Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, May 25, 2011

Jelly Kelapa


             


Assalamualaikum. 
Meh layan dessert yang sangat best ni dalam cuaca panas gini. Dah lama Mas perap resepi Jelly Kelapa Kak Nor ni. Asal beli jerk air kelapa, habis diminum gitu jerk..tak sempat nak buat jelly, jadi kali ni, memang dah plan betul2...mesti buat Jelly Kelapa, jadi lepas beli air kelapa tu...terus jerk buat...hmm...senang sangat membuatnya.....bahan2 pun ringkas sangat....
Alhamdulillah, merasa dah Mas jelly kelapa resepi Kak Nor yang sangat best ni...sedappp sangat....patut la Kak Nor buat berulang kali....akan ada siaran ulangan nanti......sedapppp....maceh Kak Nor....muaaahhhhh

Jelly Kelapa

Bahan :
1 paket agar2 serbuk (10gm)
2.6 liter air kelapa -  k.nor guna air dr 3 biji kelapa muda
isi kelapa muda
11 sudu besar gula - terpulang pada citarasa masing2
3 helai daun pandan


Cara membuatnya :
Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.

Nota :
Sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.



37 comments:

  1. Salam
    mmg sdp jally kelapa ni..pernah buat letak rasa pandan sdp wagi..yg man cni lagi sdp puas makan kan Mas..
    skeg pun byk kenduri kawin bg jally kelapani...

    ReplyDelete
  2. Nyamannya tekaka jika dapat rasa Mas punya jelly ni..

    ReplyDelete
  3. Kak Mas,sedapnyer..Feberet nih..Selalu beli kelapa mmg xsempat wat kak,hentam gitu@wat coconut shake jer,huhu..

    ReplyDelete
  4. aduhai..kat sini coconut jelly la pulak, td puding buah cocktail kat rumah CT Zaidah..Mas, kaknor pesan hantar 3 gelas kat rumah kbee..tak caya tanya kaknor..:)) kan kaknor kan kan...

    ReplyDelete
  5. Mas....nyamannya tekak kalau dapat makan tetengahari cam ni....sejuk je rasanya....

    ReplyDelete
  6. kak Sheila Shafeareen,

    best kan jelly kelapa ni..
    sedappp sangat...
    memang sesuai untuk kenduri..itu pun kalau ada stok kelapa muda banyak..kan...he..he..

    ReplyDelete
  7. Zalinah Basir,

    hhmmm...nyamannnya....
    sejukkk...he..he..

    ReplyDelete
  8. Zaliedana,

    sama la macam kak mas...
    kali ni baru sempat buat jelly..he...he..

    ReplyDelete
  9. kak bee,

    yerk ke kak..
    nanti mas tanya kak nor yerk..he..he..

    ReplyDelete
  10. cik cek,

    hhmm..betul tu...
    nyaman jerk rasanya..
    best...

    ReplyDelete
  11. sukanya jelly kelapa.... sedap... mama selalu buat kat rumah... mama je la yang buat. anaknya malas... muhahaha

    ReplyDelete
  12. Memang panas betul cuaca kat luar, terasa bahangnya, agak2nya mlm karang hujan kot....tapi kalau dapat ngap 1 mangkuk sedap ni...sejuk je rasa tekak ni.

    ReplyDelete
  13. memang best!!! i likeee..
    aloo rindu lak nak makan jelly kelapa ni. selalu beli ontheway balik lipis.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Hanim Mahali ,

    bestnya mama yang buatkan....
    air tangan ibu memang istimewa kan...

    ReplyDelete
  15. Wanieyra,

    kikiki..power ayat tu...
    nak segelas...sejukkk ni...

    ReplyDelete
  16. izahdaut,

    makcik..kau dah try buat ke belum...
    best gila jelly kelapa ni..

    wehhh..ada jual ke kat jalan nipis tu...bestnya...klu aku jumpa..compom aku pun beli...

