Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, August 2, 2011

Nasi Daging & Air Asam



Assalamualaikum. Menu berbuka semalam, try buat Nasi Daging ngan Air Asam resepi dari Kak Dayang Jack, lepas tu Mas buat kari Ayam untuk digadingkan dengan nasi daging ni, kesian pulak Ain ngan Daniel makan nasi tak berkuah....hmm...memang sedappp...kena sangat daging tu dicicah ngan air asam tu......berpeluh2 juga makan sebab pedasss...itu yang syok kan....rasanya ramai yang dah menerai resepi ni, jadi Mas copy resepi dari Kak Nor jerk sebab dah masuk list masa nampak Kak Nor buat hari tu, rasanya Ika pun dah try resepi ni sabtu lepas....jadi untuk yang belum menerainya, cuba lah resepi Kak Dayang ni....memang best......

Nasi Daging 
Resepi : Kak Dayang Jack
Sumber : Kak Nor
Bahan A :
  • 3 pot kecil beras Basmathi (direndam 3 jam)
  • 250 g daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub)
  • 2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
  • 2 helai daun pandan
  • 80 ml susu cair
  • 1 sudu makan puri tomato
  • 2 helai daun limau purut
  • garam secukupnya
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak sapi
Bahan B :
  • 5 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1/2 inci halia - dikisar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang)
  • 1 batang serai - diketuk
Cara memasak  :
  1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan B hingga wangi.
  2. Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan daging, daun pandan, garam dan gula. Kacau rata-rata.
  4. Masukkan air secukupnya dan masak hingga daging empuk (pastikan air rebusan daging sama dengan sukatan beras Basmathi...agak-agaklah yer)
  5. Masukkan beras. Perlahankan api. Masak hingga nasi hampir kering. (boleh juga dimasak dengan menggunakan rice cooker selepas menumis bahan)
  6. Tuangkan susu cair dan daun limau purut. Kacau perlahan-perlahan hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.
  7. Taburkan bawang goreng dan sedikit daun hirisan daun ketumbar pada nasi dan hidangkan bersama air asam serta lauk berkuah jika suka. 
Air Asam
Bahan :
  • 2 biji bawang merah - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 1 biji tomato - dihiris dadu
  • 8-10 biji cili padi - dihiris
  • 2 biji cili merah - dihiris
  • 1 cawan air asam jawa (-/+)
  • sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
  • sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi

Cara membuatnya :
Satukan semua bahan dan kacau sebati.
Hidangkan bersama nasi daging.



50 comments:

  1. Salam kak mas!! mekasehhh! tu dlm pinggan tuk kita kan kak? hihihi.... tak leh dgr nasi daging mmg sedap! suke sgt nasi2 mcm ni, hari ni pun kita plan nak buat nasi berperasa mcm nii :D selamat berbuka kak hihihi..

    ReplyDelete
  2. Salam Mas...rajennya buat nasi daging..mmg nampak sedap tuh!masak apa berbuka ptg nanti?

    ReplyDelete
  3. Mas, kijam tau tayang nasi nih...akak dah lama x buat...kalau tau, tumpang makan sini jek smlm...hehe

    ReplyDelete
  4. mas, cilop resepi ni la hr ni utk berbuka..waaa terliur :0

    ReplyDelete
  5. Mas...............akak terliur giler tengok nih...mmm nak cuba jugak la wat utk iftar hari ini...cuba recipe ni lak.....

    ReplyDelete
  6. adehh2...kecur liur akak nengok nasi daging ni mas...hmm..kalo tau, gerenti smlm tu akak menumpang iftar d rmh mas jer...hehe

    mekasih yer mas krn sudi mencube resepi ni...mmmuahh!

    ReplyDelete
  7. ijayuji,

    sedappkan ika nasi daging ni..
    kak mas pun suka....
    haaa....puasa tak tu..he..he..

    ReplyDelete
  8. ♥♥azatiesayang ♥♥,

    akak..sedapp tau nasi ni....
    hmm..tak tahu lagi menu berbuka petang ni....

    ReplyDelete
  9. Ummi,

    kak ummi...
    akak dah try ke belum resepi ni..
    best tau...

    ReplyDelete
  10. Mieza,

    selamat mencuba kak.....
    memang best nasi ni..

    ReplyDelete
  11. Ayu Safieza @ Humaira',

    selamat mencuba kak ayu..
    sure akak suka punya.....

    ReplyDelete
  12. DJ Dayang,

    maceh kak dayang sudi kongsi resepi yang best ni...
    mas suka,....

    ReplyDelete
  13. Gee® ,

    memang sedapp kak jee....
    try la buat...

