Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, May 16, 2011

Bihun Goreng dan Tips @ Cara Menyediakan Bihun Yang Lembut



Assalamualaikum. Selamat Hari Guru buat semua guru2...terima kasih atas tunjuk ajar dan ilmu yang dicurahkan kepada kami semua...sesungguhnya jasamu cikgu tiada tandingan....
Buat adik2 ipar Mas , biras Mas dan jiran Mas...begitu juga dengan rakan2 maya yang bergelar pendidik....Selamat Hari Guru Mas ucapkan. 
Pagi ni layan Bihun goreng lak yerk....dan Mas sertakan tips2 untuk mendapatkan bihun goreng yang cantik. Sebenarnya masa Mas melepak2 sambil selongkar dapur HaSue, terjumpa tips Cara Menyediakan Bihun Yang Lembut, bila dibaca, Mas dapati tips tu amat elok dikongsikan didapur Mas pulak, panduan untuk penggemar2 bihun yang mencari2 tips mendapatkan bihun goreng yang cantik. Mas pun kekadang bila goreng bihun tu....bihun jadi hancur berderai.....hhmmm..memang sakit hatikan..tertanya2 apa sebabnya. 
Sebenarnya dulu memang Mas tak pandai sangat goreng bihun, bihun hancur la, keras la....jadi bila selalu goreng dan banyak bertanya pada mak dan mertua, baru faham sebab mak dan mertua mas kalau goreng bihun, cantik jerk bihun tu...lembut dan sedappp.
Apa lagi bila bihun goreng ni dah jadi kegemaran family Mas....kene la pandai goreng bihun kan...Alhamdudillah..sekarang ni kira dah pandai goreng bihun.
Dan Mas dapati tips2 dari HaSue tu betul dan sama dengan cara Mas....jadi Mas kongsikan disini lak...maceh yerk Sue...
Untuk resepi bihun goreng tu, Mas tak letak la yerk...Mas goreng biasa jerk...he..he..
Meh kita tengok tips2 @ Cara Menyediakan Bihun Yang Lembut dari HaSue.

Cara Menyediakan Bihun Yang Lembut

Kalo baca arahan kat peket bihun biasanya suruh rendam n tos jer..bleh rendam ngan air sejuk atau panas..tp arahan tak lengkap..kalau rendam guna air sejuk,alahai lama gak ler..seorang kawan bagitau emaknya mmg biasa rendam air sejuk jer sbb takut terlebih lembik kalau guna air panas..

Ini kemungkinan2 yg biasa berlaku pada bihun goreng,kdg2 kat restoran pun leh jumpa!:
  1. Bihun keras kejung-ala2 tangsi gitu..yg org guna utk mancing tuh..hahaa..
  2. Terlampau lembik..adehh berpintal2!
  3. Dah ok..tapi bihunnya putus2,bahan2 kadang2 masih berketul dan tak sebati
  4. Terlebih masin!
So,pergilah berguru ( sebenarnya tengok mase dier buat) kakak kite yg dah biasa menggoreng bihun n mee goreng..
Sekali goreng bihun tuh sampai 5 - 6 bungkus..kite ni estimate 2 bungkus jer..lenguh tangan weh..beratt..(nih biasa alasan kat kakak kalo dia mintak cover ngacau bihun jap..mmg x brp larat nak kacau goreng tau..hehe)
Dia goreng bihun lembut jer..tak keras tak lembik..

Tapi itu cerita dulu..sekarang tidak lagi.. :P

Jadi,Hari ini nak berkongsi cara menyediakan bihun supaya ia tetap lembut seperti sepatutnya dan tidak seperti tak sepatutnya..hehe
Bagi yg dah terer tuh..nak share idea pun boleh juga ya..kite nih budak tgh belajar gak..heheh..


