Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, May 3, 2011

Quick and Easy Pizza Crust



Assalamualaikum. Meh layan Quick and Easy Pizza Crust yang Mas buat untuk dinner Mas sekeluarga. Dah banyak hari buat...lupa lak nak postkan..he..he...memang best pizza ni sebab senang dan cepat dibuat....rasanya lak...sangat sedappp tau..lembut jerk pizza ni. Rasanya pizza ni sangat sesuai juga dibuat untuk sarapan sebab tak mengambil masa yang tertalu lama untuk siap. Maceh pada Izahdaut yang mempekenalkan resepi pizza yang best ni. Rasanya ada nampak gak kat dapur Tun Telani. Resepi asal dari allrecipes

Quick and Easy Pizza Crust 
Resepi asal :  allrecipes
Sumber : Izahdaut dan Tun Telani
Bahan :
  • 7 gm yis segera
  • 1 sudu kecil gula 
  • 1 cawan air suam
  • 2 1/2 cawan tepung roti
  • 2 sudu makan minyak zaitun * Mas dan Izah guna minyak masak je
  • 1 sudu kecil garam

Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk sederhana, satukan yis dan gula dengan air suam dan biar yis berbuih lebih kurang 10 minit.
  2. Kemudian masukkan tepung, minyak dan garam. Pukul hingga licin dan lembut. Biarkan 5 minit.
  3. Bentukkan doh ke dalam pizza tray dan taburkan dengan topping kesukaan.
  4. Bakor hingga pizza kekuningan. * Mas ikut Izah bakor pada suhu 180 selama 30 minit.

27 comments:

  1. Assalamualaikum mas...
    wah! pepagi dah tayang pizza... hehehe... lapar jadinya akak tau... ;). Nasib dinner smlm.. kalau x nak gak minta septg .. hehhee

    ReplyDelete
  2. Bestnya kalau dapat makan pizza waktu ni....lebih2 lagi cuaca sejuk sgt kat sini

    ReplyDelete
  3. Slmt pagi Mas,
    sedapnya ada pizza kat sini..laporlah...jom tukar dngn kue teow...cepatlah, akak tunggu ni...hehehhe..

    ReplyDelete
  4. Assalamulaikum Mas

    ada extra tak pizza ni, bak mai sepotong 2 lapor lagi pagi2 ni Mas. sambil buat keja perut dok bunyi2 nak mintak sumbat lagi ni... hihihi

    ReplyDelete
  5. nyummmyy!!!!!!!!!! sedap2!!! tun pun suka letak sosej byk2.. xbekfes lagi nih.. nk mintan pizza sure dh hbs licin sbb dh byk hari wat. tun aritu sekali hadap licin. hihi..

    ReplyDelete
  6. kak Diana @ Melley Mey,

    he...he...cuci mata ngan pizza lak pagi ni kak...

    ReplyDelete
  7. Wanieyra,

    betul tu..he..he..
    mas selalunya masak pizza ni time cuti...seronok makan ramai2.....

    ReplyDelete
  8. kak Yatie,

    akak..pagi ni mas sarapan bihun jerk...nak tukar tak...he..he..
    pizza tu dah banyak ari buat....

    ReplyDelete
  9. kak CT Delima,

    akak...dah abiss la pizza tu..
    dah banyak ari buat ....he..he...
    meh makan bihun goreng ngan mas...

    ReplyDelete
  10. tun_telani,

    best kan tun pizza ni..
    lembut garing jerk....
    kak mas pun suka...

    ReplyDelete
  11. Mas, sedap ni kalau makan time pizza tu tgh suam2 kuku..
    Buat lak mushroom sup & garlic bread...perh...best Mas..

    ReplyDelete
  12. Salam Mas...

    Wah! biru mata hitamku...he he ada menu Italy kat sini....sedapnya Mas...kak cek nak sepotong leh...ada lagi ke...:)

    ReplyDelete
  13. mcm senang nak buat tapi kalu org malas cam akak rasa cam susah lak.. hihi

    ReplyDelete
  14. uishhh dap nyer...julia ambik resepi nie ye

    ReplyDelete
  15. Maaaaaaaasss, nak piza 2 potong..ada lg tak? Kenyang smpai petang ni kang..hehehe

    ReplyDelete
  16. Mas !!! akak pun nk pizza, tp sepotong jer laaa... lama dh tak buat/makan piza ni...

    ReplyDelete
  17. Assalam, mas,
    sedap nampak piza mas ni..
    senang aje membuatnya ..tak payah tunggu dia naik lama 5 minit aje ya mas?..

    ReplyDelete
  18. kak naz.....

    akak...boleh pengsan klu ada mushroom sup & garlic bread....sedapppnya....
    dah macam makan kat pizza hard kan..he..he..

    ReplyDelete
  19. mr mama,

    he..he..try buat pizza lak mr mama....best tau...

    ReplyDelete
  20. cik cek,

    kak cik..he..he...dah abiss la pizza tu...

    ReplyDelete
  21. kak Sari Yusa Ibrahim,

    memang senang kak buat pizza ni..
    ala..buat la masa rajin..he..he..

    ReplyDelete
  22. julia,

    selamat mencuba julia...
    memang sangat best pizza ni....

    ReplyDelete
  23. kak ummi,

    akak..dah abiss la..he..he..meh makan mee ngan mas..ari ni tak makan nasi...

    ReplyDelete
  24. kak norma,

    udahh piniss la kak..he..he..
    try la buat pizza ni kak..best tau..

    ReplyDelete
  25. kak ayu,

    akak..memang senang buat pizza ni kak...
    tak tunggu doh naik lama sangat....
    try buat tau..
    memang terbaik pizza ni...

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum..kak mas..doh tu kan xyah tunggu dulu ke b4 bakar tu?maksud sy biar doh tu naik..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...