Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, November 13, 2010

Tuna Puff Segera



Memang plan nak buat puff guna roti prata segera lepas nampak Ros buat ari tu, jadi bila dah beli roti prata segera jenama Kawan, Mas terus buat, memang sedappp, rangupp jer puff tu...cuma kurang berlapis2 macam puff pastry tu, boleh guna untuk buat puff jika kehabisan stok puff pastry. Lagi pun guna roti prata ni lebih murah kosnya, he..he...untuk cara melipat puff tu, boleh tengok kat dapur Ros yer......maceh Ros untuk idea guna roti prata untuk wat pufff....memang sedappp, hubby ingat Mas guna puff pastry, bila Mas kata guna roti prata segera, hubby macam tak percaya..katanya u memang kretif.....kembang jap idung ni..he..he...

Tuna Puff Segera
Sumber : Ros

Bahan :
  • 3 keping roti paratha segera
  • 1 tin kecil tuna flakes - Mas tukar ngan sosej dan kentang
  • 2 sudu besar mayonis
  • sedikit hirisan bawang besar
  • sedikit lada sulah.
  • sedikit telur ( untuk gliss pada tuna puff nanti) - Mas guna madu + susu segar

Cara membuat :
  1. Buat inti tuna puff,  buang minyak yang terdapat dalam  tin tuna flakes, kemudian campurkan dengan hirisan bawang besar, mayonis dan lada sulah. Mas tak guna inti tuna, guna sosej ngan kentang, potong2 sosej dan kentang yg direbus dan gaulkan ngan mayonnis dan serbuk lada sulah.
  2. Selepas itu, ambil sekeping roti paratha segera dan bahagi 4 bahagian, letakkan satu sudu besar inti tuna di tengah-tengah roti paratha dan lipat kemas, se-akan bentuk segi tiga, susun tuna puff di atas dulang pembakar, pastikan bahagian yang di lipat diletakkan di bahagian bawah dan gunting sedikit permukaan tuna puff, gliss kan tuna puff dengan sedikit telur. Ulang langkah tadi sehingga roti paratha dan inti tuna flakes habis digunakan.
  3. Akhir sekali bakar tuna puff di dalam oven pada suhu 180darjah, selama 25 hingga 30 minit ataupun sehinga puff perang. Sedap dimakan panas-panas. Selamat Mencuba.

15 comments:

  1. jangkitan puff dah merata2... semalam kak rose buat gak... tp guna puff pastry. sedap!

    ReplyDelete
  2. dah lama tak beli segera yg prata prata tu..hehe.. tumpang makan jela ye.. org rumah ni tak berapa nak reti makan menda2 mcm ni..cemana tu?

    ReplyDelete
  3. Kak Rose
    skrg ni musimm puff kak....makan puff puas2...he..he...

    Izah
    sapa yg tak reti makan tu...rasa2nya makcik semuanya bedalll...kalau bebudak tu, suruh cicah ngan susu pekat manisss..gerenti menjilat jari, mcm tu mas ajar anak2 mas makan roti prata..he..he...

    ReplyDelete
  4. mas, sebelum akak dpt puff pastry, ni ler yg k.nor duk guna bila teringin nak makan pastry puff.. mmg tak fluffy kan.. tp ok la dr tak ada langsung :)

    ReplyDelete
  5. betul tu kak nor, dari tak de, bolehla kan...mas baru jer try buat guna roti prata ni...boleh tahan gak sedapnya kan kak nor...
    tapi puff pastry lebihhhhh sedapp...he..he..

    ReplyDelete
  6. mas tuka2.akak nak ni untuk minum ptg.mas ambik gulai siput akak ni utk sedut2 mlm kang..boleh?

    ReplyDelete
  7. Salam... kak Mas.. idea yang baik... erma x pernah terjumpa puff pastry segera... wat sendiri x pandai... ok insyaallah nak cuba.. sebelumtu rasa kak Mas... bak 2 tau he he he

    ReplyDelete
  8. nak buat jugakla... tapi kena tgg minggu dpnla nak kuar g bli. ni la bila dok kampung yg pyh sikit transpot awam, kena tgg ayah xkeje baru leh kura...
    tgglkan yg tu... kak mas, mie nak jgk!!!! asyk dok mkn hati je tengok orang lain tayang puff memasing...

    *psstt... mie dh letak resepi si kopi pth tu. nnt g la umah ye,hehhehheh...

    ReplyDelete
  9. kak anymz
    boleehhh2...elok sesangat tu....nanti mas bawa mangkuk yer kakk...

    Erma
    haahaa..k.mas pun bnyk kali mencari baru jumpa......meh makan ramai2....

    ReplyDelete
  10. he...he...mimiey, nanti kluar beli bnyk2 buat stok....sedapp tau puff ni....dah abiss la cayang......
    ooo, dah letk yer resepi tu..jap lgi k.mas terjah...he..he..

    ReplyDelete
  11. salam kak MAs sayang, ros dtg amik puff tu 2 ketul ya, laporlah, buat moreh, ros puasa hari ni, ganti ....lama nye lagi kena ganti ...tumpang berbuka umah akak buleh?

    ReplyDelete
  12. Mas, kalau nak puff tu puffy kan, pasangkan fan function kat oven tu. Paratha Kawan ni memang sedap dibuat puff.

    ReplyDelete
  13. Salam Mas,
    Mmng nmpk sedap puff tu walau guna pratha...mkn panas2..mmng sedap sambil dok depan TV...

    ReplyDelete
  14. Ros
    meh berbuka sini, mlm ni k.mas goreng k.tiaw..hee..he...brpe hri lgi ros kena ganti...

    Mamafami
    mama..oven mas tak de kipas la...oven lama, tngh tunggu msa tukar tu ..he..he...
    betul tu, jenama kawan ni memang best kan....

    Kak Yatie
    haa...betul tu kak...minum nescafe sekali...kan kak..

    ReplyDelete
  15. Mas,

    Rabu lepas, sy dpt mkn tuna puff free...ada kawan buatkan...hehehez sedap :p. Dlm tuna tu dia ada taruk pumpkin....selama ni sy slalu taruk kentang ajer dlm tuna, tapi nxt time nak try pumpkin pulak...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...