Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, January 27, 2011

Ayam Goreng Lemon Mamak Style



Untuk bekal Ain ngan Daniel semalam, Mas try buat Ayam Goreng Lemon Mamak Style, hasil dari skodeng kat Myresepi. Maceh untuk tuan resepi Iris Samara yang sudi kongsi resepi ayam goreng yang sedapp ni....ari ni pun bebudak nak lagi.....arrgghh...yogurt lak habis....beli yogurt dulu....dan untuk ayam goreng ni, guna lemon tau sebab kalau limau nipis rasanya lari sikit...Kalau tak silap Mas, Kak Hana dan Kak Nor pun dah try sebab Mas nampak kat laporan tu....betul ke akak berdua.....

Ayam Goreng Lemon Mamak Style
Sumber : Iris Samara
Bahan :
  • 8 ketul ayam atau ikutlah nak banyak mana
  • 2 inci halia
  • 6 ulas bawang putih
  • 2 sudu kecil serbuk jintan putih, 2 sudu kecil serbuk jintan manis, 2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2 sudu kecil serbuk cili kering brand baba's 
  • 2 sudu kecil serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam( atau nak guna kan kedua - dua serbuk lada sulah dan lada hitam pun boleh. Sukatannya - 2 sudu kecil serbuk lada sulah dan 2 sudu kecil serbuk lada hitam ) 
  • 2 sudu besar serbuk kari ayam - brand babas
  • 1 biji lemon
  • 4 sudu besar tairu - yogurt - yg plain tu
  • 3 helai daun kari
  • 1/2 biji bawang besar - dimayang
  • garam secukup rasa
  • minyak secukupnya untuk menggorang

Cara :
  1. Blendkan bawang putih dan halia ( Mas tumbuk halus ).
  2. Gaulkan kesemua bahan2 pada ayam termasuk bawang putih dan halia yang dikisar tadi, perahkan jus lemon , rasakan supaya seimbang rasanya dan perapkan sebentar sekitar 30 minit untuk dapatkan rasa yang lebih sedap. Kalau tak sempat perap  pun tak pe. Boleh terus goreng pun still terasa sedap.
  3. Goreng sampai ayam masak.
  4. Semasa menggoreng, akan kelihatan ada kerak2 yang tertanggal dari ayam tu, kerak tu sedap sangat dimakan ngan nasi dan kuah kari, kalau yang selalu makan kedai mamak dan salah satu hidangan  tu ada macam kerak2 tepung yang rasanya ala2 pedas, masam dan masin seenak rasa tu...ha...ni la bendanya.
  5. Selamat Mencuba....

15 comments:

  1. Makcik... Mengncam la aku tengok reseppi ni. Boleh la try bebhn pun ada. Eh bahan utama ayam je tinggal 3 ketui. Hukhukhuk. Kna beli ayam jp ni

    ReplyDelete
  2. haah btol... dah lama akak tak buat...mmg sedap ayam nih.. bak skit mas bg yg tulang2 pong xpe.. akak tk bape minat yg byk isi.. hihi

    ReplyDelete
  3. ooo.sedap ni mas.KIV dulu..sebab stok ayam dah habis.lemon pun tarak..yang ado kuali jek..huhuhu..:(

    ReplyDelete
  4. Rajinnya mas masak dan update...akak dh mula diselubungi mood malas..hehehe..gaji pun dh dapat..so tapau jer lah..hahaha

    ReplyDelete
  5. Izah
    haaa..gi beli ayam sekor...nnti dah masak, anto sini 1/2 ekor...he..he...

    ReplyDelete
  6. Kak Hana,
    mas pun suka yg tulang2, isi kasi bebudak....sedapp kan kak ayam ni.....

    ReplyDelete
  7. Kak Anymz,
    wakaka...gi shopping barang dapur kak....rugi tau klu tak try ayam ni...sedappp..

    ReplyDelete
  8. Kak Norma,
    mas sabtu ahad ni baru gantung kuali..he..he....

    ReplyDelete
  9. Salam Mas,
    Dari semalam Hamka nak ayam goreng...akak mintak seketoilah buat anak bongsu akak tu...sebenarnya dia saja nak ajak akak pergi KFC....tu yg sibuk nak ayam goreng..kah3..mmng menariklah ayam goreng ni...masuk list dululah..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    Jelesnya tengok dapur orang macam-macam ada. Dapur kita tak berasap minggu sbb dah tak tekejar rasanya. Ok le yang ni masuk list tuk weekend ni.

    ReplyDelete
  11. nak!!!nak!!!! umah ni arini menu ikan..so ngendeng ayam kak mas lah... lllallalal

    ReplyDelete
  12. salam Mas...
    mr.mama mai bawa nasi tomato nie, tapi lauk kena masak sendiri la...he3x...

    ReplyDelete
  13. Salam Mas
    Ayam!!! Ni anak2 pasti menggemari nya
    Bak seketul dua utk Nazli(anak mama)dia nih antu ayam hehehe

    ReplyDelete
  14. Salam.. Kak Mas.. erma terliur.. mmm nak join... sedap tu kak...

    ReplyDelete
  15. mas, menarik nengok ayam goreng ni...kalau dapat mkn lagi menarik ni..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...