Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, January 26, 2011

Ayam Kicap Lada Hitam



Haaa...panass lagi Ayam Kicap Lada Hitam Kak Hana ni.....dan rasanya...perhhhh..sedapp la...sampai menjilat jari lak....he..he....agaknya sebab ada seasoning maggi tu kot...gerenti bebudak suka ni.....maceh Kak Hana...lain kali rasanya kena buat lebih lagi sebab Mas masak ari ni untuk bebudak jer....tak sangka sangat sedapppp....sebab tu sampai menjilat jari....sayang rasanya lebihan kuah tu....lapp u kak...sedapp ayam ni....Mas rasa 3 ketoi jer...he..he..

Ayam Kicap Lada Hitam
Source : Hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 400-500g ayam - potong kecil2
  • 2 inci halia muda - hiris halus
  • 3 ulas bawang putih - parut
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2sk maggi seasoning
  • 1/2 sk lada hitam
  • cili padi ketuk *optional jika ingin pedas
  • 1 batang serai - titik *optional
  • 1/4 cawan air
  • garam jika perlu
Cara-cara
  • Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
  • Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
  • Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.Angkat dan hidangkan.

19 comments:

  1. wahh..cepatnya sampai..guna jet turbo nih..hehe

    ReplyDelete
  2. nampak menarik, bunyi cam sedap... akak nak 3 ketoi... hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Pantasnya. Tadi ada kat jepun ni ada kat Shah Alam plak. Lepas ni ada kat mana le plak.

    ReplyDelete
  4. rasa 3 ketui ye mas..hmmm banyak jugak tu..memang confirm sedap ler tu ;-)

    ReplyDelete
  5. Izah,
    haaaa...guna jet turbo kak hana tu...he..he..try makcik..sedapp tau...

    Kak Yus,
    memang sedapp kak..try la buat...

    Kak Sam.
    he..he...bebudak suka ayam masak kicap..tu yg mas try buat...

    Kak Zarin,
    compomm sedapp kak...licin gak bebudak makan tadi...

    ReplyDelete
  6. nih dtg sambey bwk piala emas sbb menang tmpt pertama! tahniah tahniah..... sedap kan mas kan.. tuh ar akak pong gitu kunun mcm nk merasa tp 3-4 ketui jugak dibelasah! padahal watkan lauk utk budak2.. haha... thanx mas eh dudi try resepi sempoi nih..

    ReplyDelete
  7. kuikui..rasanya masa kita masak tuh sama kot..kekekek..aku punya kering kontang jek..serdak2 dia tuh sedap gaul ngan nasik..hihi

    ReplyDelete
  8. macehhh atas piala emas tu...he..he..
    tu la kak, rasa seketul..sedappp...nak lgi seketul...wakaka....nasib baik ingt lauk bebudak...

    ReplyDelete
  9. betul la tu anna.....wakaka....macam berjanji lak....

    ReplyDelete
  10. betul la tu anna.....wakaka....macam berjanji lak....

    ReplyDelete
  11. fav anak-anak kalau buat masak kicap terutamanya ayammm

    ReplyDelete
  12. wahhhh,kak mas pn dh try..mesti sgt sedap nih... nnt nk try gak la..tadi dh pasang niat nk try buat, tapi mak nk mkn tomyam lunch ni...ikutkan yg tu dulu..aym ni kenala kiv dulu...huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. Mas,

    Kita menu sama ari ni...I punya ayam percik :D hehehez.

    Nak mintak cheese cake brownies yg menggiurkan tu ada lagi tak ahakks

    ReplyDelete
  14. Kak Ina,
    betul tu..anak2 mas pun klu ayam, buat masak kicap...selera betul makan...

    Mimiey,
    jangan tunggu lma2..buat cepat2...sedapp tau ayam ni...
    aiippp..tak pelawa pun tomyam..he..he..

    Anie,
    tukar nak tak..he..he...
    ada lgi sikit cheese kek tu..gi la ambik...he..he..

    ReplyDelete
  15. Kak Ina,
    betul tu..anak2 mas pun klu ayam, buat masak kicap...selera betul makan...

    Mimiey,
    jangan tunggu lma2..buat cepat2...sedapp tau ayam ni...
    aiippp..tak pelawa pun tomyam..he..he..

    Anie,
    tukar nak tak..he..he...
    ada lgi sikit cheese kek tu..gi la ambik...he..he..

    ReplyDelete
  16. aduh sedapnyer... lapar perut serta merta... ada lagi mas... boleh akak tapaw!! hihihi

    ReplyDelete
  17. mas tukar dgg lada itam ngan mokwo!! mas bagi sepuyuk mokwo bg sepinggan...hahaha

    ReplyDelete
  18. dah lama tak masak. bila tengok mas masak terliur lah pulak

    ReplyDelete
  19. uwaaa..k'ida lambat sbb flight delay uhhuuu..line tenet pon sejak 2 3 hari ni agak kureng memuaskan....nak jejalan umah org pun susah..sib baik dpt gak ke sini...dah 2 3 kali dpt lampu merah je mas...apa2 pun ayam tu nmpk sedap...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...