Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, January 16, 2011

Terung Masak Kicap



Ari ni layan sayur jer la yer....terung ni Mas masak untuk semalam, ni first time belajar masak dan makan terung...asyik tengok orang masak terung jer...jadi teringin lak....rupanya sedapp terung ni...tambah masak kicap ni...perhhh..memang sangat mengena...patut Kak Hana suka masak terung ni.......Mas pun jadi suka lak ngan terung....haa..makcik..aku dah makan terung tau...he..he....

Terung Masak Kicap
Sumber : IzahKak Hana
Bahan :
  • 3-4 batang terung yg pendek2 tuh! - belah 2@serong
  • *10-15 biji cili padi
  • *1 btg cili merah - klu ade cili kisar bleh juga
  • * 4 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 1 sudu makan ikan bilis
  • 3 sudu makan kicap manis
  • jus limau kasturi@air asam jawa
  • segenggam ikan bilis goreng
  • segenggam bawang goreng
  • garam - jika perlu
Cara :
  1. Goreng terung hingga masak.ketepikan.
  2. Tumbuk kasar@ blend tanpa air bahan2 yg bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk hingga agak garing.
  4. Masukkan kicap manis dan juga jus limau dan gaul rata. Tambah garam jika perlu.
  5. Masukkan terung dan separuh drpd ikan bilis goreng.kacau dan tutup api.
  6. Angkat dan hidangkan. taburkan bwg goreng dan baki ikan bilis goreng td.

13 comments:

  1. akak suka makan terung, tp tak suka masak terung..heheh...meh sini sikit...

    ReplyDelete
  2. tingtong..nak terung sebesen..akak suka terung,semua jenis masakan terung akak suka lebih2 lagi kalo sambal pedas cili padi..perghh,,berasap tinga..hehe

    ReplyDelete
  3. Setuju3...
    Terung memang sedap. Goreng bercili pun sooodaaaaapppp. Hehehehe bila le saya nak buat ye.

    ReplyDelete
  4. salam kakak mas,
    enak turung tu...beli singgit...

    ReplyDelete
  5. Ms : aku suka celur terung cicah budu..hihi

    ak dah jawab tang BM tuh..Cosway..dapat half rega sbb guna ponit kakak..

    ReplyDelete
  6. mas kak ilah suka bakar pastu cicah ayaq asam fuhhh mmg terangkat...anak sulung kak suka (jihah..) kalu dia balik cuti msti kak beli terung yg pjg tapi kecik punya baru tak dak biji..okies esok n3 kek ya.. mas kak nak bgtau niii...jgn mareee gmbr mas yg terbaru nii lawaaa la mcm anak dara 22 thn jer..

    ReplyDelete
  7. waaa.secap! selalu wat goreng bercili atau bikin kari je...rupanya leh wat masak kicap ekkkk

    ReplyDelete
  8. OOO baru blajar makan terung ye! hmm akak pun suka mkn terung...masak kicap ke masak sambal ke masak pajeri ke...memang sedap...

    ReplyDelete
  9. Kak Norma,
    wakaka, mesti abg jebat akak kena masakan kat akak...

    Kak Anymz,
    dah piniss la kak..tinggal besen jer..he..he...

    Kak Sam,
    cian mas kan kak..baru tahu terung tu sedappp..dah 30 tahun idupp..he..he..

    Hani,
    memang sedappp hani....nak singgit tu terung mentah ke...he..he...

    Anna,
    haaa..nnti aku try cicah ngan budu lak...aku suka budu...
    aku dah baca dah, maceh yer anna...

    Kak Ilah,
    tu la lak..yg besar rupanya ada biji..nnti mas cari yg kecik...mesti lgi sedapp kan..
    he..he..malu lak akak ckp mcm tu...tutup muka...he..he..

    Kak Nuanza,
    mas rasa masak kicap ni sedapp kak, try la buat...

    Kak Zarin,
    hmmmm..baru belajar kak...dah pandai dah...he..he...

    ReplyDelete
  10. hihi.... comel bunyiknyer... pestaim er mas? baru tau sedap kan kan kan... akak tiap2 minggu mesti layan terung! hihihi... thanx coz trying maz eh... wajah baru mu ayu lah! hihi

    ReplyDelete
  11. makcik, ahlan wasahlan mek tudung pink ni leh letak belah kanan tak?ikikiki...saje buat mas berasappp

    makcik..bagoss bagosss dah pandai makan terung.eh ko tak makan terung ke sebelum neh..bertuah toll.. aku ni mmg suke terung,kecuali terung pipit kecik2 tu.ntah ngapa mmg tak leh telan..wakaka

    ReplyDelete
  12. Mas, sedapnya!! akak pun suka...dulu x suka mkn terung tapi sejak2 la ni lak suka..hehe

    ReplyDelete
  13. Hana,
    wakaka...cian kan..baru tahu terung tu sedappp...
    maceh..2..ayu ke...he..he...

    Izah,
    haiipp...kau ni sajer jer...tak blehh..tu memang dah tmpt dia...
    wakaka...ni pun kau gak salah sorang yg menggoda...smpai aku nmpk terung, teringat kau kau...kau ckp sedapp kan...tu yg try mkn...tapi kan makcik, terung pipit kecik tu memang aku x suka, dh try mkn dah, mak aku suka wat smbl ikan bilis,aku kutip ikann biliss jer..he..he..

    Kak Nieza,
    wakakaka....geng la kita...rupanya sedapp terung ni....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...