Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, May 2, 2011

Roti Sardin



Assalamualaikum. Ni la Roti Sardin yang Mas buat pada malam Jumaat lepas, untuk bun burger Roti sardin ni, Mas guna Soft Tender Burger Bun yang Mas postkan semalam. Wahhh...sedappp tau roti sardin ni. Dah lama perap resepi roti sardin Kak Nor ni. Sangat best dan sesuai dimakan bila2 masa, sesuai juga untuk bekal anak2 kesekolah. 
Untuk roti sardin ni, Mas tambah sosej omelete dalamnya dan selitkan sedikit cheese.....hmmmm...sedapppp...jangan marah yerk cikgu anak murid derhaka sikit...anak2 Mas ni kalau letak sardin saje, diaorang kurang gemar sikit. Boleh juga lihat roti sardin Kak Nor ni DISINI juga. Maceh pada Kak Nor kerana sudi kongsi resepi roti sardin yang best ni.....muaaahhhhhh. Resepi2 dari Kak Nor memang sangat best...Mas suka....

Roti Sardin
Bahan :
  • 10 biji bun burger
  • 1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
  • 1 labu bawang besar ~ didadukan
  • 1 bj cili merah ~ dicincang
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • 2 biji telur
  • minyakn - Mas guna butter
Untuk inti :
  1. Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
  2. Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
  3. Padamkan api dan kacau hingga sebati.
  4. Ketepikan.
Cara membuatnya :
  1. Potong dua bun burger.
  2. Toreh bahagian tengah tapi jangan sampai tembus ke belakang
  3. Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
  4. Masukkan inti sardin ke dalam bun tadi dan buat la sehinga habis.
  5. Celup dalam telur yang dah dikocok hingga sebati di bahagian yang dimasukkan inti tadi sahaja.
  6. Goreng dalam pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak. Mas guna butter.
  7. Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yang digoreng.
  8. Untuk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
  9. Gorenglah sehingga selesai, jika minyak dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..
Nota : 
  • untuk melihat cara2 membuat roti sardin, boleh lihat DISINI dan juga DISINI.


19 comments:

  1. mesti sesuai jugak nak makan ngan sos cili+ mayonis nih kan mas..
    teringin gak nak try masa kak nor buat dulu tuh..tp selalu je stok x serentak ada..bila dah ada malas pun sekali ikut ada..apakah??hahaha..

    mintak aku 2 ketui ye mas..aku amik nih..aku amikk

    ReplyDelete
  2. br nk tnye roti smlm bt apa...dah siap rupanya...klu letak atas an je blh gak kan...klu roti goreng kurang skit kat rmh ni..:)

    ReplyDelete
  3. ewaaah...ni la roti smalam tu yer... sedapnye nampak haih.... bile nak kasi aku sebuku 2? kekeke.. sok kalo kau pindah senawang, kompom aku ketuk tingkap umah ko mintak tapau...lalu highway pun highway lah...rajen ko ni mas... hehehe....

    ReplyDelete
  4. lama betul tak buat roti sardin ni.. patut la dia tayang roti burger smlm .. rajin sungguh! :)

    ReplyDelete
  5. dah 2 kali akak dtg, tp takleh nk komen..blog Mas jem..ramai sangat...heheh... dulu akak rajin gak buat roti ni.. tp skang ni roti bun gardenia tu dia dh siap belah kat tengah2 nya...tu yg dh tak buat..

    ReplyDelete
  6. Mas, sedapnya Mas... Kalau duduk sblh umah Mas kan best.. Mas rajin masak... Boleh hulur2 pada akak sikit kan..heheheee

    ReplyDelete
  7. anak2 suka sardin2 nih..dah berapa lama kiv resepi roti sardin kaknor nih..tak terbuat2 lagi..:(

    ReplyDelete
  8. Mas buat akak terkiur je..baru akak berangan2 nak buat roti sardin ni..smlm akak beli roti burger gara2 nak buat roti sardinlah ni....rasa kat sini dululah....sedapnya..

    ReplyDelete
  9. Hasue,

    sue..aku makan ngan sos cili dan mayonis la tu...
    sedappp weh...
    baik kau try buat...

    ReplyDelete
  10. Deliah,

    del...aku masak dalam kuali non-stik...letak butter sikit jerk..jadi roti ni tak berminyak sangat...sedapp lak rasa butter tu...

    ReplyDelete
  11. noorsya,

    haa..ni la roti yg aku buat hasil dari meroti semalam..he..he...
    sha...nanti aku dok senawang..kita makan roti panas2 dari oven sama2 yerk....he..he...

    ReplyDelete
  12. kak nor,

    akak..maceh sudi kongsi resepi roti sardin ni...
    sedapp la..family mas suka tau....

    ReplyDelete
  13. kak norma,

    tu la pasal kak...mas pun terpaksa buat bun burger sendiri...he..he...
    sedappkan roti sardin ni kak...mas jerk yang baru nak buat..

    ReplyDelete
  14. kak naz,

    akak..boleh jerk kak..he..he..
    bila nak pindah sebelah rumah...boleh kita buat sistem batter...

    ReplyDelete
  15. kak bee,

    kak bee...try la buat..compom anak2 akak suka...
    sedapp tau roti sardin ni..

    ReplyDelete
  16. Kak Yatie,

    akakkk..gi buat cepat...nanti anto la kat mas sikit..he..he..

    ReplyDelete
  17. saya tak pernah rasa roti tu kak mas..
    meh..baling sebijik kat saya..saya nak gigit sebijik =0).

    ReplyDelete
  18. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi ,

    try buat nurul...
    sangat sedap roti sardin ni.....
    mesti nurul suka....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...