Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, January 25, 2011

Udang Beriani Masam Manis CMG



Untuk lunch ari ni, tengok Kak Nor buat Sotong Beriani Masam Manis CMG semalam, nampak sedap sangat, jadi Mas pun try buat ari ni, cuma Mas tukar ngan udang....memang sangat sedapp...Ain ngan Daniel pun suka sangat...lain kali Mas try dengan sotong lak....

Udang Beriani Masam Manis CMG
Sumber CMG , Kak Nor
Bahan :
  • 8 ekor sotong saiz sederhana - Mas tukar dengan udang
  • 1 1/2 camca besar rempah beriani mix "Maggi"
  • 1/2 biji red capsicum, didadu - tak letak
  • 1/2 biji green capsicum, didadu - tak letak
  • 1/2 biji yellow capsicum, didadu - tak letak
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih hiris halus
  • 1 camca besar sos lada hitam
  • 1 1/2 camca besar sos cili thai
  • Sedikit garam, jika perlu
  • 1/4 cawan air
  • Hirisan daun bawang, sebagai hiasan
  • Bawang goreng, sebagai hiasan
Cara :
  1. Sotong dibersihkan, buang kulitnya, dawat, muncung dan juga mata. Badan sotong dikelar2 tapi tak putus, buat hingga siap, cuci dan toskan (tak payah kerat kecil2). Gaul dengan rempah beriani mix "maggi", ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos lada hitam dan sos cili, kacau rata dan masukkan red/green/yellow capsicum tadi, kacau rata.
  3. Masuk sotong dan gaul rata, tuang air dan masak hingga kuah pekat, rasa dan jika perlu boleh tambah garam. Bila pekat, angkat dan alih dalam bekas sesuai, hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng...Hidangkan segera..
* Mas ikut K.Nor tambah daun kari, hirisan cili padi dan perahan limau nipis
** sotong tu K.Nor goreng dulu sekejap( selepas dah gaul dgn rempah), biar keluar air dulu dan ketepikan.
*** air tu digunakan balik dan tak perlu lagi tambah air lain.



25 comments:

  1. kak mas,
    shantekk la udang tu posing..!! nak sepiring...

    ReplyDelete
  2. makcikk..aku pung trigin gak nk try..tapi sos lada itm aku dah expired...

    ReplyDelete
  3. haa... derhaka dah ya.. meh kita join kelab masakan derhaka hihi.. sedap kan :)

    ReplyDelete
  4. Salam Mas,
    Waaaa, hari ni kita sama sama masak udang, leh la tukaq tukaq resepi, nampak cam best aja......

    ReplyDelete
  5. aduhhhh! akak ni pantang nampak udang tau! musti teringin nak makan..hadoiii dah lah now ni kena kurangkan mkn udang..hmmm sedapnyaaa

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mas...

    Udang Beriani Yang Amat Menyelerakan... Insya Allah Kalau Ada Masa Kak Lin Pun Nak Cuba Ubah2 Selera...

    ReplyDelete
  7. salam mas...seri muka 3 hinggit..udang, semua :DDDDD

    ReplyDelete
  8. Hani,
    he..he..udang pun tinggal pun 4 ekor jer hani...cukupp tak...

    Kak Watie,
    macam berjanji lak kan kak..he..he...

    Kak Zarin,
    akak....rasa jer sekor dua..he..he...

    Kak Lin,
    akak..try la buat..sedapp tau...

    ReplyDelete
  9. Izah,
    makcik...sebelum tu aku nk tnya...plum sos kau dah beli ke...wakaka...nnti beli dua2 sos sekali....

    Kak Nor,
    kak nor...ni gara2 terikut cikgu yg selalu derhaka...he..he...

    ReplyDelete
  10. Deliah.
    kau dapat udang jer del..serimuka dah jadi baja...he..he..

    ReplyDelete
  11. Salam kak mas,
    Oh.. oh... ini yang buat bersemangat nih. pergh! kalu udang pun boleh buat beriani. memang kena buat la ni. utk wat nasi, ada paket segera. yippe!!

    ReplyDelete
  12. Indah,
    buat cepat2 udang beriani ni...compom indah suka..sedapp tau..makan ngan nasi minyak pun sesuai...

    ReplyDelete
  13. weh makcik..sos plum aku dah beli...tak ari ni or esok aku nak masak sotong plum cam ko tu..hehee

    ReplyDelete
  14. Bestnya kalau udang atau sotong tu boleh digayakan dengan gaya lain, kan. Rumah akak balik2 smbl tumis... smbl tumis... smbl tumis... hehehe

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah, skrg dah senang nak masuk kat blog Mas... best2, boley cuci mata... hihi

    ReplyDelete
  16. Izah,
    haaa..senyapp jer..ingat tak beli lagi...wakakaka...akan ku tunngu resepi sos plum mu izah....

    Kak Yus,
    try la buat kak...sedapp tau...mesti akak suka punya...
    alhamdudillah...agaknya sebab mas dah buang beberapa widget kot....

    ReplyDelete
  17. ooo tuan rumah tak sihat upanya..bagus lah dah sembuh baru la nmpak asap kat dapo ni huhu
    fuhhh sedap ni udang beraniiii hikhik berani makan yg besau2 mau naik kolestrol kak ilah ni tapi kak tibai jer mas...
    malu la kena puji senyum kambing ker apa ker tah laa sbb dok kat kebun buluh madu tuuu hati riang sgt22...
    tapi manis lagi kalu mas senyum..

    ReplyDelete
  18. akak ni memang suka lauk2 udang ni tapi anak2 tak makan sebab allergik. tapi tetap nak cuba buat gak, tak tahan nengok lauk tu

    ReplyDelete
  19. Mas...love dtg nak tapau some gravy for me...prawns for my son! Hehe...love tak makan udang dah. Terliur tgk gravy tu!!!

    ReplyDelete
  20. Kak Ilah,
    tu la kak. mas pun makan gitu2 jer..tak la banyak..bebudak yang suka sangat.....
    try la kak...sedapp tau....
    he..he...yer ke senyuman mas manis...malu lak...tutup muka...
    cantik tu kak latarbelakng pepohon..sejuk mata memandang....

    ReplyDelete
  21. Kak Aidah,
    selamat mencuba kak, boleh tukar ngan sotong atau ayam kak, tetap sedappp...

    Love,
    haaa..boleh love..bak sini pinggan tu...he..he...
    nape love tak makan udang...gataii yer...he..he..

    ReplyDelete
  22. Kak Aidah,
    selamat mencuba kak, boleh tukar ngan sotong atau ayam kak, tetap sedappp...

    Love,
    haaa..boleh love..bak sini pinggan tu...he..he...
    nape love tak makan udang...gataii yer...he..he..

    ReplyDelete
  23. mas...
    awat tayang udang..
    wawawa....ayu leh makan.en zalie??

    uitss...enyap2 eik...bak sepiring. ayu makan katbelakang en zalie..hahahahha

    ReplyDelete
  24. menarik juga resepi ni...akak lama tak msk udang2 ni...tapi tgk mas masak ni sedap lak.

    ReplyDelete
  25. mas cayang bucuk bacinnn... meh sini campak udang tuh doploh ekor! nak wat lunch! hihi

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...