Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, November 8, 2010

Kari Kurma Ayam



Untuk lunch ari ni, teringin lak tengok Kak Yatie buat, gabungan serbuk kari ngan serbuk kurma ni boleh tahan gak sedapnya. Lebihan kuah tu nanti boleh dicicah ngan roti prata. Memang sedappp. Maceh untuk Kak Yatie sebab sudi kongsi resepi ni. Lain kali boleh buat lagi...

Kari Kurma Ayam
Sumber : Kak Yatie

Bahan :
  • 1 ekor ayam- dipotong 12
  • 3 biji kentang- kupas dan belah 4
  • 2 biji tomato- belah 4 setiap biji
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 cawan santan cair
  • 2 cawan santan pekat
  • 3 sudu besar rempah kari ayam
  • 2 sudu besar rempah kurma
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 batang serai (di titik)
  • 1 batang lada merah @ hijau (belah 2)
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan tumis :
  • 2 biji bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 2 tangaki daun kari
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
Bahan kisar halus :
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 inci halia


Cara membuatnya :
  1. Blend bahan2 kisar sehingga halus, campurkan bersama rempah kari, rempah kurma dan serbuk cili... kisar lagi.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan serai yg di titik, masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata, masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan masak hingga mendidih, biar sehingga kentang empuk.
  4. Masukkan asam gelugor, garam dan gula secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang santan pekat, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana.
  5. Akhir sekali masukkan tomato dan lada hijau @ merah yang di belah 2.... masak sekejap lagi.
  6. Perasakan, sekiranya dah ok, matikan api dan hidangkan.

14 comments:

  1. Salam Mas,
    Singgah sini tengok kari kurma tuu...

    ReplyDelete
  2. wah..dah bergabung ye kurma n kari...boleh cuba ni :D

    ReplyDelete
  3. oooo gabungan 2 serbuk kari ye 1 kelainan ni

    ReplyDelete
  4. masssssssss.. yuhuuuuuuuuuu.. kpla poning ni.tapi boleh jln2 kejap nih.eh cemana rasa ni? rasa kari ke rasa kurma?masuk list tapi tak buat2 juga lagi..

    ReplyDelete
  5. Azian
    bolehh...kalau berkenan boleh try buat lak..he..he..

    Zarin
    selamat mencuba zarin, sedapp tau...

    Chik Mimi
    he..he...berduet lak chik mimi tapi sedapp tau...

    ReplyDelete
  6. Izah
    makcik, banyak2 berehat tau,tak cukup tido ngan rehat tu...
    rasanya lebih kepada kari tapi tak terlalu kuat....try la makcik..sedapp tau, tak yah masuk list tu....terus jer buat...he..he..

    ReplyDelete
  7. Salam kak Mas, singgah kejap tenggok masakan kak Mas :)

    ReplyDelete
  8. Salam, akak pun tak pnah try lagi gabung kurma ngan kari ni, tekak hubby tu lain sikit, tapi lain kali nak try gaklah

    ReplyDelete
  9. Neyna
    Salam Neyna...he..he..bolehh, lama pun tak pe....

    Kak Yus
    salam kak, try la dulu, sedapp tau, ala2 kari jer gak....

    ReplyDelete
  10. Salam Mas,
    Akak saja dtng petang ni nak tunggu roti canai atau roti jala atau lempeng mkn dngn kari kurma ayam ni....jadilah cicah dngn kuahnya kalau ayamnya dah abes..bolehkan....lagi pun akak dah bawa roti putih sendiri ni....jom mkn sama2....hi3 muka tak malu akak ni...

    Psst= kari kurma Mas mengancamlah..terliur di buatnya...

    ReplyDelete
  11. Kak Yatie
    haa..boleh kak, meh join mas...kita mencicah kuah kari kurma ayam ni sama2...sambil2 tu boleh sembang2 kan...
    he..he..malu plak akak puji2 ni..mana boleh lawan cikgu...

    ReplyDelete
  12. salam ziarah,salam kenal :)

    lapar ni ..ehehe

    ReplyDelete
  13. salam... nak sebok, pinggan kita sama! hehe :)

    ReplyDelete
  14. salam ziarah...ina baru je follow ni..
    nnt nak try buat lah...minta izin yer

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...