Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, June 26, 2011

Homemade Chicken Nugget



Assalamualaikum. Ari ni layan dulu yerk Homemade Chicken Nugget ni. Baru jerk dihabiskan tadi...sebenarnya dah banyak hari dah buat untuk sarapan anak2...ari ni baru sempat nak n3kan. Memang best Homemade Chicken Nugget ni, first time gak Mas buat sendiri. Selalunya beli jerk yang segera tu. Maceh pada Ros Jintanmanis yang telah berkongsi resepi Homemade Chicken Nugget ni, cuma nugget Mas ni tak cantik sangat kuningnya sebab Mas guna serbuk roti warna putih...hentamm jerk la kan..lain kali boleh guna serbuk roti kuning tu.....tak mo bebel lagi...byeee semua....tuan tanah nak gi pasar tani ngan tesco jappp.....

Homemade Chicken Nugget
Resepi : Ros Jintanmanis
Bahan ( klu buat separuh adunan pun boleh) :
  • 400 gram daging ayam kisar  ( ros guna jenama ramli)
  • 250 gram taufu lembut
  • 1/2 biji telur
  • sedikit garam
  • 200 gram serbuk roti warna putih ( ros guna 6 keping roti biasa, toastkan dan kisar halus)
  • lada sulah
  • 2 sudu kecil baking powder ( ni taknak letak pun takpe)
  • *Untuk Coating*
  • 2 biji telur yang dipukul sedikit menggunakan garpu
  • 180 gram serbukroti warna oren
Cara membuatnya :
  1. Taufu diletakkan dalam bekas brelubang ( tapis) dan biarkar sebentar lebih kurang 1/2 jam bagi mengeluarkan air yang terdapat daripada taufu lembut tu.
  2. Kemudian masukkan semua bahan dalam bekas adunan kecuali bahan coating, kacau sebati, dan pastikan semuanya mesra, selepas itu bolehlah dibentukkan mengikut bentuk yang digemari. Jika adunan nugget ni terlalu lembut boleh tambahkan lagi serbuk roti warna putih tu ataupun sapukan sedikit minyak masak pada tapak tangan supaya mudah untuk membentukknya.
  3. Akhir sekali coating nugget tadi, pecahkan telur di dalam bekas kecil dan pukul sikit menggunakan garpu, celupkan nugget dan salutkan dengan serbukroti berwarna oren, ulang langkah tadi sehingga semuanya selesai. kalau nak coating yang lebih tebal celupkan sekali lagi dalam adunan telur dan salutkan sekali lagi dengan serbuk roti warna oren tu.
  4. Simpan di dalam plastik bersih dan sejuk bekukan, sebelum digoreng, selamat mencuba. Satu sajian nugget ayam yang berkhasiat untuk si manja anda, khasiat kalsium dan vitamin dari taufu lembut tu amat baik untuk kesihatan.




21 comments:

  1. menawan dah tu mas... xyah beli2 dah pasni...

    ReplyDelete
  2. mesti sedap nih. siap ade tofu tu. dah terasa terasa kat tekak pulak.

    ReplyDelete
  3. ko pakai urat letrik sah aku rasa..ghajin tak nyempat nak kejor..Mas..kirim labu sebijik..hihi

    ReplyDelete
  4. Mas, sebijik macam nugget yg jual kt supermarket..Cayalah Mas..

    ReplyDelete
  5. Mas , sedapnya.... tak yah beli lagi kat supermarket.Nampak mcm yg ada kat pasaran je...

    ReplyDelete
  6. emm..sedap tu, budak2 mesti suka..akak pun pernah gak buat nugget, resepi campak2 jer ...tapi resepi Ros ni lum pernah try lagi.

    ReplyDelete
  7. Assalam kak mas,sy pon selalu wat naget n finger ciken sendrik,selalu kisar ayam bahagian dada ngan blender kering,pastu letak juga kentang lenyek cikit,mmg best,anak suke,ummi n abah lagi lah suke,hehe..

    ReplyDelete
  8. waaah...tokey nuget rupenyer mas nih... order sepaket yer hantar segera...

    ReplyDelete
  9. salam kak mas,wahh sedap nya..
    pasni blh sue tempah dgn akak,hehehhee

    ReplyDelete
  10. sedapnyer kak mas!!! hantar yg frozen sepeket ke bintulu ye.. hihi

    ReplyDelete
  11. Besnya buat homemade nuggets! Love pernah try resipi Ros...tapi yang without tofu. Mmg sedap...:)

    Mas, nak tapau byk2..for teabreak! :D

    ReplyDelete
  12. bestnya kalau dah pandai buat nugget sendiri...bila kita nak pandai nih??? :)

    ReplyDelete
  13. maaaassss..akak pun nk gak nugget nih 3 ketui!! nmpak juicy banget nugget tuh!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum mas... sedaaaapnya ... akak x perna lagi buat sendiri tau mas... biasanya akak main beli jer.. hehehe... nie mesti lagi sedap dari yg beli nie kan mas... masuk list dulu resipinya tu..

    ReplyDelete
  15. Mas Cayang....tq for sharing nih...kak memang tercari recipe nugget home made ni..lain dr yg lain sbb ada buh taufu.....mmm kene g carik toufu n ground chicken dulu....mmmm yummeh tol!!!

    ReplyDelete
  16. eina lum try lg wat nugget sdri..pstt mas..tofu lembut tu camne ehh?tofu jepun ekk??

    ReplyDelete
  17. rajinnya wat nugget sendiri...kalau dpt rasa yg Mas buat ni sedapnya...

    ReplyDelete
  18. As'salam Mas

    selamat malam Mas, baru ni dapat jenjalan dapur mas. alahai, nugget sedap tu rajinnya mas. selalunya kak ct main beli jer kalau nak makan. suka kalau dapat cecah dengan mayo kan :)

    ReplyDelete
  19. Wah!nampak sedap...kalau cenggitu, saya nak cuba jugak nanti! =0).

    ReplyDelete
  20. amboi rajinnya buat nugget tu mas..akak gak yg malas order dr mas jer lah ..hehe

    ReplyDelete
  21. kena try ni..lps ni company nugget tak leh cr makan sbb dah teror buat sendiri hahaha

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...