Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, June 15, 2011

Puding Karamel Pisang



Assalamualaikum. Fuuhhh...penatt juga ...panas2 gini best kan dapat makan dessert yang sejuuukkkk. Jadi meh layan Puding Karamel Pisang ni. Memang bercadang nak buat bila ternampak kat Kongsi Resepi. Jadi bila ada lebihan pisang masa Mas buat kek pisang semalam, terus Mas godek2 buat Puding Karamel Pisang lak. Saspen juga masa nak makan puding ni. Hmmm...sedappppp tau...pisang tu tak terasa sangat....cuma puding ni tak selicin puding karamel biasa tu....gabungan pisang dalam karamel ni pada Mas sedapp dan serasi....boleh dicuba untuk penggemar puding karamel yang nak kan kelainan....maceh pada Kak Nuri yang sudi berkongsi resepi Puding Karamel Pisang ni. 

Puding Karamel Pisang 
Sumber :  Kongsi Resepi

Bahan karamel :
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas

Bahan Puding :
12 biji pisang Abu/Nipah - Mas guna 4 biji pisang berangan
3 keping roti - buang tepi dia yg kaler gelap
2 cawan santan
2 1/2 tbsp gula pasir
3 tbsp susu pekat/krimer manis
3 biji telur Gred B
1 tsp esen vanila



Cara membuat karamel : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Untuk membuat puding :Kupas kulit pisang dan buang empelurnya iaitu bahagian dalam pisang yg warna agak gelap tu, kemudian carik2kn roti.
Masukkan semua bahan puding ke dalam blender dan blend hingga halus.
Tuang adunan yg sudah diblend ke dalam loyang karamel..
Kukus puding selama 30minit @ hingga puding masak. Sebelum kukus, tutup loyang ngn aluminium foil. Akak x tutup sbb aluminium foil dh abis.. x beli lg. Klau x tutup ngn aluminium foil, balut penutup kukusan ngn kain bersih.
Bila dh masak, angkat dan sejukkan.. Biar betul2 sejuk baru terbalikkan atas pinggan @ bekas. Sebelum terbalikkan, amik pisau pemotong kek, lalukan di tepi puding untuk longgarkan puding dari loyang.
Sedapp dimakan sejuk2 dari freeze....nyamannn...


44 comments:

  1. tak pernah lagi cuba makan or masak puding karamel pisang.... kena cuba ni... Hee

    ReplyDelete
  2. sedap ni kalau mkn sejuk2..mcm2 puding karamel ni dipelbagaikan....mesti sedap juga

    ReplyDelete
  3. salam mas..lama betul x singgah, ssl intai dr tingkap rumah je :( sedapnya nmpak karamel pisang tu..lain drp yg lain ni :)

    ReplyDelete
  4. wooowwww yummy rupanya tuh pudding,,nanti mahu tak cuba membuatnye,,,hehehehe

    ReplyDelete
  5. tun terkagum niii.. byk tol inovasi dunia masakan skrg. hihi

    ReplyDelete
  6. melopong.. ooo ada jugak rupanya karemel pisang... pasni ce buat karemel dari labu lak mas.. mcm sedap je aku bayangkan

    ReplyDelete
  7. betul kata Izah..lepas ni boleh ler pelbagaikan..dari macam macam buah..

    ReplyDelete
  8. Mas, biar x licin pun kejadian puding tu..yg penting..sodappp...

    ReplyDelete
  9. mmm kak Mas.. nampak sedap.. erma x pernah wat sendiri.. selalu tukang mkn jek he he he he nak join akak.. he he he

    ReplyDelete
  10. Mas.. bab puding muding ni mama kalah lah.. Ni ada puding aiscream dah lama dlm list nak buat fikir 2 kali. Anak mama si Shasha dah sibuk ckp..puding muding kite x main tau!! Nk jgk merasa puding karamel tak kira perisa apa pun.. kalau Mas tggl sekat dh lama mama nggendeng..hehehe

    ReplyDelete
  11. Hanim Mahali,

    salam kenal hanim..
    mas pun first time gak try...
    sedappp....

    ReplyDelete
  12. Ida,Japan,

    betul tu kak ida..
    itu yg mas try buat..
    mas memang suka puding karamel ni...
    memang best puding karamel pisang ni...

    ReplyDelete
  13. Deliah's Deli,

    del..miss u...
    hhmm..betul tu..memang best puding karamel pisang ni...
    lain dari lain kan...

    ReplyDelete
  14. dedetea,

    hhmmmm...sedapp tau dedetea...
    selamat mencuba yerk...

