Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, July 25, 2011

Cheese Bread Puding




Assalamualaikum. 
Pagi tadi terjumpa resepi Cheese Bread Puding kat dapur Ibundo dan Mas amat tertarik dengan puding tu...kebetulan bahan2 semuanya ada, kecuali whipping cream, jadi memikir juga tadi, nak buat ke tak...last2 Mas buat juga walaupun tak de whipping cream...perrhhhh...sedapppp la....rasa cheese dalam puding roti tu memang mabeles ....sedapppp sangat....rasanya klu letak whipping cream..lagi bestt kan...dan Mas derhakakan cara membuatnya dengan meletakkan cream cheese tu ditengah2 puding untuk dapatkan rasa cheese tu....kalau ikut resepi ibundo, bahan2 cream cheese tu digaul sebati dengan bahan2 puding...jangan marah yerk ibundo Mas derhaka sikit...he..he..
Untuk peminat puding roti..boleh la menerai resepi ni pulak...memang terbaik...sedappp.....untuk resepi ni Mas buat 1/2 adunan jerk sesuai dengan baki cream cheese yang tinggal tu, baki dari Mas buat Cheese Tart minggu lepas.....


Cheese Bread Puding
Sumber : MasDuniaku

Bahan:
10 keping roti sandwich (bundo guna gardenia)
1 1/2 - 2 cawan fresh milk
2 biji telur
gula ikut manis - Mas tambah sebab Mas tak sebatikan sekali bhn2 cream cheese tu dengan adunan puding roti ni.

Bhn cream cheese :
200 gm cream cheese
3/4 cawan gula 
1/2 sudu kecil vanila
2/3 cawan whipping cream - Mas tak letak
1 biji telur saiz kecik - Mas tambah sebab tak letak whipping cream



Cara membuatnya :
Roti dikoyak-koyak.  Curahkan fresh milk dan masukkan telur dan gula ikut manis.
Gaul sebati dan ketepikan.
Pukul cream cheese hingga kembang.  Masukkan gula dan vanila. Pukul hingga sebati.  Masukkan whipping cream dan pukul hingga agak pekat.  Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam roti. Gaul rata. 
Mas putar sebati semua bahan cream cheese tu sebab tak letak whipping cream.
Masukkan ke dalam loyang.  Bundo gunakan loyang berukuran 30x10x4 cm.  Ngam ngam muat satu adunan ni. Kalau tak ada, gunalah apa yang ada.  Kemudian bakar dalam suhu 170deg c lebih kurang 40 minit.

Cara Mas : 
Mas masukkan 1/2 adunan bahan2 puding roti ke dalam loyang ciffon yang telah digliss.
 Kemudian letakkan bahan2 cream cheese ditengah2 dan tutup cream cheese dengan 1/2 lagi adunan puding roti tu dan bakar lebih kurang 1/2 jam sebab Mas buat 1/2 adunan dengan suhu 170c dengan api atas bawah.




37 comments:

  1. adoyai mas... menambat selera laa... baru jer mkn cheese tp terlior puding ni pulak...

    ReplyDelete
  2. aiikk..akak baru jenguk dapur kakpah tu..alih2 kat tepi dapur kakpah keluar entri mas.menu yg sama..cepatnya ko mas..enjin jet turbo betul nih..hehe

    ReplyDelete
  3. Amboi cpatnya kak mas,pagi tadi bru tgk kat dapo kak pah..Mesti sedap kan,sbb da cis..

    ReplyDelete
  4. wahh.. tun suka mkn bread n butter pudding. tambah2 pulak ada cheese nih, kompom xleh berenti makan nih..

    ReplyDelete
  5. kompom sedap ni mas.. akak pernah wt gak dulu2.. tp resepi kak ida ISK.. mmg best.. resepi dia kecek dari chef kat salah satu hotel kat KL.. hehe..

    ReplyDelete
  6. Mas...kak cek nak jugak...kita tuko...kak cek bagi mas lempeng ...mas bagi kak cek bread puding...aci tak...boleh kan..kan ...:) sedapnya bread puding...ada cheese lagi...Yummyyyyy...:)

    ReplyDelete
  7. kak gee,

    akak..memang best cheese bread puding ni...
    sedapppp.....

