Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, August 13, 2011

Farmbrozen Kenari



Assalamualaikum. Tengok Kak Ita buat cookies ni, jadi teringin lak nak menerainya, kebetulan bahan2 memang dah ada....waktu nak membuatnya pun masih panjang sebab Kak Ita entrykan Farmbrozen Kenari ni pagi semalam. Jadi Mas pun try la membuatnya. Tak de la susah sangat...cuma masa membakar jerk yang agak lama.....jadi tak sabo2 lak menunggu masa berbuka untuk merasa cookies ni....pada Mas cookies ni memang sedapp macam yang Kak Ita katakan...cuma Mas tak berasa gemar....mungkin sebab rasanya yang agak manis kot...tengok respon abang dan anak2....suka bebenor lak dia orang ngan cookies ni...masa sahur tadi pun dia orang makan lagi...untuk versi Mas, cookies ni buat dalam acuan tart...senang nak makan..tak payah potong2..he..he..

Farmbrozen Kenari
Resepi : Maria
Sumber : Kak Ita
Lapisan Cookies - base
  • 10 oz tpg gandum (284 gm)
  • 1.5 oz gula kaster (45 gm)
  • 6 oz butter (180 gm)
Lapisan Putih - Toping
  • 60 gm putih telur -  2 biji putih telur
  • 100 gm gula aising
  • 1 sudu teh tpg jagung
Bluberry atau strawberry filling

Cara membuatnya :
  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih. Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
  2. Canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch dan bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
  3. Keluarkan doh setelah masak dan bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
  4. Kemudian kita buat topping.
  5. Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
  6. Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan, tabur pula dgn badam keping
  7. Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam. Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
  8. Kemudian potong.
  9. Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang
  10. Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.


14 comments:

  1. Mas

    ishh akak tak pernah plak try ni FK..
    tapikan yg kat bawah tu..cik bakso..amtla menggoda jiwa raga ku..

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas, beskut ni pun nmpk sedap, nanti cek brg2 dulu kalau cukup :D tak jalan2 ke kak hari minggu carik2 baju raya ke hihihi dah nak pertngahan puasa ni kan kejap jerrr rasa, kita tunggu parcel dr mesia ajer lah niii tak sabo nak guna brg2 dlmnyer mcm daun kari kikiki...

    ReplyDelete
  3. salam ,hai mas dah buat yee npk pun cam sdp jee ,rasanya kalau buat kena kurang kan gula...seperti yg Mas cerita tu agak manis ye rasanya...akk pun mmg x suka manis sagat...cek brg kalau ada nak buat kalau x ada kena gi beli...jum shopping

    ReplyDelete
  4. mas, tak pernah nama kuih ni before this..dan kalau nama tk penah dgr tu definitely la tk mkn..teringin nak nerai rasa..macam tart rupa parasnya :)

    ReplyDelete
  5. dah raya ..heheheh..express...cantik gilezzzz...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mas...
    wah dah buat dah yer mas... akak pun tergoda tgk kat rumah akak ita smlm.. tgk lg skg kat rumah mas nie.. waaah tergodaaaa lg..

    ReplyDelete
  7. mas
    filling dia tu ada rasa macam meeringue kiss ke?

    ReplyDelete
  8. mas tak suka eh.. kalau yg potong tu yg atas tu nipis aje jadi tak lah rasa manis sangat mas.. kalau yg dlm shell ni yg putih tu banyak sikit kan tu yg rasa manis.. kalau org yg suka macaroon ttu suka yg ni.. :D

    ReplyDelete
  9. salam Mas... manis yer sekut ni...kalo gitu, takleh masuk ler dapur akak...hehehe...tp dengar citer dari Ita, rasanya sedap, tu yang buat akak terliur tu...tambah plak ada almond flakes kat atas dia..

    .

    ReplyDelete
  10. Salam Mas..dah start mengukis yer..rajin betul mas.

    ReplyDelete
  11. Sekut ni leh simpan lama ke mas.. Mcm lembap je. Tapi rasa mcm lecehh jee.. Hehee.. Tak pe ko buat bebenyak skit, pos kat aku. Aku tengah gile mengetart je ni. Heehee

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum maz...biskut nie boleh tahan sampai raya tak. Pernah dengar biskut nie tapi tak pernah rasa lagi.

    ReplyDelete
  13. nak buat juga la rasanya mas.. tapi manis ye.. kalau kurangkan masni leh tak.. hiihii

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...