Cara :
  1. Rendam bihun dalam air panas yang sudah mendidih..Tunggu selama beberapa minit sahaja.. Ini bergantung kepada jenis/jenama bihun yang digunakan tau..Kadang2 ada bihun yang rendam kejap jer dah lembut.Ada yang rendam lama pun,ia x lembik2 gak..lambat lembut..sementara tu bolehlah kupas bawang2 atau sediakan bahan2 lain.. /kalo guna air sejuk sila abaikan tips ini.. (edited)
  2. Jadi,Cara nak menguji ia dah cukup lembut ke tak..test dengan angkat sedikit bihun yang sedang direndam itu menggunakan garfu dan cuba putuskan guna jari..cubit2an gitu.kalo senang nak putus maknanya dah cukup lembut..kalau masih kenyal,sila tunggu sebentar lagi..hehe.kalo tak bihun anda akan kenyal juga mcm tangsi..
  3. Bila dah cukup lembut tadi,toskan..dan segera lalukan dibawah air paip..sejukkan keseluruhannya..ramai yang buat silap dengan membiarkan begitu sahaja(nih yang jadi lembik bila digoreng). Pastikan bihun sejuk seluruhnya yer..angkat2 menggunakan tangan supaya proses menyejukkan tu cepat je..hehe..
  4. Kemudian,barulah ditoskan dan sedia untuk digoreng atau dimasak mengikut menu pilihan..
Bagaimana nak dapatkan Bihun Goreng yang panjang2 dan tak putus2 lak??
Ok..Nih hasil cubaan sendiri sebelum ni..kalo kakak tuh dier guna sudip jer,zup zap zup zap..tu kdg2 tgk terputus2 gak..hihi..saya yg amatur nih kena laa amatur juga gayanya kan.hahak..
  1. Bihun yang putus2 terjadi sebab masa menggoreng tu,kite potong2 dengan sudip supaya bihun tu cepat sebati dengan bahan2..
  2. Jadi untuk mengelakkan itu terjadi,sila laa guna tangan dua kerat tu..sebelah kanan pegang sudip,sebelah pegang garfu..Kalo guna bergilir2 pun ok juga.Jadi masa mengacau tu garfu membantu menyebatikan bahan2 dengan bihun tanpa mmutuskan bihun itu..dan perencah juga tidak berketul/berpintal..
  3. Oh ya,semasa menggoreng bihun..letak garam dan perasa kemudian iaitu selepas masukkan bihun,bukan sebelum yer..untuk mengelakkan terlebih masin.
Cara2/ tips ini amat membantu saya..harap dapat membantu anda juga..penggunaan ayat agak skema supaya senang difahami..kalo tak faham,sila tanya yer.hehe..kalo ada tips tambahan meh ler kongsi2..heee



34 comments:

  1. Pagi MAs....

    Bagus juga dpt kongsi tip2 ni, ira pun mmg suka goreng bihun. Selalunya nak goreng pagi, malam2 dah siap rendam.

    ReplyDelete
  2. oooooooooooooooo..
    sambil angguk angguk..
    aku suke bihun, tapi tak reti nk goreng.
    tq mas. sue kongsi tips..
    i likeee

    ReplyDelete
  3. Wanieyra,

    ira..maceh pada sue juga sudi kongsi tips ni...
    try la tips ni yerk...

    ReplyDelete
  4. izahdaut,

    ijahhhh...lepas ni goreng bihun ikut tips dari hasue tu...
    cantik nanti jadinya bihun kau tu,..

    ReplyDelete
  5. Salam kak mas!!! waaaaaaaa mcm tau tau adik akak yg sorang ni antu bihun! wakakaka.... nak order dgnsambal tumis sekali dgn telor goreng mata kerbau ya.. nanti antor siam hihihi.... thnks fr the tips!

    ReplyDelete
  6. ijayuji,

    ika pun suka bihun ke....kita geng la....he..he..
    amboiiii..meh la makan sini....
    tak yah susah2 anto siam...kikiki

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum mas... selamat pagi...
    wah sarapan mihun yer.. sedap tuuu... n tips yg amat berguna... terima kasih mas... ;)

    ReplyDelete
  8. Alahai cik kak....

    maceeehhhhhh bebanyak share tips for bee hoon tu...sgtla baik ati :0
    next taim aka wat camni ek..happy monday!

    ReplyDelete
  9. Waaaaaaahhhh mihun i liiiikkeee...x kisahlah keras kejung pun akak gigit jgk laaa...hahahhahah

    ReplyDelete
  10. famili aku suka gak bihun mas..paling best jenama Eka..ke ika eh apa eja dia aku lupa..direndam terlebih masa pun takkan over kembang..bihun pun lembut jek..
    tq mas ko share gak kat sini tips tu..harap dapat membantu mereka yang bermasalah nak goreng bihun kan

    ReplyDelete
  11. kak Diana @ Melley Mey,

    akak..meh join sarapan sekali..he..he..
    selamat mencuba kak..

    ReplyDelete
  12. kak Yat Maria,

    selamat mencuba kak..
    maceh juga pada hasue....

    ReplyDelete
  13. kak ummi,

    ramai rupanya peminat bihun...he..he..
    mas kalau orang lain yg goreng..lagi sedapp mas makan....he..he..

