Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, January 27, 2011

Chocolate Bottom Banana Square



Sampai gak Chocolate Bottom Banana Square ni kat Duniaku kan, orang lain dah berkurun buat bottom ni, Mas jer yang sampai seru nak buat petang semalam. Memang sangat sedap Chocolate Bottom Banana Square ni, mulut ni asyik nak mamam jer  dan bau brownies ni sangat menggoda tau....agaknya sebab ada pisang kot. Dan kes yang sama macam Izah, Mas tercampur serbuk koko sekali ngan tepung...arrgghhhh...tension gak, tapi bila pikir Izah pun  sama kes macam Mas...kira halal la....janji sedappp.....
                      
Chocolate Bottom Banana Square     
Sumber :   Izah
Bahan :
  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko - hana buh 2sb je
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs
  • 1/2 cawan kismis - Mas tambah

Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
  2. Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond@kacang nibs dan Mas tambah kismis.
  4. Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square



14 comments:

  1. sangat daring berposing okey..!! nak siap2 g umah kak mas lah...allalallallaaaa

    ReplyDelete
  2. dah jadi all black cake la ye! anyway, ada black bottom or all black pun sama aje taste nye tu kan!


    psst, ada lg tk? i pun nk siap2 dth umah mas ni :D

    ReplyDelete
  3. laaa.. tiru si izah la ya.. hhaha.. bak sini yg dalam loyang tu :)

    ReplyDelete
  4. sedap kan mas..akak pun nak buat lagi nih..tunggu masa nak gi beli brg2 dapur nanti..semua stok da habis tu.tinggal dpt buat cream puff je hari ni.tadi..
    nah dua ketul cream puff.

    ReplyDelete
  5. sedap sedapp.... cantik bronis ko tuh posing mas... tangkap leleh abes air liuq aku!

    ReplyDelete
  6. wah dah sampai ke dapur mas dah...bila pulak nk sampai ke dapur Finland ni...tunggu mas seru lak kot...hehe btw nk 2 ketoi bw bekal blk ni...hihi

    ReplyDelete
  7. hahahaa..mokcik..apa kess? verangan yee...ikikiki..pok pale mokcikkk

    ReplyDelete
  8. whuaaa..nih lagi satu 'menu diet' nih..haha...ngah berlegar2 lam paler otak nak buat 1 menu diet tp pk byk kali..ekeke..adeh mas..mintak sepotong mas...cepat2,kang izah dtg kang abis dier tapau tuh

    ReplyDelete
  9. Hani,
    mehhh..ramai2 kita makan brownies ni...

    Kak Zarin,
    haaa....mehh join sekali kak...mas tunggu kat belakang pagar yer....he..he....

    Kak Nor,
    tu la kisah kak nor...dah jadi macam izah ....takk pe..ada geng..he..he..

    Kak Anymz,
    he..he...gi shopping cepat2 kak..pisang tu jangan lupa....meh sini cream puff tu....

    Kak Hana,
    akak....nah tisu lap mulut tu....he..he..

    Kak Nieza,
    haaa..dah seru akak dah ni...buat cepat kak...he..he...

    Izah.
    tu la makcik, kalau banyak memikir...wakakaka...

    Sue,
    wakaka...kau diet sue....badan dah cantik tu...
    nah ambik sepiring...makan puas2 tau...

    ReplyDelete
  10. wahhhh.. hari tu dah nampak kat blog rima. ni kat mas plak. tak bley jadi nih. nak sikitttt :p

    ReplyDelete
  11. wahhhh, kak mas pn dh buat...give me 7 la kak mas...sedapkan..mie pn nnt nk ulang tayang lagik,nk g bli pisang ngan kekacang dulu...

    ReplyDelete
  12. Tengah verangan aper eh Mas...hehehez. Tak per lah, tak kisah kejadiannya mcm mana asalkan sodap kan ;)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum...
    Jeles..jeles..jeles (sambil geleng kepala). Moga suatu hari nanti ia akan sampai kedapurku jua.

    ReplyDelete
  14. Salam Mas,
    Sedapkan kek/brownies ni..gabungan coklat dngn pisang mmng sedap..wangi je bau pisang tu...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...