Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, June 2, 2011

Muffin Coklat berYogurt



Assalamualaikum. Hmmmm...nampak biruuu tak..kikikiki..jumpa lagi satu kedai bakery yang jual pelbagai jenis corak dan warna muffin cup. Pening lak nak memilih yang mana satu. Kedai bakery ni kat area plaza masalam, kat Shah Alam jerk. Kedainya tak de besar sangat....tapi ada pelbagai jenis muffin cup. Yesss..dah jumpa kedai yang dicari2....dekat lak tu....Jadi meh layan Muffin Coklat berYogurt lak. Resepi dari tauke mapin kita makcik Izahdaut kita tu. Memang best mapin ni....cuma diderhakakan dengan menukar choc chips ngan gajus...tetapp menteng sedapppp..suka lak bebudak tu mengutip gajus yang berterabur tu..kikikiki...ari ni air lak tak de..hmmm..rasanya gantung kuali la jawabnya...ari tu ada kasi notis, katanya tak de air Isnin dan Selasa...dok tunggu...air ada jerk...tup2..subuh tadi terus tak de air..sabo jerk la..nasib baik ada simpan air...hmmm...tuan tanah pun nak kluar jap .....kau orang layan dulu yerk mapin ni....

Muffin Coklat berYogurt 
Resepi : Izahdaut
Bahan :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sb membumbung serbuk koko
  • 3/4 sk baking powder
  • 1/4 sk soda bikarbonat
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 cawan + 2 sb gula perang
  • 3/4 cawan coklat chip
  • 1 biji telur- dikocok sedikit
  • 1 cawan susu segar
  • 1/4 yogurt
  • 1/4 minyak sayur
  • 1 sudu kecil essence vanilla
  • 1 sk cuka *optional- jika tidak menggunakan telur

Cara membuatnya :
  1. Ayak tepung, serbuk koko, soda penaik dan garam ke mangkuk besar.
  2. Kemudian masukkan gula perang dan coklat chip. Gaul semuanya sebati. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk yang lain, sebatikan telur, susu segar, yogurt, minyak sayur dan essence vanilla.
  4. Masukkan bahan basah ke dalam mangkuk tepung tadi.
  5. Adunan sedikit cair.
  6. Masukkan ke dalam muffin cup 3/4 penuh atau hampir penuh.
  7. Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

32 comments:

  1. sah ada yg meroyan tengok cup kalwr biru..sape ituw? keskeskes.....Mas..bak 2 ketol..malas aku nak wat..hehe

    ReplyDelete
  2. meh tukar ngan mapin kita gak....biru gak mata hitam ku...

    ReplyDelete
  3. akak ni bila lah nak buat muffin ari2 dok tgk orang buat tapi tak buat2 jugak! nanti akak nak cuba lah yg ni nampak menarik

    ReplyDelete
  4. Selamat pagi Mas,bahu muffin serupala...blue polka dot.....nampaknya biru mata hitam ku... sdap ni boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  5. As'salam Mas

    menu sihat ni ada yogurt, bak lah 2-3 ketul mampin tu, nak bawak bekal keluar jalan2 ni jap lagi dgn anak2. simpan kan dulu eh mas, kang balik kak ct singgah lagi..hihihi

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mas...
    wah pepagi dah tengok muffin yg sedap n comel nie kat cnie... sedaaapnya tu mas... akak nak 4 ketul... hehehhe

    ReplyDelete
  7. slm perkenalan...singgah cni tgk resepi muffin & trus follow...suka rssepi muffin yg xyah guna mixer...hehhee..nak try ler...jemput singgah ke page sya yer...tqvm

    ReplyDelete
  8. Salam...Wahhhh...ada mapin...Minta seketoiiiii

    ReplyDelete
  9. walaaa best nye kala biru nie kelasss gitu.... tula pasal..asyik jumpa yg sama jer.. kalu dpt mcm ni baru ada mood nak memuffin..minta mai sebijikkk..tapi sekali dgn cup yg belom guna tauuu..ahakss

    ReplyDelete
  10. wow gebunya muffin tu..mcm Izah gaklah..kek Izah tinggi mengunung..muffin Mas pun sama gak...kamu berdua ni serasi bersama..ekekekeke..suka tngk....

    ReplyDelete
  11. Kak mas,amboi mapin nmpk sedap,cup tuh corak sama lah akak,cuma sy ritu beli kale pepel,hihi..Amboi amik kesempatan xda air gantung koli,g poya2 ya..Hihi..

    ReplyDelete
  12. serius nak habaq

    ayu tak boleh lama2 time nie..
    takut terbuka awal..
    LARI,....

    ReplyDelete
  13. Salam kak mas!!! waaaaaaaa.... kita byk yogurt tuuuuuuuu... bial nak rajin buat mapin niii pdhal bukan ssh bebenor pun! hihihi... nak 3 ketul kak! kasi kat kita jerr :D

    ReplyDelete
  14. mas.. nak kemana tu.. nak ituttt..
    a ah lawo weh warne biru. kalau buat mapin kaler maler ni lawo nih.. massss... aku boring ni.. meh la ajak aku skali jenjalan.. huhuuhu.. nak buat mapin jugak ah..

    ReplyDelete
  15. Anna Qawina,

    kikiki..macam tahu jerk sape yg meroyan tu...

    ReplyDelete
  16. kak Nazrah Bakery & Dunia ,

    baru lepas tengok mapin akak..
    nak tukar dah abiss lak..kikiki

    ReplyDelete
  17. kak AZLITA AZIZ,

    akak..try memapin lak...
    seronok tau...
    tak susah sangat memapin ni...

    ReplyDelete
  18. kak Paty's Kitchen - Cook with passion.

    akak..best tau mapin ni...
    sedappp..
    selamat mencuba kak...

    ReplyDelete
  19. kak CT Delima,

    akak...dah abiss la..
    mas ari ni gasntumg kuali..
    baru jerk balik jejalan..kikiki

    ReplyDelete
  20. kak Diana @ Melley Mey,

    waalaikum salam kak...
    hmmm....tengok jerk la yerk kak..
    nak kasi dah abiss la..
    try la kak mapin ni..
    best tau...

    ReplyDelete
  21. intan morsalin,

    salam kenal juga dari mas...
    try la intan mapin ni..
    memang senang membuatnya...

    ReplyDelete
  22. L@dyKichiMachiko,

    dah abisss la cayanggg...

    ReplyDelete
  23. Sue @ Nenie,

    kikiki..banyak permintaan mapin ni..
    udah piniss la...
    bebudak berdua tu suka sangat...

    ReplyDelete
  24. kak ilahjy,

    akak..tu la pasal..
    dah jumpa yg dicari2...baru semangat nak memapin kan...kikiki

    ReplyDelete
  25. kak Yatie,

    akak..tak terlawan dek tingginya kek ijahh tu...kikiki

    ReplyDelete
  26. Zaliedana,

    ct...seronok tau jumpa mapin cup yang dicari2..kikiki

    hmmm..biasa la ct....pandaikan ambik kesempatan...

    ReplyDelete
  27. Citarasa Rinduan ,

    kikikiki...sabo jerk la kan...
    selamat berbuka ayu...

    ReplyDelete
  28. ijayuji ,

    amboii...memborong yogurt nampak..
    gi godek buat mapin...muahahaha

    ReplyDelete
  29. izahdaut ,

    aiipp...nanti marah laki kau..kikiki
    ala..jejalan cuci mata jerk...
    air tak de lak..gantung kuali la ari ni...kikiki

    ReplyDelete
  30. wahida,

    selamat mencuba ida....
    nanti anto kat akak seketoi tau...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...