Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, July 25, 2011

Ikan Tempra Nyonya



Assalamualaikum. Bersiaran dengan entry tertunggak...meh layan Ikan Tempra Nyonya yang sedappp ni...syok betoi menggaul bawang goreng tu ngan nasi...memang menyelerakan betoi....lain kali klu masak lagi resepi ikan tempra nyonya ni, Mas nak letak bawang goreng tu lebih sikit...satu lagi menu ikan goreng yang best....simple dan sedappp...maceh pada tuan resepi Kak Diana dan Kak Ummi pun dah mencubanya......Mas pun ikut Kak Ummi tambah2 sikit bahan supaya pedass lagi...tu yang bestt.....

Ikan Tempra Nyonya
Resepi : Kak Diana
Sumber : Kak Ummi
Bahan :
  • 4 ekor ikan selar atau ikan kembung - dibersihkan 
  • Daun bawang 
  • Garam
  • Gula
  • Asam jawa (*akak letak 3 sudu besar)
  • 2 sudu besar kicap pekat ABC (* Mas tambah macam kak ummi )
  • Air secukup kegunaan
  • Minyak
  • Perencah pati ayam / Kiub pati ayam ( Nie Diana tambah, tak bubuh pun tak apa)
Bahan A ( Digoreng garing ) :
  • 12 ulas bawang merah - di hiris (*akak guna 8 ulas utk 2 ikan di atas)
  • 12 ulas bawang merah - di hiris (*akak guna 8 ulas)
Bahan B :
  • 5 - 8 biji cili padi
  • 3 batang serai di titik
  • 2 biji cili merah - di potong menyerong ( Mas pun macam kak ummi letak 3 biji dan tumbuk kasar...nak pedas sikit..hehe)
Cara memasak :
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah dimasukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

28 comments:

  1. senang dan ringkas kan mas.. kak suka buat ikan gorengan macam ni... meriah..tapi anak2 buang semua hiasan tuu kak lah yg kutip..hehehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mas...
    dah cuba dah yer mas... terima kasih sudi cuba.. hehhehe...

    ReplyDelete
  3. Awat peli sangat namnya yea. hehehe tak pernah dengo pun

    ReplyDelete
  4. wahh dah buat ye mas. ikan tu kan, kalau goreng garing nanti dia jadi lembik keras ke masih rangup lagi ekk.. aku ni maslaah betui kalau buat ikan lembab gini. laki aku tu aklau ikan nak garinggg memanjang. hahaa

    ReplyDelete
  5. Amboi kak mas,sy yg xmkn ikan pon terliur nmpak lauk akak tau.Kalo tuka ngan ayam pon mesti best kat no..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum...nak raser...nampak sedapnyer..

    ReplyDelete
  7. mas................

    wah!! versi pedas2 nie mmg peberat si en zalie..

    nak trylah..

    ReplyDelete
  8. Maaaaaaaaaaaaaaassss....hehhee, sedap kan... :)

    ReplyDelete
  9. mak aiii....sedapnyaa.... boleh buat lauk lunch harini...

    ReplyDelete
  10. ogr lain buat cantik jer, saya buat xmenarik...tp totap sodap sehhh.

    ReplyDelete
  11. Assalam mas, wah sedapnya nampak ikan nonya tempra ni..lauk ni aje dah cukup kalau malas nak masak lauk lainkan mas..nasi ketumbar kat bawah mas pun dah cuba ya..

    ReplyDelete
  12. Salam Mas...
    Dah print resipi daa... blm sempat nak buat terpaksa give way ayam teriyaki & nasi ayam tuh...
    Kalau mkn nasi panas ngan lauk ikan ni best kan Mas..tak hingat diet ki3x

    ReplyDelete
  13. Senang je masak ikan ni... boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  14. Kechur lak kak cek...telan2 air liur pulak dah...makan ngan nasi panas2 ni perghhh sedapnya Mas...kak cek dtg nak tumpang makan lah....:)

    ReplyDelete
  15. ilahjy ,

    akak..sama la ngan mas....
    mas yg mengutipp bawang segala tu..
    bebudak ni makan ikan ngan kuah jerk..he..he..

    ReplyDelete
  16. Diana @ Melley Mey,

    maceh kak diana sudi kongsi resepi ni..
    memang best....

    ReplyDelete
  17. Kak Sam,

    akak..janji sedapp kan..he..he..

    ReplyDelete
  18. izahdaut ,

    makcik..ikan ni memang garing..tapi dah salut ngan kuah...kureng la garingnya...
    tapi sedapp la...tulang2 tu boleh kunyah sebab ikan tu dah garing...

    ReplyDelete
  19. Zaliedana,

    ct...dah try ke belum...
    best tau..

    ReplyDelete
  20. Rabiatun Adawyah ,

    akak..rasa ngan mata jerk yerk...he..he..
    dah abiss la kak..

    ReplyDelete
  21. Citarasa Rinduan,

    selamat mencuba ayu...
    insyaAllah en zalie suka...

    ReplyDelete
  22. kak ummi,

    akakkkk......memang besttttt.....

    ReplyDelete
  23. Gee®,

    selamat mencuba kak jee...
    compom nasi bertambah tu...he..he..

    ReplyDelete
  24. Hanim,

    tak pe...janji sedapp dimakan..
    itu yang penting kan...

    ReplyDelete
  25. kak ayu.

    akak..satu lagi resepi ikan yang best...he..he..
    hmm..sedapp la kak nasi ketumbar tu...

    ReplyDelete
  26. Mama Hawa/Mama Nani,

    betul tu mama...
    memang best...
    dah simpan resepi tu..
    mesti mama buat nanti kan..

    ReplyDelete
  27. kak wana,

    akak..senang dan sedapp tau...
    mas suka...

    ReplyDelete
  28. cik cek,

    kak cik..memang bertambah nasi klu makan ngan ikan ni..
    sedappp...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...