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. salam mas ,kak ros suka buat pudding roti ,tapi tak pernah dapat idea masukkan cheese.nanti nak cuba juga.

    ReplyDelete
  10. anymz,

    akak..kebetulan bahan2 dah ada...
    apa lagi..
    terus la buat...he..he..

    ReplyDelete
  11. Zaliedana,

    ct..memang best rasa cheese dalam puding ni...
    sedappp...

    ReplyDelete
  12. tun_telani,

    tun..memang tak boleh berhenti makan...
    syokkk betoi menguyahnya...

    ReplyDelete
  13. MaDiHaA a.k.a Ratna ,

    akak..serius mas cakap...
    memang sangat sedappp.....
    try la buat kak...

    ReplyDelete
  14. cik cek,

    kak cik..memang tak aci...he..he..
    nak kasi pun dah habiss..tinggal sikit tu untuk abang merasa...

    ReplyDelete
  15. Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek,

    kak rose...
    cuba resepi ni kak..
    memang besttt....

    ReplyDelete
  16. cream cheese ada sikit lagi..hr tu ingat nk letak dlm puding roti tp x tahu nak gayakan..nmpaknya bl2 blh la guna resepi ni...tq :)

    ReplyDelete
  17. ya-Allah Mas, sedapnyer..td br akak nampak kat rumah Ibundo, lo ni kat umah Mas plak...sedapnyerrr...

    ReplyDelete
  18. sesungguhnya patik tergoda melihat cheese puding bread itu...=0).

    ReplyDelete
  19. sedapnya mas...menarik yer resepi tu..nanti boleh cuba:)

    ReplyDelete
  20. puding roti pesen ni mmg sedap sgt mas....lama tak buat

    ReplyDelete
  21. haha.. memang cepat betul mas..
    sedap kan?..

    ReplyDelete
  22. laaa baru smlm akak tngk resepi ni, Mas dah buat dulu, cayalah....sedap eeehhh..masuk list lagilah ni...

    ReplyDelete
  23. oooooo dik mas..ni something new....mmm nanti akak cuba tau....mmmm yummy je yg kat tangan tu....:)

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum mas...
    ari tu dah tergoda dah kat dapur ibundo... tgk lg kat dapur mas nie.. lagi2 ler tergodanya... nampak sedap sgt ler .. kena try gak nnt nie.. harap2 sempat ler b4 puasa,.. x sempat kena tangguh lg nampak gayanya kan.. :).

    ReplyDelete
  25. wahhh pasti sedap...kene cuba ni. letak dlm acuan bukan chiffon leh tak? :)

    ReplyDelete
  26. Deliah's Deli,

    selamat mencuba del...
    tak sabar nak tengok puding roti del..he..he..

    ReplyDelete
  27. Rabiatun Adawyah,

    memang sedapp kak tun..
    tak sangka letak cheese rasanya lebih besttt.....

    ReplyDelete
  28. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    nurul...
    sila merenung puding tu lama2 yerk..
    bila dah tergoda..
    boleh la nurul buat...

    ReplyDelete
  29. kak Nieza,

    selamat mencuba kak..
    memang terbaik puding ni tau...

    ReplyDelete
  30. Ida,Japan,

    akak pernah buat yerk..
    bestkan kak...

    ReplyDelete
  31. ibundo,

    maceh ibundo kongsi resepi ni..
    memang terbaikk laa....

    ReplyDelete
  32. kak yatie,

    jangan masuk list lama2 kak..
    sedapp tau puding ni....

    ReplyDelete
  33. Diana @ Melley Mey,

    selamat mencuba kak diana,
    memang sedapp puding roti ni....
    buat la cepat2 tau..

    ReplyDelete
  34. hanim,

    memang sedapp hanim,
    boleh klu letak dalam loyang...
    ibundo kan guna loyang....

    ReplyDelete
  35. Ayu Safieza @ Humaira' ,

    akak..memang satu lagi kelainan pada resepi puding roti...
    sedappp.....

    ReplyDelete
  36. sedap nampaknya nih mas..tp dah terlambat laa..roti aku sebungkus expired.haha..boleh lak aku lupa ada beli roti aritu.hee..

    ReplyDelete
  37. Menariklah tengok puding ni.....Boleh ambik no juga ni...Masuk list....Ngeeeee

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...