust dia tu tadi.. Tetiba malas lak.. Dah masuk dah balik butter dlm peti...hehehe... Tiup sikit angin rajin Mas...

    ReplyDelete
  31. cantik mas cistat tu! suka mkn suka nak buat tapi x suka bila pk kan acuan yg ada bbrp ketui jer...bercinta nak tunggu siap shellnya...tunggu balik mesia lah beli acuan bebanyak...kat sini mahal dan x banyak yg jual di jusco...

    ReplyDelete
  32. Manisss sungguh design atas cheese tart tu!

    ReplyDelete
  33. nuwairani ismail ,

    nani..try la buat...
    seronok tau lorek2 buat bunga tu...he3

    ReplyDelete
  34. Juwita Jamaludin,

    ita..try la buat yerk..
    bebahan dah ada tu..
    tak sampai 2 jam boleh siap tau..he3
    he3..family mas memang tinggi2 belaka ita..

    ReplyDelete
  35. Diana @ Melley Mey ,

    kak diana..
    klu gitu..elokk sangat akak buat cheese tart ni..
    berbaloi2 tau..

    ReplyDelete
  36. Zaliedana ,

    haaaaaa..dah siap semuanya..
    tunggu apa lagi tun..
    letak la cream cheese tu dalam shell tu..
    tak sampai 1/2 jam boleh siap tau..he3
    klu simpan dlm peti ais bertutup rapat..
    2 ke 3 hari elok lagi cantik cheese tart tu..tak turun pun cheese tu...

    ReplyDelete
  37. Naz / Nadz COSK,

    maceh kak naz..he3
    akak..mas guna marjerin tau untuk shell cheese tart ni..
    lebih sedapp dari letak butter...

    ReplyDelete
  38. E-na Lovely Kitchen,

    ena..klu shell sikit..
    memang lambat nk siap shell tu..he3
    nanti dah ada shell banyak2..
    baru ena buat yerk..

    ReplyDelete
  39. Gee® ,

    maceh kak gee..
    memang terbaik cheese tart ni..

    ReplyDelete
  40. Assalam Mas, salam rindu!!..hmmm lamanya akak tak singgah dapur mas ni..tgk lak cis tart yg cun ni memang terguda tul la.byk dah tertinggal n3 mas ni...memang tak terkejar dah pun.

    ReplyDelete
  41. kak nieza,

    akak..miss u like crazy la...
    tak pe kak..follow n3 tebaru jerk...he3

    ReplyDelete
  42. Amboiii.. molekkk!
    Ni kalau makan gigit start tepi dulu keliling.. pastu baru layan cheese berinti tu pon dari tepi membawak ke tengah.. fuh! nikmatnya Mas..

    ReplyDelete
  43. As-salam
    Kak mas sy adalah pencinta resepi baru,akak hari tu saya ade buat pastry tart,tp keras n tak rangup.erm sy pernah makan yg rangup and sedap sgt.Sy nak tanya kenapa crust kita menjadi keras dan tak rangup?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...