Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, May 2, 2011

Sambal Daging




Assalamualaikum.
Lunch ari ni masak yang mana patut jerk..he..he...Semalam ada tetamu bertandang, cakap pun last minit, jadi Mas sempat goreng mee dan bihun jerk....sambil2 tu dapat juga buat Blended Orange Cake dan popia goreng. Kek oren ni memang penyelamat kalau ada tetamu, senang betoi membuatnya. Jadi lebihan daging yang Mas rebus semalam untuk rencah goreng mee dan bihun tu, Mas buat sambal daging lak. Cukup la untuk Mas sorang yang makan....hubby keje ari ni..jadi dok rumah ngan anak2 jerk. Tadi pun baru jerk lepas layan movie ngan bebudak tu...untuk bebudak, Mas masakkan Cencaru Masak Kuali lagi...tak puas lak makan ari tu...memang sangat sedapp resepi cencaru tu, cuma tadi Mas gantikan santan dengan susu segar.....boleh tahan tau rasanya...tak de yang kurang macam yang dulu..cuma kurang berlemak jerk...eehhh...dah lari tajuk ni....meh layan Sambal Daging ni.



Sambal Daging
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
350 gram daging - cuci, rebus hingga empuk, potong nipis2
baki air rebusan daging
cili kering direbus dan dikisar - ikut pedas
1/2 inci halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
1/2 biji bawang besar - dihiris2
jus asam jawa - ikut masam
2 camca besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa


Cara memasak :
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar yang dihiris dan tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau sebati. Masukkan jus asam jawa secukup rasa dan air rebusan daging tadi. Tambah garam dan gula secukup rasa. Kacau dan biar mendidih hingga pekat dan sedikit kering. Rasa dan boleh tambah apa yang kurang, biarkan sebentar dan jika ok rasanya, boleh matikan api.


18 comments:

  1. Ada lagi ke sambal tu..sungguh menyelerakan...

    ReplyDelete
  2. Mas, wahh sedapnya sambal ni..akak suka....suka mkn pedasx2 ni..hmmm rajin tul mcm2 menu juga sempat dibuat tu nanti nk jadi tetamu mas jugalah..hehe

    p/s: akak nk cuti msk2 ni...

    ReplyDelete
  3. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    ada lagi kak...mas pukul 4 lebih baru makan nasi..he..he...
    meh join lunch kejapp lagi...

    ReplyDelete
  4. kak nieza,

    cuti masak lagi kak..bestnya..he..he..'
    ala kak..masak yg mana sempat jerk..he..he..

    ReplyDelete
  5. Salam Mas...

    Fav menu family kak cek ni...makan ngan Nasi Lemak bestnyaaaa....:)

    ReplyDelete
  6. Assalamulaikum Mas

    Betul tau kata Mas, kek oren tu memang penyelamat pada surirumah kalau ada tetamu yang bertandang last minit. kalau nak cepat tak yah masuk loyang guna jer muffin cup 20 minit dah siap kan... hihihi


    Resipi sambal daging ni kalau makan dengan lempeng Mas... sedapnyaaaa. mengiurkan lah kak ct tengok. daging pun ada stok semalam beli kat psr tani melawati .. hihihi

    ReplyDelete
  7. wah blog masak emmasak ni..tahniah!!

    ReplyDelete
  8. tun x suka masak dagingg!!
    1- selalu fail bab potong daging nk lawang2 urat tuhh
    2- susah nk empuk
    hahaha.. blh x order je, kak mas tlg masakkn.. hihi

    ReplyDelete
  9. mas--
    kamu terro buat roti
    malah kesemua masakkan semuanya kamu cuba dan praktiskan
    Malah semakin tekun menjadikan resepi semakin mudah dan senang menyediakan..

    dan..... kamu baik hati dalam hal persahabatan.. terima kasih mas..

    ReplyDelete
  10. suatu masa nanti, saya mahu serang rumah kak mas =0).
    saya nak kak mas masak sedap2 n byk2 untuk saya sebab saya kuat makan...kihkihkihkih =0).

    ReplyDelete
  11. sedaaap!! akak suka... masuk list dulu.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  12. cik cek,

    hmmm..memang kene makan ngan nasi lemak...sedapp tu...

    ReplyDelete
  13. kak CT Delima,

    akak..betul tu..masa kelam kabut pikir nak masak apa..terus terpikir kek oren tu..senang kan..blend jerk..he..he..
    haaa..ada daging tu..buat la sambal...
    nanti anto la kat mas semangkuk..he..he..

    ReplyDelete
  14. kak CT Delima,

    akak..betul tu..masa kelam kabut pikir nak masak apa..terus terpikir kek oren tu..senang kan..blend jerk..he..he..
    haaa..ada daging tu..buat la sambal...
    nanti anto la kat mas semangkuk..he..he..

    ReplyDelete
  15. imanshah,

    salam kenal iman..maceh sudi bertandang sini..

    ReplyDelete
  16. Citarasa Rinduan,

    ayu...he..he..kalau rajin belajar mesti pandai kan..mas dulu tak pandai sangat masak...alhamdudillah...sekarang makin seronok mencuba pelbagai resepi baru...

    harap ayu makin tenang sekarang....
    seronok berkawan ngan ayu...

    ReplyDelete
  17. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    nurul..he..he..boleh jerk..pintu rumah k.mas terbuka untuk sesiapa yg sudi bertandang...tel dulu tau..baru boleh masak special...

    ReplyDelete
  18. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..try buat tau..memang best roti ni...mas pun suka tau..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...