Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, August 11, 2011

Keli Salai Lomak Cili Padi



Assalamualaikum. Sesekali layan Keli Salai Lomak Cili Padi ni, sodappp juga kan.....ari tu nampak kat Bazar Ramadhan, satu gerai tu jual masakan lomak cili padi, memang nampak sedapp, pekat jerk masak lomak tu...tapi tengok harganya, hmm....boleh tahan....pada Mas baik buat sendiri, lebih berbaloi, lain lah masa tu memang mencari nasi dan lauk untuk berbuka, pasti lauk tu yang Mas cari..he...he...jadi keesokkannya, Mas pun masak Keli Salai Lomak Cili Padi ni untuk berbuka, lagi pun Ain ngan Daniel memang gemor masakan masak lomak ni....abang jerk yang kurang gemar, hm....selera tak sama kan..layan jerk la......untuk abang, Mas buatkan rendang ayam.....Daniel juga yang untung sebab dua2 lauk tu memang peberet dia..he..he...walaupun dah ada resepi Keli Salai Lomak Cili Padi sebelum ni, Mas tempekkan lagi resepinya yerk...senang nak tengokkan...

Keli Salai Lomak Cili Padi
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 2 ekor ikan keli - dibersihkan 
  • cili padi  - ikut pedas ditumbuk
  • kunyit hidup - ditumbuk
  • Santan - dr setengah biji kelapa - Mas guna santan kotak
  •  2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis

Cara memasak :
  1. Ikan keli direndam selama 2 minit dengan jus limau nipis, sedikit garam dan daun + batang kesum (ramas2 ), toskan dan bersihkan, ulang sekali lagi dan bila keli dah bersih, kelar2 dulu keli tu kemudian disapukan kunyit dan garam kemudian disalai dalam oven selama 45 minit dengan api atas bawah. Mas letak atas jaring dan lapikkan dulang bawahnya.
  2. Masukkan bahan2 tumbuk, santan dan asam keping ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, sebatikan dan masukkan keli salai.
  3. Masak hingga kuah pekat dan boleh tutup api.


32 comments:

  1. salam kakmas..sedapnya gulai keli....kalau salai cam gini lagi sedap ikan nya...bila2 nak buat lah...heheeh....list dah berderet pun ada hati nak masak lauk lain lagi...kekekek

    ReplyDelete
  2. pandainya mas makan ikan keli.. akak tak pandai makan nak masak pon tak reti..

    kata org ikan tu kena potong masa idup2 adoiii... cam mana tu mas ade akak terlenting2 melompat kat dapur mas...

    nampak gulai yg pekat tu.. macam meliurkan aje...

    ReplyDelete
  3. salam mas...suka jugak mkn ikan keli masak gini,..nak kena try nnt nih...

    ReplyDelete
  4. adoiiii... menciiiiiiiiii... sedap tu.. huhuhu...

    ReplyDelete
  5. dulu akak tak reti makan ikan keli tp bila study kt kedah dulu try la makan, sedap isinya manis. tapi akak tak reti la masak ikan keli ni nak2 dari nak siang tu. cer mas cite skit... ;)

    ReplyDelete
  6. quinnie ,

    memang best quinnie klu ikan disalai dulu baru dimasak lomakkan...
    selamat mencuba yerk...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Mas,
    akak suka keli msk mcm ni tapi jrng masak sbb takut nak menyiangnya..licin semacam...kalau teringin sngt akak beli jek...menyelerakan sungguh lauk Mas ni...

    ReplyDelete
  8. AZLITA AZIZ,

    akak dah try makan ke belum...he..he..
    betul tu kak...keli tu ada dijual yg dah disiang, tinggal kita bersihkan ngan asam jawa jerk...
    ada yg dijual hidup2..he3...

    ReplyDelete
  9. Rabiatun Adawyah ,

    selamat mencuba kak..
    masak lebih yerk..
    boleh mas tumpang sekaki....he3

    ReplyDelete
  10. Anawahid,

    suka la kak..
    kan sodappp tu...

    ReplyDelete
  11. inaku79 ,

    akak..keli ni ada dijual yg hidup @ yang dah disiang...
    klu hidup...tuang garam kat keli tu supaya keli tu mati, baru boleh siang....
    siang keli ni sama jerk mcm ikan biasa,
    cuma nak basuh tu jerk yg remeh sikit..
    mas basuh keli tu bersih2 lepas disiang,
    kemudian mas rendam selama 2 minit dengan jus limau nipis, sedikit garam dan daun + batang kesum (ramas2 ), toskan dan bersihkan, ulang sekali lagi dan bila keli dah bersih, baru kelar2 dulu keli ...
    boleh dah dimasak....

