Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, January 22, 2011

Bun Lembut Osaka


   

Assalamualaikum.
Hari ni Mas try buat Bun Lembut Osaka, resepi dari Ros Jintanmanis. Geram tengok Bun Lembut Osaka Ros yang cantik gebu tu. Mimiey pun dah try buat bun ni. Bun ni rasanya tawar, jadi sedap dimakan ngan rendang pedas ayam. Mas buat 1/2 adunan jer dan dapat 12 biji, cukup la untuk 4 orang makan.    

          
Bun Lembut Osaka
Resepi : Ros Jintanmanis.
Sumber : Mimiey


Bahan :
300 gram tepung roti
80 gram tepung gandum
2 sudu besar water roux
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti) 
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
160 ml air suam  


* untuk gliss*
baki telur + 2 sudu besar susu


resepi water roux, ros buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama

Bahan : 
25 gram tepung gandum
125 ml air

Cara membuat water roux :
Masukan semua bahan di dalam periuk.
 Kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)



Cara membuatnya :
Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM):
 Masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

Kaedah 2, Jika uli tangan :
 Masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan.  

Tips untuk dapat doh yang lembut : 
Ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.
Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi,  akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.



Nota: 
Kalau nak tabur atas bun ni dengan gula pun boleh, dan kalau rajen boleh juga di letakkan inti kacang merah, ikutlah selera masing-masing ya. satu adunan ni kalau buat bun kecil-kecil tu, boleh dapat dua loyang acuan bulat 18cm, dan kalau bun dah naik dua kali ganda tu boleh terus bakar ya, tak payah tungguh sampai satu jam



20 comments:

  1. sala kak, terus dtg shah alam sbb bau bun baru masak, nak nak, 5 ketul, cun bun akak, trima kasih sbb mencuba ya kak , nnt nak manis leh tambah lagi 2 sudu gula ye heheeee

    ReplyDelete
  2. salam mas...akak dah masuk list roti ni tapi tak buat2 lg...mood meroti tak dtg2 lagi...

    ReplyDelete
  3. makcik..makin lawo la roti roti ko ni lepas ada BM wehh..huhuhuu..tak aci tak aci....suka aku tengok wehh

    ReplyDelete
  4. salam mas...tunggu la kita beli roti bun nnti cicah ayam masak merah bwh sinun *jeles ni..jeles ni :DDD

    ReplyDelete
  5. wah kena keja keras cik BM tu ya.... tuan runah asik meroti jer... cantik sangat!

    ReplyDelete
  6. wei Mas: cun gilas roti mu ituw..aku punya haritu takdenya nk kilat2 camtuh...kekekeee..salahkan BM aku ke salahkan ape ek? kihkih

    ReplyDelete
  7. Ros,
    memang tak nak manis ros, maceh sudi kongsi resepi bun yang best ni...walaupun dah sejuk, bun ni memang masih lembut

    Kak Suzi,
    meh mas tiupkan angin meroti kat akak..jomm la meroti..he..he..

    Izah,
    wakaka...aci la makcik...aku dah ada bibik ni..he..he...

    Watie,
    he..he...sedap tau watie roti ni...

    Deliah,
    oiit..del..tak yah beli bun...nahhh aku kasi kau kau...cicah puas2...he..he..

    Kak Rose,
    biasa la kak....kejapp jer kerjanya..mas kasi rehat lama...he..he..

    Anna,
    wakaka..kau tanya aku lak...bibik kita kan sama..ke kau salah bagi arahan....he..he..

    ReplyDelete
  8. salam mas....
    cewah...hasil pertama dari BM yang baru beli tu ka???
    He3x.....cayo lah...

    ReplyDelete
  9. sungguh gebu bun itu... sungguh jeles rase d hatiku,wahahahahha...kak mas, seyes nmpk sgt gebusss bun tuh...terasa diriku begitu amatur skali...

    *kak mas, loyang tuh kak mas guna size bape sbb sdg elok je roti tu ngan loyang..

    ReplyDelete
  10. Mr Mama,
    dah kali ke-3 mr mama..he..he...senang kan ada bibik ni....

    Mimiey,
    boleh cuba lagi mimiey,
    k.mas guna loyang 22x15x32,muat untuk 12 biji...

    ReplyDelete
  11. mas... mintak dua ketui! nk cicah milo... lapo pulak mlm2 nieh...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...
    Amboi meroti je nampaknya. Bila nak buat kenduri roti ni?

    ReplyDelete
  13. Cantiknya roti Mas.. Kalau leh capai ler dua tiga ketul, harus masuk dapur bancuh teh susu. Cicah sedap ni weiii.....

    ReplyDelete
  14. errr berbaloi2 dpt bibik BM.....nak jugak itu BM uwaaaaaaaa....pandai mas meroti yer.....:)

    kak Ayu lambat lagi sbb tengah baiki urat tangan yang tak beberapa nak mulus nih!!

    ReplyDelete
  15. salam mas..amboi semenjak dua menjak ada bibik nih..kemain aktif dier meroti ek!! cayaalaaa..hehe!

    ReplyDelete
  16. gebunya nampak....k.hana mintak nak cicah milo...akak plak mintak nak cicah kari, hahahaha...

    jelas kelihatan kegebuannya, memang berbaloi ada bibik! hehehe.....

    ReplyDelete
  17. Salam Mas,
    Makin bertambah rajinlah meroti ya...mmng cantik dan gebu rotimu itew...jeles akak tau...nak seketoi....

    ReplyDelete
  18. Kak Hana,
    haaa..ada lgi tu..ambik la kak..milo tu bancuh 2 gelas..mas pun nk gak..he..he..

    Kak Sam,
    pensan bibik tu klu mas wat kenduri roti...he..he,,

    Mamafami,
    boleh tu..teh susu tu kang boleh anto sini secawan....he..he..

    Kak Ayu,
    haaa..pakai bibik senang kak ayu...tak kacau jemari akak tu..he..he..

    Kak Inar,
    dah ada bibik ni..memang kena meroti la kak...nnti bising lak tukang beli tu...

    Kak Ina,
    wakaka....apa lgi kak..dah ada bibik..lagi ligat la meroti...perhh..sedapp tu cicah ngan kari...

    Kak Yatie,
    cukup ke seketoi kak...he..he...akak pun beli la BM..senang meroti kak...

    ReplyDelete
  19. Hola
    no puede ser AquГ­ la falta?
    [url=http://rsfiles.serveblog.net/]DingoDogg[/url]

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...