Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, July 2, 2011

Cendawan Goreng Hot & Crunchy



Assalamualaikum. Ari ni masak simple2 jerk...jadi meh layan Cendawan Goreng Hot & Crunchy ni. Memang sedapppp...ranguppp...sedappp dicicah ngan sos thai...untuk cendahwan goreng ni, Mas try resepi Kak Nor lak...cuma ditambah cajun dalamnya....dan ada sedikit perbezaan masa membuatnya sebab Mas tak celup cendahwan dalam tepung, Mas  gaulkan cendahwan ngan yogurt dan sedikit garam, baru Mas salutkan dengan semua bahan2 kering yang telah disatukan sebati..ni gara2 salin bahan2 jerk...lupa lak cara membuatnya...kikikiki...alhamdudillah..cendahwan tu sedappp...rangupp jer...maceh pada Kak Nor...jangan marah yerk sebab terdehaka lak....kalau kepala pening...macam2kan...nasib baik menjadi dan sedappp.....

Cendawan Goreng Hot & Crunchy
Bahan :
  • 400 gm cendawan tiram
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 cup/bekas yogurt plain
  • 1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas - Mas letak cajun
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar
  • 1 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil garam
  • minyak utk menggoreng

Cara membuatnya :
  1. Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
  2. Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan. Mas satukan yogurt dan sedikit garam dan sebatikan dengan cendahwan.
  3. Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati. Mas satukan tepung gandum, tepung beras, cajun, serbuk cili dan sedikit garam. Mas tak letak air.
  4. Panaskan minyak dgn api yg kuat.
  5. Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter ( Mas salutkan cendahwan yang berlumur yogurt tadi dengan bahan no2 dan goreng hingga masak/garing.
  6. Angkat dan toskan.
  7. Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
  8. Selamat mencuba :)
* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)



30 comments:

  1. mas..
    dikau dah sembuh eik..
    aduh....................
    dok tayang cendawan goreng time petang2 ni pulak..

    ada goreng banyakkan?
    sepiring ya..
    hehehe

    ReplyDelete
  2. meh sepinggan sbb dah derhaka kat resipi.. ehhh letak cajun rupanya.. mesti lg sedap :)

    ReplyDelete
  3. assalam kak mas...sy suke makan cendawan tepung ni. sedapnya kalau minum2 petang ada orang buatkan...(nk buat sendiri, maleh la pulak)

    ReplyDelete
  4. akak kalau dapat cendawan goreng ni kan mas,makan sorang2 je..tak pandang dah org kiri kanan..hehe

    ReplyDelete
  5. baru 2-3 hr lepas akak nampak kat umah kak nor..skg dah sampai ke umah mas di shah alam..sedapnya mushroom ni..krupppppp krappppppp je..

    ReplyDelete
  6. simple pun sedap tu mas..smg cepat sembuh ya :)

    ReplyDelete
  7. Citarasa Rinduan ,

    ayu..
    alhamdudillah..dah rasa makin sihat..
    cuma pening kepala ada sikit2 lagi..

    hmm..cendahwan goreng tu dah abiss la ayu..
    tak sempat sejukk pun...
    try la buat ayu..
    sedapp tau..
    betul kan kaknor..

    ReplyDelete
  8. Mas..wah makn cendawan tak belanja ya..kak noor pun dh buat...tp ikut resepi tu ..sama macam Nor@Secubit garam buat...sedap..memang crunchy.

    ReplyDelete
  9. K.Nor,

    kikikii..dah abiss la kak nor cayang....
    kejapp jerk licin..
    sedappppp....
    letak cajun memang best la...

    ReplyDelete
  10. nuwairani ismail,

    he..he..dulu mas selalu beli jerk..
    semenjak dah tahu buat ni...
    selalu gak buat..
    puas makan..
    sepeket cendawan tu dapat banyak bila digoreng....
    memang best...

    ReplyDelete
  11. kak anim,

    akak...tak baik tau makan sorang2..
    lain kali ajak mas sekali yerk..

    ReplyDelete
  12. kak Mieza,

    akak..
    memang krup krap krup krap....
    sedapppp...
    sedar2 dah abiss sepinggan...
    muahaha

    ReplyDelete
  13. Deliah's Deli,

    del..
    betul3...
    tu yang aku suka...

    ReplyDelete
  14. kak noorsafone,

    kikiki...tak hengat dunia bila makan cendawan goreng tu..
    sedappkan kak..
    ranguppp....

    ReplyDelete
  15. wahh.. cendawan goreng rangup bercajun!! byk lg ke cajun akak tuuu.. hihi..
    nk rasa sepinggan, letak sos sekali ye. hihi

    ReplyDelete
  16. Salam kak mas! aaaarrrghhhh mesti dah habesss! huh! baru leh jalan2 sbb siang2 td kita kemalasan melampau hihihi..malas nak buat itu ini malas nak duk depan lappy malas itu malas ini wakakaka...

    ReplyDelete
  17. Mas...............cajun lagi...sedapnye!!!

    ...mmm kak puas seharian menapak kat 2 market kat doha ni....mmm x jumpa lagi...anyway, sure dah abis itew cendawan goreng eik?????:)

    ReplyDelete
  18. cajun cajun cajun...byk lg stok cajun ko mas? bak mai la sebotol..ehehe

    ReplyDelete
  19. sedap jer nampak mas...aku tak pernah lagi buat atau makan cendawan goreng gini..laki aku jer penah..sedp katanya..hehe

    ReplyDelete
  20. Bestnya cendawan goreng ni....kalau teringin nak makan selalu beli kat pasar malam @ pun kat JJ...pas ni nak try buat sendirilah...tq ya mas resepinya....:)

    ReplyDelete
  21. uwaaa sedap tu cendawan goreng.makan masa panas2 mesti lagi sedap sbb ranggup...leh cuba ni.tq.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum mas..
    cendawan nie kalau d goreng ngan cara apa jer mmg akak suka makan.. mmg sedap.. tambah lg d goreng mcm nie.. mengunyah jer d buatnya.. x perlu lg mkn ngan apap.. mkn mcm nie jer pun sedap kan mas...

    ReplyDelete
  23. tun_telani ,

    tun..best tau cendahwan goreng letak cajun....
    cer try buat..

    ReplyDelete
  24. ijayuji,

    ika...sama la ngan kak mas..
    semalam pun malas jerk..kikikiki

    ReplyDelete
  25. kak Ayu Safieza,

    akak..tak de yerk cajun..
    hmmm....sabo yerk..
    nanti jumpa cajun..boleh try resepi2 cajun ni..he..he...

    ReplyDelete
  26. nOOrsha ,

    sha....ada pun sebotol tu jerk..
    lambat lak nk habis..he..he..

    ReplyDelete
  27. HaSue,

    wehh..kau tak pernah makan sue..
    sedapp tau..
    cer try makan..
    sure kau suka punya...

    ReplyDelete
  28. cik cek,

    kak cik..mas pun selalu gak beli..
    tapi klu buat sendiri..
    puas sikit makan..

    ReplyDelete
  29. kak Yatie,

    akak..resepi ni..dah sejuk pun rangup lagi tau..
    sedapp...

    ReplyDelete
  30. kak Diana @ Melley Mey,

    akak...mas sekeluarga meratah gitu jerk..
    sedapp cicah ngan sos thai tu...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...