There was an error in this gadget

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, April 20, 2011

Oblong Burger



Assalamualaikum. Meh sarapan Oblong Burger lak pagi ni. Dah banyak ari nak n3 kan resepi oblong burger ni, ada jerk yang potong line..he..he..Oblong burger jenama Ramly burger ni Mas beli kat Giant, ada 10 keping untuk 1 peket dan harganya RM12.99. Kira berbaloi2 juga makan untuk keluarga kecik macam Mas. Untuk sos lada hitam, Mas copy resepi dari Kak Hana, maceh kak..memang best oblong burger ni. Untuk roti oblong burger ni, Mas beli jerk..he..he..boleh juga lihat DISINI sebab Mas dah buat roti burger sebelum ni untuk dimakan dengan oblong burger..kira ari ni pusingan ke2 la makan oblong burger ni he..he....untuk ijah...gi cari kat Giant yerk..insyaAllah ada oblong burger ni. 

Oblong Burger
Resepi sos lada hitam : Kak Hana
Bahan Utama :
  • Daging Oblong jenama Ramly
  • Roti burger oblong - roti sosej pun boleh
  • Bawang Holland - di hiris memanjang - boleh digoreng jika suka. Mas letak mentah
Bahan Sos Lada Hitam :
  • 2 cawan stok ayam- (air+kiub ayam)
  • 1/2 cawan susu segar - hana buh 1/4 je
  • 1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
  • 1/2 biji bawang besar - cincang
  • 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu mentega / marjerin
  • 2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
  • garam dan gula - jika perlu
Cara membuatnya :
  1. Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
  2. Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
  3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
  4. Goreng daging oblong (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
  5. Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
  6. Letakkan daging oblong yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.
  7. Makanlah cepat-cepat tapi kunyah pelan-pelan yer.


29 comments:

  1. Hati AF ,

    memang sedapppp....
    selamat mencuba......

    ReplyDelete
  2. mas..dagingny atu hancur ke sekeping cam daging beger? kalo roti panjang tuh besa aar jumpa..tp daging tuh baru rini aku dgr..heeee

    ReplyDelete
  3. Ooo.. gitu rupanyer oblong burger.. *jakun nih..

    ReplyDelete
  4. nak satu oblooooong, cam prosporoti burger lak ek klu kasi pedas lagik hehehe.

    ReplyDelete
  5. Anna Qawina ,

    anna, daging oblong tu macam daging burger. cuma daging oblong ni panjang....
    rasanya daging oblong ni tak berminyak sangat macam daging burger biasa tu masa dimasak...
    try la cari dan masak..sedapp tau....
    roti panjang tu kan boleh gak dibuat roti john..he..he..

    ReplyDelete
  6. tun_telani,

    haaaa..gitu la ceritanya...he..he..
    dah kenal yerk....

    ReplyDelete
  7. StarAnise,

    hmmmmm..memang lebih kurang macam prosporoti burger....
    sedapppppp...

    ReplyDelete
  8. As'salam mas ..Fv nak2 akk ani..bab sos tu npk sungguh menyelerakan..nak rasa sikit...

    ReplyDelete
  9. Kak mas,sy pong dah beli kat 2mggu dah daging oblong nih..Time tu baru klq kut,rega rm13++ kat giant,skang nih tgk mmg rm12++..Mmg sedap kan akak..Sy wat bebola letak lam spaghetti pong best jer..Pstt mesti pas tgk oblong sy,akak pong tiru,muahaha..

    ReplyDelete
  10. Sheila Shafeareen,

    anak2 mas pun suka kak...he.he...dah puas makan oblong burger ni, tak de lah menjeling prosporoti burger MD tu..muahahaha...
    try la buat kak...memang sedappp...

    ReplyDelete
  11. Zaliedana ,

    ct beli kat giant yerk..sama la ngan kak mas...
    hmmm..mahal tu RM13 keatas..
    agaknya sebab baru kluar kot..tapi kak mas tengok kat tesco ngan the store tak de lagi...
    nanti try buat macam kak mas lak tau....
    sedappp tau..

    ReplyDelete
  12. laparnya pulak masuk sini..
    tak tahan..tak tahan..
    balik dulu lah yo..ptg2 datang lagi...huhu

    nak pi cari daging oblong kat giant pulak..

    ReplyDelete
  13. Assalam mas,
    daging oblong ni ada yang dah siap punya ya?...ooo..ok nnati masuk jb nak cuba cari..akak suka makan burger oblong ni dulu try makan kat penang sedap..thanks ya for the info..

    ReplyDelete
  14. akak dah long.. long time tak mkn oblong burger nih.. hehehe

    ReplyDelete
  15. kak anim,

    akak ..dah sarapan ke belum tu..he..he..
    haaa..gi cari sama2 ngan mek ijah tu..tengok sape yang dapat dulu..muahahaha

    ReplyDelete
  16. Kak Ayu,

    haaa..dah ada daging oblong kak..cari kat giant yerk...
    selamat mencuba kak...he..he..

    ReplyDelete
  17. kak yus,

    akak..mas selalu beli kat MD, kekadang kat tempat juak burger tu...
    dah ada yang boleh buat sendiri ni...
    lagi puas makan..he..he..

    ReplyDelete
  18. habis la, smua org nak pegi cari daging burger oblong ni kt giant... penangan tgk entry mas ni...hehehe... ni klu try buat sendiri ni harus kena ada skil...silap hb boleh patah plak oblong tu...hihihi...

    jom! pegi cari daging burger onlong kt giant!....hihi...iyo2 jer akak ni...hiiii

    ReplyDelete
  19. kak inaku79,

    muahahaha..tak pe kak..sama2 boleh merasa.....
    ehhh..daging oblong burger tu tak mudah patah la kak....ok jer mas masak daging tu...
    yang penting daging dan sos tu kak....sedapp la oblong tu..he..he..

    ReplyDelete
  20. salam..oblong burger feberet kat umah ni gak..mmg best kan.. klu bt sndiri kalah MCD punya kann..hehee

    ReplyDelete
  21. mas..cam best je bekpes ko nih..ape kate ko buatkn utk aku pagi besok?ok x?

    ReplyDelete
  22. YANA SHAIFUL,

    sama la kita...buat sendiri lagi best..puas makan..he..he..

    ReplyDelete
  23. HaSue,

    sue....memang la best dan sedappp oblong burger ni...
    gi buat sendiri...

    ReplyDelete
  24. wahhh sedapnya burger ..terus rasa lapar...hehe

    ReplyDelete
  25. kak nieza,

    akak..dah sihat ke..he..he...
    mehh tengok oblong burger....

    ReplyDelete
  26. Jemput2 rasa burger oblong kat John Besa Burger, di hadapan Ixora Apartment, Sek 27 shah alam...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...