    ReplyDelete
  14. As'salam Mas

    Maaflah baru ni kak ct dapat curi2 amsa nak kesini, dok menjahit tu yang tak sempat nak kesana sini. ni pun kak ct curi2 masa jap sebab dah penat montot asik duduk jer...hihihi

    Belum pernah buat nasi daging ni, semalam pun buat nasi ketumbar lagi, request dr Hb dan anak2. malas nak dok publis kat blog sebab tu hari dah publis..hihihi

    Selamat Berpuasa untyk Mas skluarga :)

    ReplyDelete
  15. aku suke nasi daging ni mas... air asam nyer tu memang buat menambah selerakan.. masam2 manis pedas.. best

    ReplyDelete
  16. mas, k.nor pun buat gak kuah sbb tau aje la luqman tu bukannya boleh makan nasi tanpa kuah.. k.nor buat gulai ayam :)

    ReplyDelete
  17. Massss....

    Hari ni kak cek nak dtg tumpang buka posa rumah Mas...sedapnya Nasi Daging ni...:)

    ReplyDelete
  18. Massssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Akak suka resepi ni. Sedapkan. hehehehe bila le agaknya nak buat lagi ni.

    ReplyDelete
  19. sedapnye nasi daging ni...tp xpernah buat air asam...boleh cuba resipi ni..

    ReplyDelete
  20. CT Delima,

    amboiii..rajinnya kak ct menjahit....
    boleh tempah ngan akak nnti..he..he..
    jahit langsir ke baju kak..

    hmm..memang best nasi ketumbar,
    mas pun nak buat lagi nnti..'
    try la nasi daging ni lak akak..'
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  21. izahdaut,

    tu la makcik..
    air asam tu yang buat nasi ni bertambah bestttt.....

    ReplyDelete
  22. K.Nor,

    tu la kak nor,
    anak2 mas klu mkn nasi..
    mesti berkuah...

    ReplyDelete
  23. cik cek,

    kak cik..
    ari ni tengah memikir nak masak pe..he...he..
    menu berbuka semlm tu kak cik..

    ReplyDelete
  24. Kak Sam ,

    bestkan kak sam nasi ni..
    mas pun nak buat lagi nti..

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Citarasa Rinduan,

    ayu..memang best nasi ni..
    sedappppp

    ReplyDelete
  27. nur adha ,

    cer try resepi ni..
    terbaik tau...
    air asam tu yg besttt bangatt...

    ReplyDelete
  28. Assalam mas,
    sedap nampak nasi daging ni..akak dulu pernah juga buat tapi mungkin versi orang spore recipe kak fida myr tu nasi daging berempah..pun begitu juga kering tak berkuah..so kenalah masak another lauk kuah..

    ReplyDelete
  29. Assalam kak mas,selamat berpuasa utk akak n family ya..Kad dah angkut,tengs ya..Akak,sedapnya nasi daging nih..Kalo area sini selalu wat nasi daging pas raya korban,coz byk daging,hehe..Akceli nasi daging nih mmg asal dari utara kan..

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum mas...
    wah dah smpi cnie dah nasi daging nie.. akak pun tergoda ari tu.. tp ntah bila ler boleh buatnya... uwaaa... nangis tgk tau... sedaaap tu

    ReplyDelete
  31. Salam kak mas,
    Salam ramadhan. Suka saya tengok nasi wane kuning gini. sangat sesuai utk hari istimewa. wah, dgn daging dan air asam... mestila trtawan. Masuk list.

    ReplyDelete
  32. salam mas.. sedap2 nasi daging tu. ita pun dah lama tak uat akan buat insyAllah nanti kena beli barang2 dulu ..:)

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum Mas.. selamat berpuasa, wahhh..sedapnya menu di hari ni..
    ..sudi2 singgah rumah akak amik card yer. terima kasih

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum Mas,
    nmpk menyelerakan sungguh set nasi daging ni..akak lama dah berangan nak buat, tapi tak terbuat2...masuk list ni..akan di buat gak...hehehehe...

    ReplyDelete
  35. kak ayu,

    betul tu kak..mas pun buat kari ayam tuk digabungkan ngan nasi daging ni..

    ReplyDelete
  36. Amy Syaquena,

    memang best amy nasi daging ni....

    ReplyDelete
  37. Zaliedana,

    betul tu ct...rasanya nasi daging memang berasal dari utara..
    selalu buat masa raya korban kan....

    ReplyDelete
  38. Diana @ Melley Mey,

    akak..jngn tunggu lama2 membuatnya kak..
    memang best nasi daging ni..
    sedapp...

    ReplyDelete
  39. indahhouse,

    selamat mencuba indah..
    masak untuk juadah raya pun best tau...

    ReplyDelete
  40. Juwita Jamaludin,

    bestkan ita nasi daging ni...
    mas pun nak buat lagi nnti....
    syokk cicah ngan air asam tu..

    ReplyDelete
  41. Rabiatun Adawyah,

    hmm..memang best kak nasi daging ni...
    maceh kak..nnti mas ambik yerk..

    ReplyDelete
  42. Yatie,

    selamat mencuba kak yatie..
    buat kak..jngn tak buat..'sedapp tau...

    ReplyDelete
  43. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    ooiittt...puasa tak tu..he..he...

    ReplyDelete
  44. mas copy pes recipe mas tau.....thank u darling.....cedaaaaaaaaaaaaap ngat nasi nih. Akak guna lamb!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...