Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, December 28, 2010

Ayam Masak Kari Kering & Perencah Bilis



Dah lama nampak Kak Nor dan Anna masak Ayam Masak Kari Kering ni berulang kali. Baru ari ni Mas sempat buat. Patut la ayam ni selalu ada siaran ulangan..sedappppp sangat...bebudak tu bertambah2 makan...Daniel ngan Ain kata macam lauk kenduri...Mas pulak rasa macam kat kedai mamak. Tak puas makan lagi tau, lepas ni kena masak lagi. Maceh Kak Nor atas resepi ayam yang sedapp ni dan Anna yang mempromotkan lagi ayam ni. 

Ayam Masak Kari Kering
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
Goreng ayam 1/2 masak ~ biar lembut jer, tak perlu sampai garing.
Angkat dan toskan.

Bahan lain :
  • 7 bj bawang merah ~ dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
  • 1 - 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar rempah kari ~ bancuh dgn sedikit air
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan air
  • jus asam jawa
  • garam
  • gula ~ jika suka
Cara :
  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing,
  2. Masukkan cili mesin. Goreng lagi.
  3. Masukkan rempah kari dan goreng hingga sedikit kering.
  4. Masukkan 1/4 cawan air dan juga daun kari. Masak hingga pecah minyak.
  5. Kemudian masukkan sos tiram, baki air, jus asam jawa, garam dan gula.
  6. Kacau2 dan masukkan ayam.
  7. Masak hingga ayam masak dan juga kuah pekat.
  8. Angkat dan hidangkan panas2.

Mas gadingkan Ayam Masak Kari Kering tu ngan Perencah Bilis, macam sambal pun ada, Mas ambik resepi dari Nurizatti dari myresepi. Sedapp tau, boleh kata pengganti sambal belacan dan perencah bilis ni boleh simpan lama, jadi senang kalau lauk tak pedas....dah ada pemedasnya....maceh yer Nurizatti atas resepi yang best ni.

Perencah Bilis
Sumber : Nurizatti 
Bahan :
  • 1 mangkuk @ 2 genggam ikan bilis yg telah dibuang kepala - beli je kt kedai
  • 2 labu bawang merah besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 6 sudu makan cili kering yg telah dikisar - kalau nk lg berapi, tambah je cili padi
  • gula secukup rasa & sket aji bg yg nk bubuh
  • 1 - 2 senduk minyak masak
Cara :
  1. Blend ikan bilis (basuh dlu sblm tu), bawang merah & bawang putih hingga agak halus - tak halus sangat pn tak pe, janji tak de rupa ikan bilis dah - masa blend tu jgn lupa bubuh air secukupnya.. kang rosak plak blend tu
  2. Masukkn minyak masak dalam kuali. Pastu tuang je bhn2 yg telah diblend td bersama cili kering. Takyah tunggu minyak panas pn. Masa masak tu guna api sederhana tau..
  3. Masak la hingga agak kering. Pastu masukkn gula & aji ikut sedap tekak anda. Guna api kecik & kacau sentiasa
  4. Masak lg hingga betol kering cam masak rendang tu. pastu bleh la angkat & mkn ngn nasi putih panas2... memang best.

16 comments:

  1. Salam Mas,
    Mmng sedap ayam kari kering ni...akak suka klau masak kering..tapi suami akak suka lauk yg berkuah....sesekali layanlah tekak sendiri kan....donut tu gebu betul...wat minum petang ni pun best...

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas,
    ish sedapnya nampak ayam tu... likat dan merah-merah. ada perasa kari... walla! Geram nak cubit ;D

    ReplyDelete
  3. makcik..aku pung selalu buat lauk kak nor neh..memang sedap kan...weh perencah bilis tu cam sambal je..ye ke...lebih kurang je kann

    ReplyDelete
  4. Kak Yatie
    tu la kak, mas jer yg baru try buat...sedapp betoi rupanya...he..he..
    donut tu dah abiss la kak...memang lembut dan gebu...

    indah
    aiipp....cubit kat mana..ayam tu dah piniss la...

    mr mama
    anto pinggan kosong boleh..nk udang mr mama tu, ayam ni dah abiss la, bebudak suka betoii...

    Izah
    makcik ada n3 kan ke, atau aku yg terlupa..he..he..sedapp kan makcik..
    ala..lebih kurang gak tu la makcik...

    ReplyDelete
  5. salam mas... akak nak ayammm... sambal tuh meh akak wat stok! hihi.... psstt ayat bagos utk en.hubby akak 'banyak bulan lagi nih bang!' kikiki

    ReplyDelete
  6. hai..dah terkena virus sedap ni kan..haha...ada lg? mintak sikit nak wat mkn mlm ni..hehe

    ReplyDelete
  7. kak hana
    ayam tu dah abiss la kak, bebudak tu sapu licin ayam tu....tinggal sambal jer..nak ke, ada dlm peti ais tu...he..he...tu la kak, ayatt sikit che amzahh tu...

    Anna
    haaa..tu la...dah rasa baru tahu, sampai menjilat pinggannn dibuatnya..he..he...

    ReplyDelete
  8. wah memang tergoda nengoknya...dh agak dah sure dah licin...tu la asyik ketinggal ketapi jer...hehe

    ReplyDelete
  9. kak masss...mesti sedap bilis tu kan..??? nampak pon dah yummmmm

    ReplyDelete
  10. nieza...ha.ha...tak pe,janji nieza dah tengok gmbar...nnti boleh buat..kan nieza....

    ReplyDelete
  11. lapar plak tgk ayam tu..bak mai seketui...

    ReplyDelete
  12. akhirnya, mencuba gak ayam ni ya mas, alhamdulillah bila anak2 dan mas suka.. mekasih ya sudi try :)

    ReplyDelete
  13. hani..
    tu lak, sedapp lak..kalau kuat pedas elok buat rencah biliss ni simpan...

    norma
    he..he..akak..dah abiss la..

    ReplyDelete
  14. Kak Nor,
    tu la kak, list berderet2 tunggu giliran...sampai mas pun jadi pening..he....he..maceh kak sudi kongsi resepi yang best ni...memang disukai ramai....

    ReplyDelete
  15. mas--
    lapor pulak malam-malam nie..
    hehehe

    sabor2..diet...hehehe

    ayu suka sangat resepi kedua-dua sekali..
    tapi sayang ...kena kawal utk kesihatan en zalie.
    insyallah..mendatang ayu nak ambil resepi sambal ikan bilis..sebab ayu suka dengan labu...

    tq mas

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...