Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, January 9, 2011

Sweet Potatoes Swirl Bread



Haaaa....ni la rupa Sweet Potatoes Swirl Bread tu, malu nak tunjuk sebab belangnya tak banyak, lain kali kena gulung banyak sikit, baru cantik belangnya macam roti Kak Hana, tapi roti ni memang sedap sangat dan sangat lembut walau pun Mas tak guna tepung roti dan Mas tambah water roux, harum jer bau roti ni masa dibakar. Sangat sedap dimakan masa panas2 dan masih lembut walau pun dah lama sejuk dengan syarat simpan roti dalam bekas kedap udara. Makcik...bila lak kau nak buat....he..he..malam tadi Mas buat sandwish telur guna roti ni....sedapp tau..

Resepi Sweet Potatoes Swirl Bread
by : Frozen Wing
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan :
  • 130ml susu segar (resepi asal soya) - hana tmbh lg kurang lebih 20ml * Mas pun
  • 1 biji telur
  • 200g keledek ( kukus dan lenyek)
  • 300g tepung roti - Mas guna tepung gandum
  • 155g tepung gandum
  • 8g yis
  • 40g badam kisar - hana xde stok gune kcg tanah kisar *Mas pun
  • 5g garam
  • 2tbsp butter


Cara :
  1. Satukan susu dan telur. Kacau.
  2. Dalam mixer bowl (mixer yg besar yer - hana gune BM), satukan tepung roti, 65gm tepung gandum, yis, badam kisar dan garam. Masukkan susu+telur sedikit demi sedikit dan teruskan memutar hingga doh smooth. Masukkan 1 sudu besar butter dan uli lagi hingga betol2 lembut dan elastik.
  3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Tinggalkan 1 bahagian dalam mixer bowl dan masukkan keledek lenyek , 90g tepung gandum, 1 sudu besar butter dan sedikit pewarna oren. Uli lagi hingga doh lembut dan tidak melekat. - akceli adunan nih sedikit melekat. jgn buh tpg lagi nanti masa canai baru main dgn tepung. dikhuatiri roti akan keras jika terlebey tepung.
  4. Bulat2kan kedua2 doh ke dalam mangkuk berasingan. Tutup dengan kain/plastik wrap. dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 40min.
  5. Tumbuk2kan doh untuk keluarkan udara, taburkan tepung ke atas papan canai. Canai kedua2 doh dengan ketebalan lebih kurang 1inci dan sama besar . Letakkan doh plain ke atas doh keledek. Gulung dengan kemas. Dan masukkan doh ke dalam loaf tin. Naikkan doh sekali lagi lebih kurang 40min lagi hingga double size.
  6. Panaskan oven suhu 170C, bakar selama 30min atau hingga roti masak. Sejukkan di atas redai baru potong.

17 comments:

  1. salam mas..x bnyk swirl pun aku tringin gak mkn..nk 2 kping :))

    ReplyDelete
  2. mas..
    walau tak ada belang,. tapi ayu lihat roti tu dah gebu sangat..

    sure rangup...wawawa...terro mas..tahniah

    ReplyDelete
  3. wahhhh manyak santek & sodap arr ni roti...tahun dah berganti, akak masih tak meroti...ekkk rhyming plak ayat tu..hehe

    ReplyDelete
  4. mmmm....mas tu pn dah nampak cantik dah tu..... cicah dengan air milo ka teh susu ka sedap tu..hahaha....

    ReplyDelete
  5. dah lawa dah belang die kak mas...cantikla ade kaler kuning belang2 camtu... mesti best bih...bilela mie nak try buat roti2 ni sume??? kak mas,simpan mie sikit ye...heheheh

    ReplyDelete
  6. Salam Mas,
    Wow demam meroti tak kebah2 lagi....mmng seronokkan bila tngk roti yg kita buat menjadi...kira cantiklah tu rotimu itew..geram je akak nak rasa sepotong...

    ReplyDelete
  7. amboi mas..cantiknye roti die..bak sekeping blh?

    ReplyDelete
  8. salam mas...
    akak br bgn tdo nih... lapo carik roti mas... takpe mas roti tuh masih cantik sbb kombinasi warnanyer... bhn yg mudah tp sedap kan mas....

    ReplyDelete
  9. Rajinnyer meroti adik sorang niii...:)

    ReplyDelete
  10. Wah baru je nengok kat umah budak jepung tu si Hana, dah sampai ke sini lak dia. Pasti sedap kan

    ReplyDelete
  11. Del,
    meh del....ada 3 keping lagi tu..he..he...

    Ayu,
    tak rangup ayu, roti ni lembut tau...sedap cicah ngan air...wat sandwish pun sedappp...

    Kak Yat,
    puuuhhh....biar angin meroti jangkit ngan kak yat lak..he..he....

    Mr Mama,
    memang sedap cicah roti tu...sedapp rasa manis keledek tu...

    Mimiey,
    puuuuhhhhhhhhhh....tiup kuat lagi kat mimiey lak..biar virus meroti tersebar kt pasir mas..he..he..

    Kak Yatie,
    haaa..tu la kak..baru nak kebah, kak hana lak goda roti swirl ni...best la kak roti ni...

    Kak Eina,
    sekeping jer kak..sure nak cicah ngan air tu..he..he...

    Kak Hana,
    haaa..baru puas hati dah buat roti swirl ni....berbaloi buat kan kak....sedappp....

    Kak Sofea,
    he..he..tngh rajin ni kak...

    ReplyDelete
  12. Salam Mas, wahrajinnya meroti lagi.. cun dah tu...terliur dh nengoknya...bila lak nk buat ni..hehe

    ReplyDelete
  13. Mas,

    OK lah tu masih gak nampak belang2 nya mcm kuda belang...hehehez.

    Yg penting sodap, lembut dan gebu di sukai ramai...:D betol tak nyum nyum

    ReplyDelete
  14. makcikkkkkkkkkkk.. hahhaa..aku rasa keledek aku nak majuk dah tu.tak ku kerjakan lagi keledek tu.kuar foya foya neh... aaa jeles jeles tengok spiral ko mas.nak kena buat jugak ke..huhh encik BM sila tampil ke rumah.malas tul nak nguli

    ReplyDelete
  15. kak nieza,
    buat cepat kak..BM tunggu arahan jer tu..he..he..

    Anie,
    he..he..betoi tu anie...memang best roti ni..

    Izah,
    makcik....aku dah tahu nasib keledek kay tu...cian dia...
    haaaa..kau dah beli BM ke makcik...he..he..

    ReplyDelete
  16. cantik dah tu mas.. cun kaler kuning tu, menyerlah :)

    ReplyDelete
  17. salam mas..rajennya meroti..k.atie lom sampai 'seru'lagik..hikhik.meh ,htr sikit ke umah akak yer,...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...