    ReplyDelete
  14. HaSue,

    sue..aku sekarang guna jenama jasmin....best la bihun tu...
    itu pun mertua aku perkenalkan..kikiki

    maceh juga pada kau..masa aku baca tips kau tu..terus terpikir elok dikongsi lak kat dapur aku...
    sebab aku dulu pun tak pandai goreng bihun....kikiki

    ReplyDelete
  15. skrg dah pandai ya nak dptkan bihun yg cantik... bagus2... hehehe

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Assalamulaikum Mas

    Selamat pagi Cikgu Mas... hehehe. Haaa.. kan cikgu dah bagi tip2 ni. alangkah bergunanya ilmu yang telah diturunkan..tr kasih cikguuuu :DD

    memang sedap mas sesekali makan bihun grg ni mas. tambah2 kalau tabur telur , laju jer makan :D

    ReplyDelete
  18. morning!!! tun suka bihun, tp hasben kurang suka, so jarang masak.. hehe
    biasa tun ikut cara mama tun, rendam air sejuk je. rendam sampai agak lembut. pastu time masak tu, masukkan air dlm rencah dia. so nnti bihun tu serap rencah dia dan jd lembut time goreng =)

    ReplyDelete
  19. akak senang ajer kalau buat bihun nie mas,rendam kejap terus masukkan dalam sambal buh sket aie,nanti cantik ajer...akak pun suka jenama Jasmine...

    ReplyDelete
  20. kak Sari Yusa Ibrahim,

    alhamdudillah kak..baru pandai buat bihun goreng yang cantik sekarang...kikiki

    ReplyDelete
  21. Anna Qawina,

    nak tumpang berapa pinggan anna,
    gi cedok sendiri..he..he..

    ReplyDelete
  22. kak siti,

    akak...sajer kongsi ilmu ni bersama..
    sebab mas dulu memang selalu gagal bab menggoreng bihun ni...
    jadi bila ada peluang....kita kongsi bersama, maceh pada hasue...

    ReplyDelete
  23. tun_telani,

    tun, family kak mas terutamanya suami kak mas suka bihun goreng,
    kekadang last2 minit boleh minta nk makan bihun goreng...
    mana sempat nk rendam kan..
    jadi tips2 tu amat berguna untuk kak mas...
    klu tetiba ada tetamu pun, kita boleh guna tips ni untuk goreng bihun...

    ReplyDelete
  24. KakAsma ,

    kak asma, best kan jenama jasmin...mas sebulan kadang2 borong sampai 6 peket...kikiki

    ReplyDelete
  25. Assalam Mas..
    Singgah jap pepagi nie... nak join ngan mas makan bihun goreng yang ada telur tu.. bolehh kannnn... thanks "sharing is Caring"...

    ReplyDelete
  26. kak Nur Ede,

    akak..ada lagi tu..gi cedok sendiri..he..he..
    sama2 kak...

    ReplyDelete
  27. Mas
    Akak also do macam gitew.. kira tips ni international lah kan heheh.. but kan ade satu yg akak akan cuba jugak.. pakai garfu and sudip untuk kacau kacau.. nanti nak try jugak lah siapa tahu can lagi cantik mee hoon kita hehe.. ty cos share tips :o)

    ReplyDelete
  28. kak rima,

    akak..kikiki....kira berguna tau tips ni pada mas...
    baru bihun yg mas goreng sekarang tak hancur dan lembut jerk..
    selamat mencuba kak..

    ReplyDelete
  29. TQ kak, ni pertama kali nak goreng bihun untuk makan ngan kawan2 (harapnya menjadi...) Sebelum ni goreng dengan mak, takdak masalah la, ni sorang2 :)

    ReplyDelete
  30. terimakasih resep cara bikin bihun nya ,saya barusan liat langsung bikin mantepp ga kering ga lembab pokonya siip:)

    ReplyDelete
  31. Thanks utk tips ni,saya selalu masak mihun kat tadika tp asyik keras2 je...:D Malu.
    http://www.tadikashahalam.com

    ReplyDelete
  32. gune bihun cap cili ..mmg cantk bihun tu..guna air sejuk je rendam..tp make sure masa masak ada kuah time masak,,jd bihun akan absorb kuah tu...: )

    ReplyDelete
  33. As Salam. Sy rendam bihun dgb air biasa je. Semasa menggoreng kalau bihun x cukup lembut tambahkan air biasa/air panas dan gaul sebati. Kalau blm dpt lg kelembutan yg dikehendaki cuma tmbhkan lg air dan gaul. Hasilnya pun memuaskan, tidak putus dan bhn2nya sebati. Gunakan 2 sudip utk memudahkan menggaul bihun dan bahan2 tumis.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...