Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, July 30, 2011

Bubur Kacang Durian Simple



Assalamualaikum. Dalam mood durian lagi....meh layan pulak Bubur Kacang Durian yang dah abiss...Mas buat pada hari yang sama Mas buat Roti Paun Nekma, pagi tu Mas buat Serawa Durian, tak cukupp pulak, jadi memandangkan durian ada lagi, Mas buat pulak Bubur Kacang Durian petang tu...kebetulan ada inti kacang hijau untuk Kuih Kasturi yang Mas simpan, jadi boleh la terus buat Bubur Kacang Durian ni....hmm....dapat satu lagi tips...inti kuih kasturi ni boleh juga dibuburkan...lagi cepat dan senang nak menyediakan bubur kacang...klu ada tetamu bertandang....kejapp bebenor nak buat bubur kacang ni...Mas suka.....mungkin ada yang dah guna cara gini kan...tak pe...Mas kongsikan juga disini...

Bubur Kacang Durian Simple
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 2 cawan inti kuih kasturi
  • 1 kotak santan kotak
  • 3 cawan air
  • 7 ulas isi durian
  • 1 helai daun pandan-  disimpul
  • sedikit  garam - untuk imbangkan rasa
  • Gula pasir secukup rasa 

Cara Memasak :
  1. Masukkan 2 cawan inti Kuih Kasturi, air, daun pandan dan isi durian, kacau rata dan biar mendidih dengan api perlahan.
  2. Tuang santan dan kacau rata dan masak lagi dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika kurang manis dan masin, tambah gula pasir dan garam secukup rasa sebab inti kuih kasturi tu dah ada gula dan garam. Masak sekejap dan matikan api.
  3. Boleh dihidangkan bersama roti atau biskut cream cracker ......


19 comments:

  1. Assalamualaikum mas...
    ya Allah.... akak nampak duriiiiian ler.... huhuuuu.... sedaaaaaaappp tu mas.... bubur kacang durian lg.. alahai... mmg sedap! alahai!! musim durian kat cnie lama lg nie mas.. jamu mata jer ler nmpk gayanya

    ReplyDelete
  2. Mas, akak datang bawak mangkuk ni..nk bubur kacang sikit jer..roti akak takmo sbb akak baru jer beli roti kat tesco..hehehe....

    ReplyDelete
  3. besh2.. tun duk kt kg nii pulun makan durian ^^

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mas...


    Dekat Segamat Ni Dah Tinggal Hujung2 Jer Musim Durian...Sampai Tak Sempat2 Kak Lin Nak Buat Bubur Kacang Durian...Tgk Mas Buat Ni Teringin Pulak Kak Lin...

    ReplyDelete
  5. Salam kak mas! dtg bawak nasi daging kasi akak rasa :D nanti jgn lupa buat tau! sedappp! nak bawak balik bubur durian!!! uuuwaaaaaaaa kita tgh ngidam bubur duriannn! asyik tak de durian lembutt jerrrr :-( ni td lori buah tu bwk durian byk tp tgk gaya mcm kerasss jer sumenyer! huh!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mas,
    Slmt menyambut ramadhan al mubarak Mas...kalau dah pose ni, sah2 terliur je tngk bubur derian..muahahahaha...yummyyyy...

    ReplyDelete
  7. salam mas..weyh sedap ni mkn sdejuk2 buat buke poser.. hihi..

    mas, salam ramadhan k..jmpot amik kad kt uma k :)

    ReplyDelete
  8. Diana @ Melley Mey,

    akak..kat labuan lambat lagi ke musin doyan...
    sabo yerk...he..he...
    nnti ada doyan..akak buat la yerk...

    ReplyDelete
  9. Cendana Kasih,

    akak..nak isi apa yerk mangkuk akak tu..
    bubur doyan dah abiss la kak....

    ReplyDelete
  10. tun_telani,

    tun...nak joiinnnnn....

    ReplyDelete
  11. LinRosly,

    doyan segamat memang besttt...
    akak..sempat lagi tu membuburkan doyan segamat..
    gi buat cepat....

    ReplyDelete
  12. ijayuji,

    ikaa.....baikknya dia...selalu bawa buah tangan....
    ika...kau tengok doyan..memang la keras kulitnya...
    nmpk isi doyan tak...he..he..

    ReplyDelete
  13. Yatie,

    selamat berpuasa juga buat kak yatie sekeluarga,.
    hm...bulan2 puasa...
    best juga kan makan bubur doyan..

    ReplyDelete
  14. nOOrsha,

    sha..aku lak suka makan suam2...he..he..
    maceh sha...nanti aku ambik yerk...

    ReplyDelete
  15. mas.......

    adeh!!
    nie ayu bawa selori..
    tolong bikin pengat ya..
    bubur kacang satu periuk ya.. heheh

    ReplyDelete
  16. betul juga ye jika guna inti kasturi cepat di sedikan..hihi pasnie boleh belu frozen dan simpan incase emergency

    ReplyDelete
  17. betul juga ye jika guna inti kasturi cepat di sedikan..hihi pasnie boleh belu frozen dan simpan incase emergency

    ReplyDelete
  18. Salam Ramdhan & Selamat Berpuasa buat Mas sekeluarga - ada kad khas buat kekawan kat rumah Along.
    Nak bubur kacaaaaaaaaang.... lama dah tak buat!

    ReplyDelete
  19. kak mas ku sayang...selamat menyambut bulan ramadhan n selamat berpuasa buat kak mas n famili...tergoda nengok durian dalam menu tuh..nak seketoi =0).

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...