Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, May 20, 2011

Muffin Coklat



Assalamualaikum. Nampak Muffin Coklat tu......he..he..baru jerk lepas buat tadi, untuk bekal Ain ngan Daniel ari ni. Alhamdudillah, setelah menambah ilmu memapin ni ngan Kak Nor, HaSue ngan Izahdaut....boleh kira lulus la mapin yang Mas buat ni kan...cuma tak menggunung tinggi macam HaSue buat semalam jerk...tak pe..boleh buat lagi kan..kikiki...
Sebenarnya muffin cup ni Mas dah beli dalam 2 minggu lebih dah..masa mula2 beli tu memang terus buat mapin coklat ni....maklom la semangat sebab akhirnya jumpa juga muffin cup yang bercorak ni.....lepas Mas bako mapin ni....mapin Mas tak menggunung tinggi tapi meleleh keluar dari muffin cup ni..jadi senget benget lak....rasanya dah cukupp sedapppp...huhuhu...terus malas memapin...itu yang guna masa buat roti....bila nampak mek sue buat mapin lagi semalam..jadi teringin lak...terus tanya kat  Kak Nor, HaSue ngan Izahdaut....Alhamdudillah.....rasanya kalau buat lagi lepas ni..cantik kot mapin Mas....kikiki...ayat pujuk diri sendiri tu....

Tentang muffin cup ni, ada yang bertanya Mas mana Mas beli, jadi Mas ceritakan kat sini yerk...pada Mas muffin cup ni tak dijual disemua kedai...Mas pun merata2 juga mencari muffin cup ni, akhirnya Mas jumpa muffin cup kat pasaraya Jaya Glocer kat Empire Shopping Gallery, Subang Jaya....sukanya bila dah jumpa muffin cup yang diidamkan......nasib baik tak berjoget kat situ.....kikiki...baru2 ni Mas ada juga nampak muffin cup ni kat Hero Bakery. Jadi untuk sesiapa yang mencari2 muffin cup bercorak ni. bolehlah mencari kat tempat yang Mas cakapkan tu. Berbalik pada Muffin Coklat Kak Yani ni...sangat sedappp tau...Ain ngan Daniel suka sangat...tengok respon kat Myresepi...mapin ni mendapat sambutan hangat tau...ramai bebenar yang dah mencubanya.....

Muffin Coklat
Bahan ( 10 biji ) :
  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • almond nibs secukupnya (optional)

Cara membuatnya :
  1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler". Mas masukkan dalam microware jerk. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  3. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  4. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  5. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  6. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.


20 comments:

  1. Assalam kak mas,nih smp awai nak ngendeng mapin nih,hehe..Nmpk sedap tuh,sekbek dah lunch,hihi..

    ReplyDelete
  2. bravo! dah menjadi pun :) mas buat teknik cam k.nor cakap smlm ke tu? dah menjadi dah tu.. kalau letak lebih sket, lagi tinggi kut.. try lagi mas.. insyaallah lagi cantik nanti :)

    ReplyDelete
  3. aku nampak gak kecunan cup tuh..kekeke

    ReplyDelete
  4. Mas

    ko memapin, akak mengapam..baguihhh la kita tukar2 jer :)

    ReplyDelete
  5. Zaliedana,

    waalaikum salam....
    nak ngendeng berapa biji..kikiki..
    dah tinggal cup mapin jerk ni....

    ReplyDelete
  6. K.Nor,

    akak..meh salam cium tangan dulu...he..he..
    alhamdudillah...menjadi kan...
    insyaAllah, nanti mas try lagi...

    ReplyDelete
  7. Anna Qawina,

    haaa...nampak kan....he..he..

    ReplyDelete
  8. kak Yat Maria,

    akak..meh tukar2...mas suka...
    buat apam apa tu...

    ReplyDelete
  9. Kita pun nak belajar teknik tu...boleh Mas ajar ker... memang nampak sedap mapin ni

    ReplyDelete
  10. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    memang best tau mapin ni...
    nanti mas cakap tau....he...he..

    ReplyDelete
  11. Mas, wahh bermuffin lak yer...sedapnya tgk...cantik cup tu..akak kat sini tak jumpa lak cup cun mcm tu...tu yg malas nk buat cup cake tu...tapi alasan juga tu kalau dh malas tu malas juga...hehe

    ReplyDelete
  12. bl teringin muffin kdg2 tu p beli jer..tp x sedap mcm bt sendiri..terasa2 mkn muffin n tergigit2 badam..nyamannya mas :)

    ReplyDelete
  13. pasnih isi banyak skit lg mas..jgn lupa panaskn suhu tinggi tu dulu..hehe..
    comel laa cup tuh..mcm2 pesen mungernya..hehe

    ReplyDelete
  14. kak Nieza,

    akak...semangat sikit nak memapin bila ada cup yg lawa...kikiki...
    mas pun jenuh mencari kak..baru jumpa cup mapin gini....

    ReplyDelete
  15. Deliah's Deli ,

    del..aku klu buat mapin sendiri baru boleh puas makan....kikiki

    ReplyDelete
  16. HaSue,

    baik cikgu....he..he...
    memang buat lagi lepas ni....

    puas mencari sue, baru aku jumpa.....

    ReplyDelete
  17. salam ziarah kak mas...nmpk pekat betol coklatnya tu...kalau la dpt ngap sebijik....

    ReplyDelete
  18. nuwairani ismail ,

    betul tu..best tau mapin ni....he..he..

    ReplyDelete
  19. wah cantiiikkk... nmpk sedap sgt ler... nie mesti try nie nnt...

    ReplyDelete
  20. kak Diana @ Melley Mey,

    memang sedapp kak...
    try buat tau...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...