Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, May 19, 2011

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers dan Sambal Nanas HSH



Assalamualaikum. Ni la Ayam Panggang Ala Kenny Rogers yang Mas buat semalam untuk dimakan dengan Nasi Mandhi yang Mas postkan semalam. Memang best tau apalagi dicicah dengan Sambal Nanas Kak Ummi ni...perhhhh...sedapp tau...kalau tak caya...cer tanya kak hana..kikiki...dan Mas buat juga kurma telur untuk lengkapkan hidangan lunch semalam...biasa la kan, anak2 ni mesti nak berkuah.....tak sempat lak nak buat dalca macam Kak Ummi tu...he..he...sebenarnya Ayam Panggang Ala Kenny Rogers ni dah 3 ke 4 kali dah Mas buat...sedap tau...boleh tengok kat SINI untuk Ayam Panggang Ala Kenny Rogers yang Mas buat sebelum ni.

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers
Bahan :
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan2 untuk perap ayam : 
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran (akak xda ni, letak campuran dried parsley, oregano + basil) - Mas tak letak
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara memasak :
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Hana perap semalaman (*akak perap 3 jam) Mas perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
  5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. ) Kali ni akak makan dengan nasi Mandhi...hehehe

Sambal Nanas HSH

Bahan :
  • 5 tangkai cili merah - buang biji dan potong kasar
  • 1/4 biji nenas madu - ambil empulur lembut sekali, potong kecil2
  • 2 inci belacan yang dibakar
  • 2 - 3 sudu besar gula
  • garam kasar secukup rasa
  • sedikit air untuk kisar

Cara membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan kecuali nenas ke dalam blender dan kisar kasar sekejap.
  2. Kemudian masukkan nenas yang dipotong2 tadi dan kisar lagi...jangan terlalu halus.
  3. Seimbangkan rasa, dah hidang dengan nasi Mandhi, nasi minyak or nasi tomato pun sedap.





27 comments:

  1. Salam kak mas! akakkkkk! sedapnyer! tumpang makan sini! kita arini takde mood nak update, nagun lambat pastu ada kes semalam niii uuuwaaaaaa...... malasnyerrr!

    ReplyDelete
  2. ijayuji ,

    tu menu lunch semalam la ika cayangggg...
    dah abis...
    nape tu...apa kes semalam..cer cerita...he..he..he..

    ReplyDelete
  3. wei...semalam? rini ko masak apa lak? simpan tuk aku 2 bekas..hehe

    ReplyDelete
  4. memang best resepi ni. aku pun kalau nak panggang emanggang duk guna resepi ni jugak. kalau boring baru tuko resepi lain. tapi terbaikkk

    ReplyDelete
  5. Salam kak mas,
    sedapnya... ayam kenny. lama dah tak merasa ni. sambal nanas tu ramai dah dok promote. mesti cuba juga nanti. :D

    ReplyDelete
  6. Kat umah tu ada org mintak buatkan nasi tomato, blehlah buat ayam panggang KR ni ek... smbl nenas tu pun nmpknya bleh tahan.. urmmmm

    ReplyDelete
  7. Anna Qawina,

    ari ni aku masak lain lak...
    nanti aku cerita...kikiki

    ReplyDelete
  8. izahdaut,

    makcik..betul3...kikiki..
    best kan resepi ni....i like...

    ReplyDelete
  9. indahhouse,

    indah...nanti masa masak ayam ni, buat sambal nenas sekali tau..
    baru mantoppp...

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Mas sedapnyer... rajinnyer.. lama erma tak wat ayam panggang ni.. akak erma x pernah wat nasi Mandhi.. bleh try lepasni...

    ReplyDelete
  11. Mat Gebu,

    kikiki...ni tak tahan sabo yang buat gak.....

    ReplyDelete
  12. kak Sari Yusa Ibrahim,

    kak..boleh gak makan ngan nasi tomato..
    tetap mantoppp..he..he..

    ReplyDelete
  13. HALAMANKU,

    erma..kak mas pun first time buat nasi mandhi ni tau...besttt....

    ReplyDelete
  14. wahh.. sedapnyer!! tun duk usha2 je, buatnyer x pun.. huhu.. xyah gi kenny rogers yg teramat mahal dh pasni.

    ReplyDelete
  15. As'salam Mas

    mengoda seh ayam kenny rogers tu.lama juga tak buat. k.ct pun semalam buat ayam panggang gak..panggang alah2 Che CT jer hahaha. Tapi dok cecah ngan sos black paper jer.. licinnnn :DD

    ReplyDelete
  16. salam kak mas sayang, nak nak ayam bakar , tukar dgn ikan patin tempoyak buleh kak??.....nak satu set tau heheehe

    ReplyDelete
  17. kak mas...sy copy resepi nih yerr....insyALLAH takde aral melintang sabtu ni nak buat BBQ ..hihihihi

    ReplyDelete
  18. Waaaaaaaaaaahhh Mas, menitis air liur akak tgk sambal nenas Mas buat tuh...hehehhee...thanks ya sudi dan sukannya jgk eh... Nape la x panggil akak makan sekali eh? Piat tinger dia...hehe

    ReplyDelete
  19. Ayam panggang yang memmgiurkan.....huhuhu

    ReplyDelete
  20. tun_telani,

    betul3....buat jerk sendiri ayam panggang ni...
    sedappp tau..puas lak makan...kikiki

    ReplyDelete
  21. kak ct,

    macam berjanji lak kita kan bakar ayam.....
    nanti akak try lak ayam panggang ni..
    best tau...
    cicah lak ngan sambal nenas tu...sedapp tau...

    ReplyDelete
  22. ros@JMC,

    dah abiss la ros...tu menu lunch semalam..
    tapi kan ikan patin tu kak mas nak....
    tukar ngan roti nak tak..he..he..

    ReplyDelete
  23. chikadakbiru,

    selamat mencuba CK,
    memang best resepi ni...

    ReplyDelete
  24. kak Ummi,

    adoiiiii...sakit telinga aku..kikiki
    sorry cikgu..dah makan terlupa lak kat sifu..tu la...kasi resepi sedap2 lagi....he..he..

    ReplyDelete
  25. geez,

    yummmyyyy...sedapppp...he..he..

    ReplyDelete
  26. yg nie laggggiiii ler tergoda n terliur tgknya... terus lapar akak d buatnya tau mas... hehhee

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...