    ReplyDelete
  12. Sedapnyer ikan keli ni mas..biasa Liza grg pedas jer tp nnt nk try la masak lomak cili api ni pulak..mula2 ingatkan ssh nak buat, tq mas share resepi ni..

    ReplyDelete
  13. Yatie ,

    akak...dah try masak ke kak..
    ok jerk masak keli ni..
    mungkin akak tak biasa kot..he3

    ReplyDelete
  14. Liza ,

    selamat mencuba liza..
    tak de susah sangat buat masak lomak salai ni...

    ReplyDelete
  15. Mas...ni kak cek dtg bwk daging salai..leh tuko2 lauk...
    Perghhhh...menggoda tul ikan keli Mas ni...kuahnya nampak sedap...mkn...mau betambah nasi ni..confirm tak leh nak diet...he he...:)

    ReplyDelete
  16. kak mas!! ikan2 sungai ni tun tak pandai masak.. hihi... kalau keli tun mkn yg goreng garing2 je, ikan sungai lain x mkn.. hihi... hasben tun suka mkn ikan sungai, stress je kalau kene masak. hanyir! huhu.. masak lemak tun suka makan! ^^

    ReplyDelete
  17. Salam kak mas! kita ikan2 sungai pun tak pandai masak TAPIIII kuah2 dia kita makan :D pelik kan :D hihihi sedap tu masak2 lemak cili api nii mmg best! terbayang byg ikan pari bakar uuwaaaaaa.....

    ReplyDelete
  18. Sedapnya Mas..... Dah lama teringin nak buat...selalu beli je.

    ReplyDelete
  19. mas..aku x reti lg makan keli...bila ko n3 keli jer sure gini laa komen aku yer..ekeke...tp nampak sedap je masakan ko ni mas..

    ReplyDelete
  20. masak lomak...! =0).
    kegemaran saya forever n ever! =0).
    kak mas...nak semangkuk buat iftar ptg ni =0).

    ReplyDelete
  21. cik cek,

    kak cik..betul tu...
    maunya bertambah nasi..he..he..

    ReplyDelete
  22. tun_telani ,

    tun..he3..kene belajar masak ikan sg juga la klu gitu....
    jngn stress2...menyanyi masa masak tu...

    ReplyDelete
  23. ijayuji ,

    ika....nak kuah masak lomak jerk yerk....hmm..senangnya ngan ika ni..
    aiikkk...tetiba kluar pari bakar...
    sabo jerk...

    ReplyDelete
  24. Wanieyra,

    try buat ira...
    berbaloi2 tau..he..he..

    ReplyDelete
  25. HaSue,

    muahahaha....aku paham situasi kau...

    ReplyDelete
  26. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    nurul...kita memang geng....
    give me 5...he3

    ReplyDelete
  27. Salam Kak Mas..

    tergoda tgk gulai yg pekat tu.. Slalu ye Kak Mas msk ikan keli.. kat umah ni suami yana je mkn..yana bkn setakat xmkn..nk siang pun xpandai hehee

    ReplyDelete
  28. sedap ni mas..en somi akak tak makan ikan keli ni..tapi akak suka betul..
    kalau org negori kan mas,utk dua ekor ikan tu kami guna 1 biji kelapa jugak.sebab jerang lama2 atas dapur sampai keluar minyak santan tu..teruk betul org negori ni makan lomak2 kan?..
    eh!abg mas tu nak dok nismilan,kena paksa dia suka makan masak lomak tu mas..hehe

    ReplyDelete
  29. huhuhuh..sedapnyer mas... makan bertambah kalo dapat lauk keli salai ko nih... huhuh...:)

    ReplyDelete
  30. mas sedapnya ikan keli... kalau gi kat luar ada lauk ni ita akan amik lauk ni tau mas.. sedapnya .. mana nak beli ikan keli fresh ni..:(

    ReplyDelete
  31. mas... yg nie pun nampak sedap.. tp akak x reti mkn ikan keli.. kalau nak buat nnt kena tukar ikan lain nie.. agak2nya ikan lain sedap x mas?

    ReplyDelete
  32. salam kak mas..nak cuba la memang mengancam ni hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...