Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, May 16, 2011

Orange Yogurt Cake



Orange Yogurt Cake dah sampai sini lak....tak tahan lak nengok Orange Yogurt Cake Izahdaut tu. Nampak sangat sedapppp...dan bila dah rasa sendiri kek ni....hhmmm..memang sedappp, terasa kelainannya sebab ada yogurt dalam kek ni.....moisttt jerk....
Mas dapat buat 1/2 adunan jerk sebab yogurt ada sebekas jerk...bila disukat, dapat 1/2 cawan jerk.....tengok resepi yogurt tu nak 1 cawan, jadi buat lah 1/2 adunan...sebab dah tak sabar nak merasa kek ni...kira puaas juga untuk 3 mulut nak makan, ada simpan sikit untuk abang merasa. Resepi ni bermula dari Kak Ummi iaitu Lemon Yogurt Cake dan telah diderhakakan oleh Ijahdaut menjadi Orange Yogurt Cake.....Che Mat Gebu pun buat dan derhakakan menjadikan Lemon Yogurt Cake ni Manggo Yogurt Cake. Resepi asal dari Food Network. Tadi pun dah nampak Kak Yat pun dah buat Lemon Yogurt Cake ni .

Orange Yogurt Cake
Resepi asal : Food Network.
Terjemahan dan ubah : Izah Muffin Lover - Izahdaut

Bahan :
  • 1 1/2 cwn tepung serbaguna @ tepung gandum
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon garam
  • 1 cwn plain yogurt
  • 1 cwn gula *  kurangkan sikit
  • 3 biji telur A * saya guna 3 1/2  biji M size
  • 2 teaspoons parutan lemon *saya guna orange
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cwn minyak sayur * Mas ikut Izah ganti mentega cair
  • 1 sudu besar orange sunquick * Mas ikut Izah tambah
  • 1/3 cwn jus lemon diperah * saya guna perahan oren
  • 1/3 cwn gula
For the glaze: * Mas dan Izah tak buat
  • 1 cwn gula
  • 2 sudu besar lemon perah
Cara membuatnya :
  1. Panaskan ketuhar ke 180 C dan griskan loyang dan alas dengan baking sheet.
  2. Ayakkan bersama tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
  3. Dalam mangkuk yg lain satukan yogurt, 1 cwn gula, telur, parutan orange dan vanilla. Kacau sebati kesemua bahan.
  4. Perlahan2 masukkan bahan kering ke dalam adunan basah tadi. * yang ni saya tukar cara. Saya masukkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau sehingga bahan2 sebati.
  5. Dengan menggunakan spatula getah, kacau perlahan2 minyak ke dalam adunan tadi. Pastikan semuanya sebati. 
  6. Bakar adunan selama 50 minit.
  7. Sementara itu, masak 1/3 jus orange bersama 1/3 cwn gula sehingga gula hancur. Ketepikan.
  8. Apabila kek sudah masak, biarkan kek selama 10 minit dulu. Kemudian perlahan2 letakkan kek di atas baking rak. 
  9. Sementara kek suam, tuang adunan orange dan gula tadi ke atas kek dan biar ianya meresap ke dalam kek. Sejukkan dan kek sedia dihidang.

23 comments:

  1. Demam blended kek oren tak habis lagi, lepas ni kita pakat buat orande yogurt cake pulak..

    ReplyDelete
  2. Wanieyra,

    tu la pasal...meh buat untuk sape yg tak buat lagi.....

    ReplyDelete
  3. SAlam Kak Mas.. akhirnyer dapat gak masuk dapo macho akak ni.. tenet meragam dari minggu lps hu hu hu.. sumer dah try kek ni.. erma try mkn kat umah akak jek ea... he he he

    ReplyDelete
  4. HALAMANKU,

    alhamdudillah...he..he...meh makan orenge yogurt cake ni lak..ada sikit lagi tu..

    ReplyDelete
  5. Salam kak! dtg lagi niii.. ni resepi derhaka niii hihihi... kita buat guna lemon, sedap! lembap jer kan, nxt time baru derhaka :D

    ReplyDelete
  6. ijayuji,

    bagus anak murid ni..kikiki
    eehhh..nak derhaka lak...he..he..
    betul tu..bestkan kek ni...

    ReplyDelete
  7. woohh sampai sini dah.. sedap kan kan..elok untuk korban diet.. hahaha

    ReplyDelete
  8. Mas..yogurt tu guna yang yogurt yg biasa tu ker..

    ReplyDelete
  9. izahdaut,

    ni makcik la..tergoda aku..kikiki...

    ReplyDelete
  10. sally,

    hhmm..yogurt tu mas guna yg plain jerk....

    ReplyDelete
  11. salam Mas...kita serupa tapi tak sama, bak sikit orange flavoured punya..akak nak wat minum petang...biar berlaga ngan lemon flavoured punya..hehehe

    ReplyDelete
  12. kak Yat Maria,

    betul tu kak yat...
    jom tukar2 kek....rasanya tak sama kan...kikiki

    ReplyDelete
  13. simpan resipi dalam list,buat nanti akak anto ke shah alam...caya ker!!!!!

    ReplyDelete
  14. OOiiiii..... cepatnya sampai ke sini..esok jugak kita sampai di Shah alam...

    ReplyDelete
  15. KakAsma,

    akak..mas tunggu...he..he..

    ReplyDelete
  16. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    akak...try la buat kak..
    best tau kek ni...

    ReplyDelete
  17. Assalamulaikum Mas

    makin rancak nampak. ni yang tak bole tahan ni. Bila mahu beli itu telur burung kasawari... hahaha. Banyak sikit dapat buat kek, sebab besor kan itu telur... hahaha. aduiiii... sangat jeles bila semua dah membuatnya.. huhuhu.

    ReplyDelete
  18. uwaaa Mas pun dah buat gak ya...bnyk menu yg sedap2..semuanya akak nak buat...cuma masa je ni yg tak mengizinkan...tapi nak wat gak...nak wat gak.....

    ReplyDelete
  19. kak ct,

    akak...borong tu tu banyak2 kak...
    boleh mengkek...kikiki...
    try buat tau kak kek ni..memang best...

    ReplyDelete
  20. kak yatie,

    akak..buat cepat2 tau..
    boleh anto sini sikit...he..he..

    ReplyDelete
  21. kak ♥♥azatiesayang ♥♥,

    akak..ada sikit lagi tu..
    gi la ambik....he..he..

    ReplyDelete
  22. Yuhuuuuuuuuuuuuu....Mas, x kesah la derhaka ke apa ke...janji leh makan dan sodappp kan..kan....hehehe, lenkali kita letak buah naga lak..hahahhaa

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...