    ReplyDelete
  15. tun_telani,

    tun..kak mas pun sama...
    semenjak kenal dunia blog masakan ni...
    macam2 resepi kak mas kenal dan dicuba...
    menarikkkkkk...

    ReplyDelete
  16. izahdaut,

    muahahaha...
    makcikk......kau memang kretifff la...
    apa kata kau dulu yang menerainya....
    aku dah bayangkan rupa puding karamel labu yang cantik kuning tu.....
    kau dah nampak bayangan tu...

    try dulu puding karamel pisang ni makcik..
    pada aku sedappp....

    ReplyDelete
  17. Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak..cadangan akak buah apa lak...he..he....
    bestkan pelbagaikan resepi...

    ReplyDelete
  18. Naz,

    akak..betul3....dah ada pisang dalamnya..
    sebab tu tak mo licin...kikiki

    ReplyDelete
  19. HALAMANKU,

    erma...meh join menerai puding karamel pisang ni...
    sedappp...

    ReplyDelete
  20. julia,

    julia..
    selamat mencuba...
    salam kenal dari mas....

    ReplyDelete
  21. Mama Hawa/Mama Nani ,

    mama...nape lemah lak mama,
    cer try dulu...
    bestt tau puding ni..
    hmmm..klu dekat..mas dah anto sebekas....he..he..

    ReplyDelete
  22. Salam..Wahhhh sekarang dah macam-macam versi puding yang muncul yaaaa

    ReplyDelete
  23. Sue @ Nenie,

    tu la pasal sue...
    macam2 ada....
    seronok juga mencuba resepi baru...

    ReplyDelete
  24. salam kak mas...wow resepi baru nih..tak pernah cuba lagii...thnks sbb kongsi di sini

    ReplyDelete
  25. chikadakbiru,

    mas pun first time memcuna ck...
    sedappp tau..
    try la buat juga ck....

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Assalam kak mas,wah puding karamel psng pon da juga,Bru jer wt pdng kramel roti nih..Meh kita tuka2 nak x akak..Baguih gak kan sjak berjinak ngan blog nih byk rsp yg xtau dah tau..

    ReplyDelete
  28. Zaliedana,

    jommm...tukar2 pudingg...he..he..
    tu la kisahnya ct...
    alam maya ni memang luass kan..
    macam kita boleh dapat....

    ReplyDelete
  29. sedap- ni mas..aritu mase BW ade ternampak website mat saleh wat karamel kiwi...

    ReplyDelete
  30. nOOrsha,

    perhhhh..kau lagi dasyatt sha...
    puding karamel kiwi...
    mek ijahh tu dah cadangkan puding karamel labu...
    apa kata kau orang berdua try buat....he..he..
    nanti aku follow la..

    ReplyDelete
  31. mas,pes time tengok nih..cam jakun dah nih..kihkih

    ReplyDelete
  32. Salam mas,
    lama tak jenguk mas kat sini..
    nampak2 je kat FB.. heheh

    btw, sangat lah teruja tengok kerajinan mas masak ni..

    ReplyDelete
  33. mas--
    ada baki lagi tak>>

    nak buat sahur esok pagi..heheh

    ReplyDelete
  34. Mas, ngenceessss tekak akak tgk puding caramel ni...fav Najwa nih..kalau buat, habis seloyang kat dia..hehehe

    ReplyDelete
  35. Mas...lain dari yg lain...Puding karamel biasa buat dan makan...Puding karamel lum penah lagi....masuk list lagi...tq share resepi...:)

    ReplyDelete
  36. wahh menarik resepi ni mas...kreatif betul org yg buat ni,sedapnya:)

    ReplyDelete
  37. kak anim,

    mas pun first time tengok pun memikir juga tentang puding ni...
    wehhh..sedapp kak..
    try buat dulu..he..he..

    ReplyDelete
  38. hann,


    miss you......
    hmmm...best tau puding ni han...try la buat..

    ReplyDelete
  39. Citarasa Rinduan,

    puding ni dah abiss la ayu...
    ayu puasa yerk ari ni..
    selamat berpuasa ayu...

    ReplyDelete
  40. kak ummi,

    akak..try buat akak..compom anak akak suka.....

    ReplyDelete
  41. cik cek,

    selamat mencuba kak cik....
    nanti dah buat...anto la sini sikit..he..he..

    ReplyDelete
  42. kak nieza,

    betul tu kak...tak terpikir kan puding karamel pisang...
    sedappp lak tu...

    ReplyDelete
  43. mas ...oh mas...penah try buat kek karamel mcm kat ita masam manis tak...any idea tak kenapa permukaan karamel tu tak rata ..mengerekok jer..hu..hu..hu

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...