Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, August 16, 2011

Kuih Ketayap



Assalamualaikum. Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat semua. Alhamdudillah, hari ni dah masuk 16 hari kita berpuasa kan, InsyaAllah. Ain ngan Daniel pun tak tinggal lagi...Alhamdudillah..Bahan2 mengkukis Mas dah beli semalam, insyaAllah, esok baru nak start mengkukis, rasanya hari ni tak boleh start lagi, kejap lagi nak hospital..kalau dah balik...mesti penat kan, dengan nak masak untuk berbuka lagi...itu pun kalau balik awal..kalau tak....beli jerk kot...he..he....meh layan kuih ketayap yang sedapp ni, tengok gambar ketayap ni agak comot sikit, hmm..klu ambik gambar kelam kabut, gitu la jadinya...Mas buat 1/2 adunan jerk...cukup untuk family Mas yang kecil ni...Kuih Ketayap ni Mas buat untuk berbuka ahad lepas...dah 2 hari kan..tak sempat nak entry semalam...tak sangka lepas balik dari beli barang2 biskut raya, ada hal lain sebelah petangnya....bw pun malam tadi baru Mas buat, itu pun ada gak yang tertinggal...insyaAllah, petang @ malam ni, Mas akan buat bw yerk....resepi asal ketayap ni datangnya dari mamakastam tioman dan Mas copy resepi dari Izahdaut sebab nampak dia buat baru2 ni...boleh juga lihat ketayap yang Mas buat sebelum ni DISINI, resepi dari Kak An. Kedua2 resepi ni sedap dan senang dibuat.....

Kuih Ketayap
Sumber : Izahdaut
Bahan ( 22 btg ) :
  • 3 cawan tepong gandum
  • 1 biji telor
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil perwarna hijau
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak*
  • 3 helai daun pandan*
Cara membuatnya :
  1. Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis.
  2. Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali.
  3. Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.
  4. Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
  5. Dah siap..makan..makan..

16 comments:

  1. Salam Mas,
    Akak tingin nak makan kuih ketayap ni tapi malas nak buat inti..Bleh? Haha
    Semalam buat dadar samarinda jer.
    Kalau dekat boleh tukar2 kann?

    ReplyDelete
  2. patut senyap je..memang aku dah ngagak dah mesti makcik sorang ni tengah kombang2 idung ngangkut alatan ngukis nyer tuh.. hahhahaa..

    tu la.aku pun kan, kalau nangkap gambo tak de nyer nak berhias bagai. pakai snap atas meja je.. uiii pepulak bulan puasa ni rasa semua kelam kabut nak nak ke petangg tu ha.. hehe

    ReplyDelete
  3. TopsyTurvyMum,

    akak..klu dok dekat...
    boleh jerk mas hulurkan kat akak sepinggan ketayap ni...he3...

    ReplyDelete
  4. izahdaut,

    muahahaha...pandai kau makcik....kluar lak ngan laki aku jerk...
    sakan la memborong...
    sampai tepung roti pun aku beli sekali....kikikikiki

    tu la makcik..masa sahur lagi la...
    jngn harap nak ambik gmbr...kikikiki

    ReplyDelete
  5. waaa... banyak borong mas sampai tinggal RM 10 aje... mesti berbalang2 kuih atas meja raya ni... nanti akak datang ye...

    kuih ni fav akak ni mas.. dulu selalu tlg mak jual kuih ni.. mmg akak suka sangat..

    ReplyDelete
  6. Salam kak mas! mak aiiiii jelesss niiii :D kita buat sendirik jerrr nihaaa kuih2 raya buat pun sembarang2 jerr :D kuih ketayap sama kes mcm kak TTM malas nak buat inti :D

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Mas,
    kuih kegemaran akak ni, smlm akak beli je kuih ni...nasib baik sedap, kalau tak naya je di buatnya...nak buat tapi malas buat inti...muahahahaha...makan tak malas pulak..ekekeke...

    ReplyDelete
  8. mas jangan lupa post kesini sikit ya..kalau tak nak post dengan intinya..post yang dadarnya aje jadilah..hehehe

    ReplyDelete
  9. sedapnyer kuih ketayap kak mas.. tun malas betol nk wat inti dia.. kalau nk mkn biasa wat muka seposen tunggu mama watkan.. hihi.. tp dh duk jauh2 ni, xtau dh nk wat muka seposen kt sape.. huhu..

    ReplyDelete
  10. Sedapnya ketayap ni..cik abang dah sound...siap dia ckp bulan pose ni umi xbuat lagi kuih dadar kan...huhu. Bila nak buat ni, kalau dekat ngan mas blh jugak mintak...hihihi..muka xmalu...

    ReplyDelete
  11. sedapnye ketayap.. inti kelapa ade lg tuh sebekas... jhehehe.. belen wat badak berendam ari tu...:) mas.. aku nak wat contest ni..nak join?? lalala

    ReplyDelete
  12. Wah Kak Mas.. tgk kalau dah wat kuih tak agak2 tgk inti dia tu mesti sedap.. tu kalau beli tu.. inti pucat jek.. sedapnyer kak tu feberet SK tu...

    ReplyDelete
  13. teringin nak buat..tapi non stick pan tak der..takut tak cantik cam mas nyer...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum Mas..
    samalah mas,, kita sama2 sibuk

    Mas, kat sini ayu tiak kuih dadar....
    hehehhehe

    ReplyDelete
  15. santeknya kare ketayap dia! btw, saya ada tag mas ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...