Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, January 26, 2011

Cheese Cake Brownies



Ni hasil dari gabungan Cheese Cake dan Moist Orange Mocha Brownies, jadi lah Cheese Cake Brownies. Mas buat 1/2 adunan jer untuk kedua2 kek tu. Sangat sedapp apa lagi dimakan ketika sejuk. Cheese Cake ni memang peberet family Mas....kalau dah start makan, memang susah nak stop...selagi tak habis Cheese Cake tu....mulut ni rasa nak mamam jer ...meh sape yang nak....gi ambik sorang sepotong dalam freeze tu....he...he....


Cheese Cake Brownies
Sumber : Mas Duniaku
Bahan Brownies :
Bahan A :
  • 1 cawan butter cair @ minyak masak
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan gula perang
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas - ni maz tambah sendiri
  • 2 - 3 sudu besar sunquick orange - ni maz tambah sendiri
Bahan B : (kacau rata) - maz guna wisk
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B
Bahan C ( ayakkan ) :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
  2. K acau bahan A supaya sebati.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
  4.  Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
  5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
  6. Mas bakar 20 minit dengan suhu 150 C, sbb loyang cutter nipis je..jadi kek cepat masak..ni oven mas la ye..


Bahan Cheese Cake :
  • 250 g cream cheese
  • 200 g fresh cream @ plain yogurt
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 2 biji telur
  • 8 camca besar gula halus
Cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170 c.
  2. Masukkan semua bahan kedalam blender dan kisar hingga menjadi krim.
  3. Tuang ke atas brownies yang telah dibakar tadi. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi kedalam piping beg dan buatlah beberapa garis dan loretkan untuk mendapatkan corak.
  4. Masukkan air panas kedalam loyang dan letakkan loyang kek tadi diatasnya.
  5. Bakar selama 40 minit ke 45 minit .
  6. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit, letakkan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan  kek hangus dan terus bakar hingga cukup 45 minit.
  7. Setelah kek sejuk masukkan kedalam peti sejuk selama 2 - 3 jam sebelum dipotong.
  8. Sedia dihidangkan apabila kek sudah sejuk...

18 comments:

  1. makcik..nak tanya..kalau brownies tu bakar 2 kali dia tak overcook kek..atau pun masa letak adunan cheese tu brownies tu tak betul2 masak lagi ye..cam bestt je...nak try jugak lah..erkk cheese?uhuk uhuk...

    ReplyDelete
  2. salam mas..

    pepagi ni kalau dpt sepotong cheesecake ni tak minum milo pun takpe dah ni... ada lagi tak mas? mintak sikit... hehe...

    ReplyDelete
  3. salam mas,akak suka kek yg ada perisa cekelat oren.kalo makan cekelat pun akak mesti cari yg perisa cenggitu..tgk resepi mas ni,ada cheese,ada oren, ada yogurt,ada lemon lagi tu..mesti rasa moist oren cekelat kan...mmm sedap...sedap...dah terasa dah ni.bak mai..sepotong.

    ReplyDelete
  4. menyelerakan....
    langkah kanan jenguk blog mas nie...
    ada lagi ka???..
    pandai buat touch up...ada sarang labah2 lagi kt atas tu....

    ReplyDelete
  5. Wahhhh cunnya brownies tu Mas...with cheese topping..WOW! :D

    ReplyDelete
  6. salam mas,
    gabungan mocha brownies tu dengan cheese mesti sedap ni..akak nak sepotong ..akak ambik sendiri kat dalam freezer tu ya..hehe

    ReplyDelete
  7. wowww cedapnyerrrr... akak ader sebuku cheese lg lom terusik... mas, kek bawah tuh mmg padat er?

    ReplyDelete
  8. Izah,
    aku tak terpikir lak overcook tu, tapi brownies tu aku bakar dlm 20 minit jer sebab nipis kan...
    rasanya ok jer makcik..sedappp..

    Kak Madihah,
    ada lagi tu kak...ambik la...he..he..

    Kak Anymz,
    tu yang mas try wat brownies oren ni kak...sedapp lak gabungannya...

    Mr Mama,
    wakaka...sarang labah2 hentam labu jer tu.,....

    Love,
    laaa...laa...mari kita tambahkan lemak love.....he..he..

    Kak Ayu,
    bolehh kak..ambik2....he..he...

    ReplyDelete
  9. mas...ssedap tu. akak bab buat kek ni fail. minta dgn masa je lah...:))

    ReplyDelete
  10. kak hana, masa mas buat brownies dulu, memang lembut dan gebu brownies tu...tapi brownies kali ni macam padat sikit...tapi rasanya sedappp...takut mcm izah ckp, mas terlebih bakar kot....he..he..

    ReplyDelete
  11. Kak Suzi,
    haaa...mas pun tak teror sangat bab mengekek ni kak...ikut nasib jer jadi ke tak...he..he...

    ReplyDelete
  12. salam mas,
    klo kita berjiran.. mesti selau saya dtg bertandang..
    :D

    ReplyDelete
  13. salam mas,
    klo kita berjiran.. mesti selau saya dtg bertandang..
    :D

    ReplyDelete
  14. tadi dh singgah umah kak izah nk mintak mufin labu die tu,skang nak ngendeng cheese cake brownies.. 2 potong pn ckpla kak mas,xnk mkn byk2...ajk lemak dlm badan dh bertambah byk dh..hheheheheh

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...
    Sedapnya. Mas nanti hujung bulan ni jangan lupa ye pergi timbang ye. Kahkahkah jahatnya. (Sebenarnya jeles).... jgn marah ye.

    ReplyDelete
  16. mas, akak dtng bawa piring ni nak sepotong nk breakfast ngan cis kek ni la..hehe btw nampak menarik tu..pandai lak mas buat lorekkan tu.

    ReplyDelete
  17. Cikgu Isza,
    haa...elok bebenar tu cikgu...cepat2 la pindah sebelah rumahhh..he..he...

    Mimiey,
    bebudak tak bleh makan banyak...ambik sepotong jer tau..he..he..

    Kak Sam,
    aarrgghh..memang dah tambah sekilo ni kak...hemtam sajer la...

    Kak Nieza,
    haaaa...ambik kat freeze tu kak..jangan malu2...he..he..

    ReplyDelete
  18. Cikgu Isza,
    haa...elok bebenar tu cikgu...cepat2 la pindah sebelah rumahhh..he..he...

    Mimiey,
    bebudak tak bleh makan banyak...ambik sepotong jer tau..he..he..

    Kak Sam,
    aarrgghh..memang dah tambah sekilo ni kak...hemtam sajer la...

    Kak Nieza,
    haaaa...ambik kat freeze tu kak..jangan malu2...he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...