Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, June 20, 2011

Ayam Ros Pandan



Assalamualaikum. Bersiaran dengan n3 tertunggak dulu. Ayam Ros Pandan ni Mas buat untuk lunch sabtu lepas. Jadi dah abiss yerk. Resepi hasil skondeng dapur Kak Nor dan kata Kak Nor resepi dari Che Mat Gebu. Hmm...memang sedapp ayam ni...Ain ngan Daniel suka sangat. Kalau makan ngan nasi tomato @ nasi minyak, lagi sedapppppp....meh tengok resepinya dulu...tak mo bebel banyak2 pagi ni...japp lagi nak kluar jap.....

Ayam Ros Pandan
Resepi : Che Mat Gebu
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
  • 1 cawan air
  • 1 camca besar gula melaka
  • 2 camca besar bawang goreng
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 batang kayu manis
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan.
Bahan Kisar Halus :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato merah
  • 7 biji cili merah
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci halia
  • 1/3 inci lengkuas
  • 1 camca besar sos tomato

Cara Memasak :
  1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
  3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..


26 comments:

  1. Assalam kak mas,sedapnyer nmpak lauk ayam nih..Msti harum jerkan..Baru jer nak komen kat mapin kat bawah tuh,dah kuar ayam lak..Mapin tu mmg sedap kan,sy wat pon xnak mekar cam kak ct kak,tapi mmg nak buat lagi,coz sedap,hehe..

    ReplyDelete
  2. Salam Mas...
    Ayam msk lauk apa pun bdk2 mmg suka kan..ni mesti sedap & harum bau lauk ayam ni..print resipi dulu hehehe

    ReplyDelete
  3. As'salam Mas

    tengok pun dah tahu sedap ni, ada berkuah2 sikit. ayam ada sekor tu kalau rajin hari ni bolehlah cuba resipi dari Mat gebu ni. anak2 bujang kak ct memang tak pantang kalau nak makan ayam ni...hehehe

    nak kuar gi mana tu, dating eh pagi2.. hehehe

    ReplyDelete
  4. mas...pagi 2 dh nampak resepi ayam kt sini..ermm sedap...bila nak buat ni...?

    ReplyDelete
  5. Haishhh sedapnya nampak lauk ayam tu Mas!!! Harum wangi sampai sini...;)

    ReplyDelete
  6. mmm Kak Mas.. sedap tu..wangi pandan lagi.. sukeeerrr.. ye lah dah habis hu huhu masuk lish he eh he ...

    ReplyDelete
  7. sya nak try la...doa kan lah menjadi ek ;)

    ReplyDelete
  8. memang sedap lauk ni.. akak pun dah cuba...
    makan mmg bertambah2 lah...

    ReplyDelete
  9. eemmmh,terlihat enak,boleh order satu porsi saje??hehehe

    ReplyDelete
  10. tuannya tak der...nk amik ayam seketui..mintak bukan curi.he..he,emm.sedapnyer

    ReplyDelete
  11. salam mas, dh lama tak singgah sini. banyak sunggu resepi yg dah terlepas pandang. menu ayam ni memang buat akak terliur

    ReplyDelete
  12. Salam Mas,
    Sedap nampak ayam tu, nak tumpang makan boleh?

    ReplyDelete
  13. Zaliedana,

    memang best ayam ni ct..
    wangi jerk masa menumis tu....anak2 kak mas suka...

    ReplyDelete
  14. Mama Hawa/Mama Nani,

    betul tu mama...
    anak2 mas masak ayam macam mana pun dia orang makan..
    selamat mencuba mama....

    ReplyDelete
  15. CT Delima ,

    betul tu kak..
    resepi che mat ni memang best kan...
    haa..dah ada ayam tu..
    try la buat....

    ReplyDelete
  16. Anna Qawina,

    anna...cuci mata jerk yerk..
    ayam tu dah abiss la...

    ReplyDelete
  17. noorsafone,

    ada ayam tu..try la buat...
    sedapp tau ayam ni...

    ReplyDelete
  18. ♥LOVE2COOK♥,

    love...hmm..memang sedappp....
    try la buat love....

    ReplyDelete
  19. erma,

    betul3...ada daun pandan tu yg bertambah wangi masa masak ayam ni...
    sedappp....

    ReplyDelete
  20. noriz,

    insyaAllah...menjadi..
    selamat mencuba yerk noriz....

    ReplyDelete
  21. AZLITA AZIZ,

    akak dah try yerk..sedappp kan ayam ni....mas pun suka...

    ReplyDelete
  22. dedetea,

    memang enak dedetea...
    tapi dah abiss la...

    ReplyDelete
  23. Ida,Japan,

    haippp...buat apa tu..
    ayam dah abiss la kak,..mapin ada...
    nak tak...

    ReplyDelete
  24. aidah,

    akak..miss u...
    tak pe...kan dah timbul....

    ReplyDelete
  25. kak watie,

    dah abiss la kak...
    mapin ada la..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...