Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, January 28, 2011

Nasi Arab Berempah



Untuk lunch ari ni...try buat Nasi Arab Berempah lak. Lagi pun senang...sekali masak lauk dan nasi dan hasilnya, Nasi Arab Berempah ni sangat sedapp....ini pun Mas guna beras biasa jer..lain kali nak guna beras brasmathi lak....rasanya dengan daging pun sesuai. Maceh untuk tuan resepi  Dec Sc Girl .

Nasi Arab Berempah
Sumber : Dec Sc Girl
Bahan :
  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kiub ayam
  • 1/2 sudu kecil jintan manis
  • 1/2 sudu besar lada hitam
  • 1/2 sudu kecil jintan putih
  • 3 cawan beras basmathi
  • 5 cawan air
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1/2 biji bwg besar - di mayang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu besar rempah kurma
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak  :
  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.

19 comments:

  1. sedap ni...boleh masuk listlah mas!!

    ReplyDelete
  2. bestnye nasi arab berempah.. ada jiran kak lilah dulu dah pindah dia pandai masak nasi arab.. tapi tak minta rsepi pun.. yg ni blh la kak ilah simpan ya..hehe

    ReplyDelete
  3. mas...
    sedapnya....nasi arab tu..
    peeh..lepas makan kita gelek yer mas...

    ReplyDelete
  4. Dari tadi dok bau mcm nasi arab..cari2, rupanya kat rumah mas..hehe rajin2.

    ReplyDelete
  5. Kak Ayu,
    memang sedapp kak..try la buat...

    Kak Ilah,
    haaa..dah ada resepi boleh akak try buat..mana tahu rasanya sama....

    Ayu,
    ooppss...beru lepas makan..lupa lak nak gelekk...he..he..

    Kak Sofea,
    haaa..kat sini la kak...dah jumpa pun..he..he..

    ReplyDelete
  6. mas,nih bawa kerabu tomato nih..jgn kate nasi arab ko dah abis lak..kikiki

    ReplyDelete
  7. Mas, akak nk tumpang lunch la...adehhh lapar la pulak nengok menu nasi arab mas ni...menarikla..:)

    ReplyDelete
  8. Sue,
    wakaka..ada lagi tu dalam periuk...gi cedok...

    Kak Nieza,
    boleh kak...jemput2...he..he...jngn berebut ngan sue tau...

    ReplyDelete
  9. nasi arab 1 set...smbl gelek arab....yehayeha....angkut ngan piyok2 nasi skali pn xpe...lallalala

    ReplyDelete
  10. kak mas,
    sile tiup kan angin rhajin kat saya ni...puss pusss...mana tau esok2 bole buat nasi arab akak ni...hihihihiii

    ReplyDelete
  11. Salam Mas,
    Ada lagi tak bahagian akak...waaaa Mas, betul2 buat akak terliurlah tngk set nasi arab berempah ni....laporlah...

    ReplyDelete
  12. Salam Mas.....sedap nampaknye Nasi Arab ni.Boleh mama gee cuba nnt!TQ

    ReplyDelete
  13. Mimiey,
    amboi2 anak dara ni..kalau kau angkut periuk tu...kak mas tak masak nasi esok tau....
    mamam kat situ diam2...lepas tu basuh periuk...wakaka..

    Hani,
    ni puting beliung punya angin gi kat hani...
    esok masak nasi arab tau...jngn lupa anto subang sikit...

    Kak Yatie,
    ada lagi tu kak...wat bebudak makan malam ni...he..he..

    Mama Gee,
    memang sedap nasi arab ni mama....selamat mencuba yerr...

    ReplyDelete
  14. ya habibi ya maulana.... ana dtg bwk senduk lah! mau itu cedok nasi ente la.....hihihi

    ReplyDelete
  15. alah! ruginya tk pegi rumah mas lunch tadi :D
    akak penggemar setia nasi arab tau! lenkali bgtau awal2 ye kalau nk wat nasi arab, awal2 lg akak dtg :-)

    ReplyDelete
  16. Huwaaa Masssss!!! Sedapnya nasi tuh...terliur je tengok! Tisu manaaaa? ;)

    ReplyDelete
  17. Salam Mas..

    Alamak Mas.. Jauhnya nak kena masak nasi ni..sampai negeri arab daaaaa...

    Bila nak try ni mas???Mas masakkan utk akak laaa..

    ReplyDelete
  18. nak juga mas...lum pernah lg uat nasi ni...leh try nanti..bila? hahhaa...byk sgt waiting list

    ReplyDelete
  19. nasi arab memang best, akak tak pernah masak tapi selalu makan beli kat restoran arab... bergelek2 pas tu kekenyangan... hehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...