    ReplyDelete
  17. Assalam Mas,
    sedapnya mkn jelly kelapa ni...kegemaran anak2 akak ni...kalau balik sklh mesti beli...kali ni akak nak wat sendirilah..nak jolok buah kelapa dulu kat belakang umah..ekekekke....

    ReplyDelete
  18. harus di cuba nanti sebab hasya suka sangat jelly kelapa. all this while beli je hihi

    ReplyDelete
  19. kak Yatie,

    akak....petik kelapa lebih sikit kak...kikiki...
    selamat mencuba yerk kak..
    sedapppp tau jelly kelapa ni...
    terbaik...

    ReplyDelete
  20. kak zarin,

    akak..buat sendiri baru puas makan...
    senang dan sedappp jelly ni...

    ReplyDelete
  21. Oooooiiiii.... memang buat penyejuk tekak. Sodap ni....

    ReplyDelete
  22. Panas2 nie.. pekena Jelly kelapa yang baru kuar dari esbox... huhh.. nyaman nyer lah tekak nih... klu ada masa nanti nak kena buat nihh... nampak senang jer...

    ReplyDelete
  23. As'salam Mas

    Kalau dapat minum air kelapa jelly ni sangat sedap mas. tambah2 kat umah kak ct panas sangat2.

    Sorilah 2 hari tak dapat nak kesini, pagi ni karen tak ada dari pukul 8 pagi tadi. tambah lak tenet dah slow semacam nak lodding pun susah.. huhuhu. Jangan mareee :DD

    ReplyDelete
  24. kak Paty's Kitchen - Cook with passion,

    akak..memang terbaik jelly kelapa ni....

    ReplyDelete
  25. kak Nur Ede,

    memang senang membuatnya kak.....
    sedapp lak tu..he..he..

    ReplyDelete
  26. kak CT Delima,

    akak..tak pe..janji akak ingat kat mas...he..he..
    akak dah try ke belum jelly ni..
    best tau...
    sedapp sangat...

    ReplyDelete
  27. mas---

    hah!! ko, panjang ku seru namamu..
    bila kita nak berjiran ya??????

    ReplyDelete
  28. mas... akak suka mkn jelly nie tp buatnya x der pun.. huhuu... cam senang jer kan .. rasa2nya nnt cuti sek boleh try nie..

    ReplyDelete
  29. Mas, kak Naz suka jelly kelapa ni.. Anak2 akak pun suka tp tak pernah buat sbb di sini senang nak dapat.. Ramai org jual..hehehheee...tp akak nak rasa yg mas buat ..

    ReplyDelete
  30. Citarasa Rinduan,

    ayu....kikiki..
    rumah sebelah tu ada kosong..
    meh la pindah sini....

    ReplyDelete
  31. kak Diana @ Melley Mey,

    memang senang menbuatnya kak...
    try la nanti yerk....
    puas makan kalau buat sendiri...

    ReplyDelete
  32. kak naz,

    bestnya gitu...
    kalau mas susah lak mencari jelly kelapa...tu yang buat sendiri....

    ReplyDelete
  33. Salam kak mas! dtg pagi2 nak mintak jelly kelapa :D semalam sibuk sikit tak sempat nak jalan2 sgt :( mesti dah habis kan kan??? buatkan kita!!! nak juak!!! ni yg rasa nak beli kelapa sebijik niii hihihi///

    ReplyDelete
  34. wahhhh..sedap ni klu dapat musim panas2 camni...sejuk jer terasa tekak..huhuhu

    ReplyDelete
  35. ijayuji,

    memang dah abiss la cik ika cayang....
    gi beli kelapa cepat....buat jelly tau..nanti kau minum lak air kelapa tu....kikiki

    ReplyDelete
  36. kak Rabiatun Adawyah,

    akak..memang best gila makan jelly ni...
    rasa macam tak leh stop la ,..kikiki

    ReplyDelete
  37. hi... kalau nak beli jelly kelapa boleh tak?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...