Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, January 25, 2011

Seri Muka Pisang



Alhamdudillah, hari ni dah beransur sihat...maceh untuk kekawan yang sudi bertanya khabar dan mengambil berat tentang Mas dan terima kasih atas kunjungan anda semua keDuniaku dan bw akan dilakukan sebentar lagi untuk mana2 yang Mas tak sempat sampai lagi. Mesti Mas terlepas banyak resepi2 yang best2kan. Kalau badan dah tak sihat, memang tak mampu nk buat apa2...rasa nak baring jer, dah 2 hari gantung kuali, alhamdudillah ari ni dah boleh bersilat kat dapur. Sebenarnya Mas tetiba jer sakit perut, pening, loya dan sakit belakang dari hari ahad, jadi isnin tu gi check kt hospital, alhamdudillah, lepas check urin, tak de apa2 yg serius, Mas kena makan ubat dan minum air masak byk2 jer.....
Seri Muka Pisang ni Mas buat sabtu lepas....sekali ngan donut yogurt tu..jadi ari ni baru Mas n3kan....rasanya ramai yang dah try Seri Muka Pisang ni...memang sedappp...rasanya lain kali kalau ada pisang, akan Mas buat lagi seri muka ni....sangat sedapp....bebudak pun suka...

Seri Muka Pisang
Sumber : Izah dan resepi asal Kak Hasiah
Bahan :
Bawah
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan pisang lenyek
  • 1/2 cawan gula* kalau pisang manis,harap kurangkan
  • 2 sudu kastad
Campurkan semua dan kukus selama 20 minit..

Atas
  • 60gm tepung gandum
  • 100gm gula
  • 250gm santan
  • 50gm jus pandan *saya guna 1 sk pandan paste + 50gm santan
  • 1/2 sudu tepung jagung
  • 2 biji telur
  • sedikit garam dan pewarna hijau
Pukul telur dgn gula. Kemudian campurkan dgn bahan-bahan lain. Tapis dan curah atas kukusan lapisan bawah tadi. Kukus semula selama 20 minit. Kemudian sejukkan dan potong...




11 comments:

  1. salam..serimuka ni dah masuk list ..tinggal nak buat je..sedap ya kMas..

    ReplyDelete
  2. mmg sedapppp! akak pong tingin nak wat lagik..... dua ketui mas plsss...

    ReplyDelete
  3. akhirnya menu ppisang yg ditunggu ada juaa...dah bersilat ye..hamboii hamboii..nanti senget pulak tulang belakang tu..hahaha

    ReplyDelete
  4. Kak Iza,
    try la buat kak..sedapp tau...mas pun rasa macam nk buat lagi...

    Kak Hana,
    sedapp kan kak...mas pun nk buat lgi nnti...

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,
    Cantik dan mmng sedapkan serimuka pisang ni...semalam akak wat juga..tapi tak n3 lagi sbb line tenet slow..kuihnya pun udah pinisshhh..

    ReplyDelete
  6. Izah,
    wakaka..makcik...rindu kat dapur tu..dah 2 hari tak bersilat...he..he....

    Kak Yatie,
    tu la...sedappkan kak serimuka ni...mas pun suka...

    ReplyDelete
  7. kak mas, bersilat bersilat gak... jgn bersilat kuat sgt ye,nnt lmbt sembuh... smbil bersilat tuh jgn lupa minum air suma byk2 ye...papepun,seri muka pisang tu meletop tau....

    ReplyDelete
  8. sedap ya mas..harus di cuba nih..masuk list jugak..haiihh..bila lah nak surut list tu..makin bertambah jek.

    ReplyDelete
  9. mas... akak pon dh laaaamaaa tingin nk wat. pekata mas bg rasa dulu barang 3 - 4 potong ;)

    ReplyDelete
  10. Mimiey,
    maceh adikku cayang...he..he...memang sedapp serimuka pisang ni...ehh..mimiey dah buat ke blumm...lupa lak...rasanya dah buat kan...

    Kak Anymz,
    buat cepat kak...sedapp tau...

    Kak Ain,
    haaa..akak pun kena cepat2 buat...sedappp tau...

    ReplyDelete
  11. Assalam Mas, dah baik ke?...alhamdulillah kan...akak pun semlm bdn rasa panas tapi cepat2 mkn ubat...byk dh ketinggalan n3 mas ni..btw sedap nampak kuih ni akak belum try buat lagi..nanti nk copy resepi ni...:)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...