Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, December 28, 2010

Donat Hasiah



Petang semalam mendonat lagi, kali ni try ikut resepi Kak Hasiah dari myresepi lak, sedap tau donat ni, lembut, gebu dan donat ni tak berminyak tau. Kali ni letak topping coklat lak, gara2 tengok Izah mentopping Donut Kentang Ros  ngan coklat...jadi tergoda lak. Mas ada simpan donat ni untuk difrozenkan, bila digoreng balik tadi, hasilnya donat ni tetap lembut, gebu dan tak berminyak sama macam petang semalam. Maceh Kak Hasiah atas resepi donat yang best ni.
      
Donat Hasiah 
Sumber : Kak Hasiah
Bahan :
  • 600 gm tepung gandum
  • 80 gm marjerin
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 2 sudu susu pekat manis - Mas guna sudu besar
  • 1 paket yis
  • Air suam secukupnya
  • Gula kastor - untuk menggaul
  • MInyak - untuk menggoreng
Cara membuatnya :
  1. Air suam dicampur dengan gula, susu dan yis. Biar sampai kembang.
  2. Gaul tepung, marjerin dan telur. Masukkan bancuhan yis tadi, gaul sebati.
  3. Tambahkan air suam sedikit-sedikit sambil diuli menjadi doh yang licin, perapkan selama 20 - 25minit.
  4. Kemudian, bahagikan adunan kepada beberapa bebola kecil mengikut saiz yang dikehendaki.
  5. Bentukkan bebola tersebut menjadi donat dengan menebuk lubang ditengah - tengah.
  6. Susun di dalam dulang yang ditabur dengan sedikit tepung, biarkan naik lebih kurang 20-25 minit lagi.
  7. Goreng hingga masak, bila agak suam barulah gaulkan dengan gula kastor.


20 comments:

  1. Salam K.Mas... hu hu hu coklat.. nyum2 nak juga.. nampak gebus lah kak...mintak 3 ketui..pppssttt ingt K.Hana jek ader snow.. umah akakpun.. tapi camana nak main baling snow ha ha ha ha..

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas,
    Donut ni macam memanggil-manggilku saja... geram la tengok. pisang blom dapat beli lagi, nampak donut pulak. nak cari yis dalam gobok. :D

    ReplyDelete
  3. mas...lion ngan monkey kat belakang tu dah tunggu nak ngap donut..hehee..tak berminyak tu maksudnya cemana ek...saja buat soalan jugak pagi ni..kikiki... tul gak buat banyak2 memang bleh frozenkan kan.

    ReplyDelete
  4. tak suka tengok..huhu....sobs..sobs...mintak 4 ketul...

    ReplyDelete
  5. salam mas..
    datang nak sarapan donut nih? bley tak? ader cekelat lg la peberet!

    ReplyDelete
  6. erma
    haa..memang gebu erma, sedapppp..cukupp 3 ketoi...he..he....ehhhh...mana snow tu..

    indah,
    try la buat indah, sedapp tau...lembut dan gebu ...aitt..pisang tu nk wat pe...cokodok ke..he..he.

    izah,
    kau ni memang byk soalan betoi la, sesuai ngan keje kau dulu....he..he...
    tak berminyak tu, donat tu tak berminyak la..susah betoi nk terangkan....aaaa....kau pegang donat tu, tngn tak berminyak...ada pahamm ka...
    lion ngan momkey tu tengok jer, tuan dia yg nk ngappp...
    betoi tu makcik, senang bila frozenkan donat tu, nk mkn goreng jer....

    anna
    anna...jngn tengok donat tu, rasa jer..sedapp tau....nah 4 ketoi....cukupp kan..he..he..

    kak hana
    bolehh...lngkh kanan akak, mas bru nk sarapan, bihun goreng ngan donut....jommm sila2.....

    ReplyDelete
  7. kak mas nih,mcm blh baca je pe yg terlintas d lubuk hati mie ni. mie mmg cdg nak buat donut pn pagi ni,ingt nak apply ilmu yg kak mas ajar..tapi lps dh lantak burger sebijik, hasrat ditangguhkan..tapi kalau kak mas anto brg 5 6 bijik,mmg xkan tolak punya..wahahahha

    ReplyDelete
  8. ala mimiey, kenyang kejapp tu, ptg nnti wat donat tau, anto sini sikittt, nahhh akak kasi 2 biji jer, bebudak tak leh mkn byk2...he..he..

    ReplyDelete
  9. salam mas..xtahan nye tgk donut yg meleleh dgn coklat tu...mesti anak2 suka ni..mcm donut big apple gitew...

    ReplyDelete
  10. Salam Mas,

    Aduuuhhh tgk cekelat yg meleleh dkt donut tu air liur anie pun ikut meleleh ni...hehehez ;) sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  11. Kak kzai
    haaaa...big apple lagi sedapp kak....tapi donut ni pun sedapp tau...

    Anie
    aniee..lap cepat2 air liur tu..he..he....donut letak coklat ni memang disukai ramai kan....

    ReplyDelete
  12. Salam Mas,

    kalau margerine diganti butter still ok ke?

    ReplyDelete
  13. Salam Mas,

    kalau margerine diganti butter still ok ke?

    ReplyDelete
  14. yeeehaaaaaaa!!! hari donut sedunia! hehe

    ReplyDelete
  15. yan,
    rasanya boleh..lagi pun marjerin ngan butter, butter lagi sedapp kan....try la buat yan.....

    kak nor
    yeaaayyy...mari kita ramai2 mengdonatt.....

    ReplyDelete
  16. salam..selamat tengahari mas

    tu dia...gebu ko donutmu

    ayu setuju kalau kita simpan donut..semakin cantik bila digoreng

    so..buat banyak2 simpan dalam peti ais..seminggu boleh dimasak utk makan ptg or sarapan..

    kdgkala cuti sekolah nie..ada je tetamu bertandang..
    dah senang kan????

    ReplyDelete
  17. lama akak tak buat donut. Tadi pun beli jer kat jusco..uyooo..mahal tu, rm1.80 sebijik..satu bukan cukup..

    ReplyDelete
  18. ayu
    haa...betul tu ayu, senang kan,nak makan jer boleh terus goreng....he..he..mesti ayu pun selalu buat donat frozen kan...

    kak Norma
    tu la kak..buat sendiri baru puas makan....sedapp lak tu..he..he...puji sendiri lakk..

    ReplyDelete
  19. salam kak mas nak tanye...

    kalau nak frozen kene goreng sikit dulu ke?

    pastu coklat tu akak wat cane?de resepi x?

    p/s:budak2 br belajar..uhuhu

    ReplyDelete
  20. salam diana....
    k.mas nak jawab tentang donat frozen yg diana tnya tadi, donat tu diana goreng kejap jer,api sederhana...kekuningan macam tu....bila dah sejuk baru frozenkan, masa nak goreng yg frozen, biar kat luar dulu( suhu bilik ) baru goreng tau..dengan api sederhana...coklat tu, diana masukkan 1/2 cawan susu pekat manis + 1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu kecil butter@ minyak..sebatikan dlm periuk dan kacau hingga pekat dengan api perlahan..selamat mencuba yer diana...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...