Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, January 28, 2011

Bingka Roti Jagung Berkismis



Assalamualaikum. Untuk selamatkan roti yang berbaki tunggu masa nak lupus tu, Mas jadikan Bingka Roti Jagung Berkismis. Sedapp tau...rasa lemak manis tu ngan jagung dan kismis ni amat serasi sekali...banyak juga Ain ngan Daniel makan, mak dia jangan  ditanya...sedapp jer mulut ni mamam bingka tu selagi ada depan mata. Resepinya lebih kurang sama macam Bingka Roti yang Mas buat sebelum ni, cuma ditambah jagung tin dan kismis. Rupanya boleh jadi lebih sedappp....dapat juga jiran merasa sorang sikit sebab Mas buat 1 adunan pun rasanya cukup banyak untuk 3 mulut makan.

Bingka Roti Jagung Berkismis
Sumber : Mas Duniaku
Bahan :
  • 5 keping roti gardenia - sekali ngan kulit
  • 2 biji telur - pukul sikit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 /2 sudu kecil garam
  • 400 ml santan
  • 100 ml susu segar @ susu cair
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 cawan kismis
  • 1 tin jagung dalam tin

Cara membuatnya :
  1. Carik - carikkan roti dan rendam dengan santan. Biarkan sekejap.
  2. Satukan susu segar @ susu cair dengan tepung gandum dan telur, sebatikan dan tapis. Boleh blender dan tak payah tapis.
  3. Tuang ke no 1 dan masukkan esen vanila dan gula pasir. Kacau sebati. Kemudian masukkan jagung tin dan kismis dan kacau lagi biar sebati.
  4. Jika ada bekas bingka, tuang kedalam bekas bingka yang telah dilengser dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.
  5. Mas guna loyang bersegi dan bakar selama 1 jam dengan suhu 180c.
  6. Biarkan bingka betul2 sejuk dahulu baru keluarkan dari bekas dan dipotong.

21 comments:

  1. salam
    akak pun selalu buat bingka roti ni...sedap,cepat dan ringkas....
    kalau bakar...bahagian tepi lbh garing kan..akak suka kukus...

    ReplyDelete
  2. Salam Mas,
    Bingka roti ni sedapkan, ni gara2 roti putih yg Mas beli tak abeslah ni....maklumlah dah tau buat roti sendiri, lebih sedap dan cepat laku yg buatan sendirikan....

    ReplyDelete
  3. mas...aku suka la bingka roti makcik ni..nanti nak buat jugak la kalau ada roti tak habis..tapi cam selalu je habis ni..hehee..

    ReplyDelete
  4. KakKamsiah,
    sedappkan kak bingka roti...mas memang suka....aiittt...boleh kukus yer kak..mas tak pernah buat lagi...selalu bakar jer...

    Kak Yatie,
    wakaka..tu la pasal....last2 roti jadi bingka....janji tak membazir kan kak.....

    ReplyDelete
  5. Izah,
    makcik..try buat yang ni lak...gerenti kau suka...aku pun suka...he..he..

    ReplyDelete
  6. akak blm pernah bingka roti mcm ni..slalu buat bread pudding je kalau roti tk habis..nanti boleh la cuba

    ReplyDelete
  7. Kak Zarin,
    try la buat kak..senang dasn sedapp tau...

    ReplyDelete
  8. salam mas,
    ada lagi ke bingka rott ni..post sikit kat akak nak rasa, malas nak buat..hehe

    ReplyDelete
  9. salam mas...
    nih klaua tambah sos kastad bertambah2 ummpphh nih mas.. haiihhhh roti aku cume 2 keping jerk! tak cukop.. mintak sket mas...

    ReplyDelete
  10. salam Mas..
    Ada lagi tak bingk ROTI..kat sini anak2 x suka mkn...

    ReplyDelete
  11. Kak Ayu,
    haaa..tinggal 2 ketul jer kak...nahh ambikk la..he..he..

    Kak Hana,
    perrhhh...baru ku teringat...tinggal pun 2 keping...berbaloi ke wat sos kastad..he..he...

    ReplyDelete
  12. Mamanani,
    mehh mama..makan ngan mas...he..he...

    ReplyDelete
  13. Ramai yg minta bingka roti ni mas, tak sempat dengan akak la ye...

    ReplyDelete
  14. wah,sedapnyaaa...lapar plak dbuatnyaa

    ReplyDelete
  15. akak.. dari aritu terliur tgk kat umah kak hana... ni kat umah akak.. sedap tu.. aritu nak wat x de stok jagung... tu yang wat bingka roti pandan jer... nak join...

    ReplyDelete
  16. tak pernah lagi buat kuih2 bingka ni, mesti sedap rasanya. By the way Choc bottom banana square tu nampak menyelerakan sungguh. Dah ramai yg mencubanya, ingat nak cuba gak lah

    ReplyDelete
  17. Kak Haliza,
    he..he..macam dah tahu jer dah abisss...

    Kak Shima,
    try la buat kak...sedapp tau....

    Erma,
    haaa..nnti buat letak jagung lak tau....mesti erma suka....

    Kak Aidah,
    try la buat kak...senang dan sedapp tau.....
    bottom tu pun sedapp...buat la klu ada pisang nnti..

    ReplyDelete
  18. Salam kak mas,
    huhu.. kak... asal tayang bingka roti ni? my faveret tuh.
    lagi... asal tayang chocolate banana square kat bwh tu. Pisang saya dah abes tau! tak kira, nak sepiring jugak! ;D

    ReplyDelete
  19. sedapnya bingka roti ni...lama tak buat ni....sure dh abis ni kan...kalau ada nk tapau seketoi..hehe

    ReplyDelete
  20. Indah,
    peberet k.mas juga...sedapp tau bingka ni..try la buat indah.....

    Kak Nieza,
    haaa...memang dah abiss kak...try la buat kak...sure akak suka punya...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...