Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, May 31, 2011

Roti Naik - resepi II



Assalamualaikum. Semalam tetiba jerk rajin nak meroti...jadi Mas try buat Roti Naik - resepi II lak....sebelum ni pernah buat Roti Naik resepi Puan Asmahan. Roti Naik yang ini memang berbeza sikit bahan2nya..salah satunya tak menggunakan telur...tetap lembut gebu jerk roti ni walaupun dah sejukkkk....Mas cicah ngan sambal udang semalam...sedappp weehhh.....pagi tadi lak cicah ngan white coffee...hmmmm...terbaik la roti ni....manyak sedappppp.....maceh pada tuan resepi R.Net. Boleh juga dilihat di dapur Kak Hana dan CMG.

Roti Naik - resepi II
Resepi :  R.Net
Bahan :
  • 400 g tepung roti
  • 100 g tepung Hong Kong - Mas dan kak hana ikut mat gune tpg gandum je!
  • 250 ml air - Mas dan Kak Hana guna susu segar + air sikit
  • 50 g susu tepung - mas dan kak hana x letak
  • 3/4 camca teh bread improver - yang ni resepi asal tak de 
  • 180 g gula perang (brown sugar) - hana ltk 110-120g gula halus
  • 100 g mentega
  • 11 g yeast segera
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Beberapa titik pewarna kuning

Cara membuatnya :
  1. Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik. 
  2. Kaedah lain: Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
  3. Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.


Simpan roti di dalam bekas bertutup untuk mengelak roti menjadi keras kerana terdedah pada angin. Hmmm..tengok roti naik ni..lembuttt kan...sedapp juga dimakan begitu sahaja...

22 comments:

  1. assalamualaikum Mas, nampak gebusnyer roti..bak 2..3 ketoi wat cicah air kopi panas..perghhhh!

    ReplyDelete
  2. tengah berkira2 ni mas .. nak buat roti ke nk buat sardin puff.. jln2 dulu..

    ReplyDelete
  3. woo mas.. cantik je warne roti neh.. aku roti kalu guna tepung roti kena hold dulu la, tunggu buat stok tepung roti dulu. apa pun mmg nampak gebu je. masuk list lah. tq

    ReplyDelete
  4. kak Rabiatun Adawyah,

    akak..ada tu baki lagi 3 biji....ambik la...he..he...

    ReplyDelete
  5. kak dZana,

    akak....buat jerk dua2...kikikiki
    dua2 boleh merasa...

    ReplyDelete
  6. izahdaut,

    ijahhhh..kau tak buat lagi yerk..
    gi beli tepung roti banyak...kikikiki
    best wehhh roti ni...
    lembut gebusss jerk..
    sedapp cicah ngan ipoh white coffee...kikikiki

    ReplyDelete
  7. La ingatkan Cik Bibik pergi bercuti. Sian dia bekerja keras sungguh

    ReplyDelete
  8. ni kalo cicah melo panas mmg ngam sangat ni mas..mintak aku seketul mas.ko jgn laa kedekut lak..haha

    ReplyDelete
  9. Kak Mas memang terbaik punya Dapo.. rajin tullah.. tapi memang nampak gebu kebas tu... cicah koko panas mmmmm sodap tu...

    ReplyDelete
  10. Salam Mas..
    Akak datang bawa apam yogurt yang x mekar huhuhu nak tukar ngan Roti yang mas buat tu... sedap nyer celup ngan nescafe panas petang2 nie...

    ReplyDelete
  11. Cantik dan gebus roti tu Mas!!! Haishhhh sedapnya cicah teh! :D

    ReplyDelete
  12. Kak Sam,

    akak..jumaat ni baru bibik start cuti...kikikiki

    ReplyDelete
  13. HaSue,

    ambik kat tapaware tu sue,,
    rasanya tinggal sebiji lagi kot..kikiki
    lepas la kau nak mencicah ngan milo...

    ReplyDelete
  14. HALAMANKU,

    erma...memang lembut gebu roti ni..
    bestt....

    ReplyDelete
  15. kak Nur Ede,

    akak..meh apam tu dulu..
    baru mas kasi roti....kikikii...

    ReplyDelete
  16. ♥LOVE2COOK♥ ,

    love..meh join mencicah....
    air bawa sendiri yerk....kikiki

    ReplyDelete
  17. gebusnya rotimu itew...hehe akak lama dah tak meroti ni mas..ntah ke mana dah hilang mood meroti ni...mai ambik angin rajin mas dulula...hehe

    ReplyDelete
  18. maaaas,gebunya roti..samalah kita meroti hari ni mas.tapi akak buat roti kena sapu dgn jem..hehe

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Mas,
    Akak mmng tabiklah dngn Mas ni..gebu betullah roti Mas...kalau dok sebelah umah Mas mmng best, dapat rasa roti yg fresh from oven...hehehe..

    ReplyDelete
  20. kak Nieza,

    akak...meh meroti....kikikiki
    mesti dah semangat meroti bila tengok roti naik tu kan...

    ReplyDelete
  21. kak anim,

    akak..jom tukar2 roti..
    gerammm gak mas tengok roti akak tu...kikiki

    ReplyDelete
  22. kak Yatie,

    akak..alhamdudillah...menjadi roti tu...
    sedappppp

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...