Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, November 10, 2010

Cencaru Bakar, Sambal Belacan dan Sup Kobis Bertelur



Menu untuk lunch, tapi untuk Mas ngan hubby, untuk Ain ngan Daniel Mas goreng ayam jer sebab anak2 Mas ni tak suka ikan cencaru. Kalau sup kobis bertelur tu memang dia orang suka. Sesekali makan macam ni sedapp tau. Ikan cencaru tu Mas panggang dalam non stik pan jer....tetap sedap. Cicah lak ngan sambal belacan makcik Jepun tu..perhhhh.....berpeluh gak....he..he..memang power sambal belacan tu. Untuk resepi sambal belacan boleh tengok kat SINI yer.

Cencaru Bakar, Sambal Belacan dan Sup Kobis Bertelur
Bahan untuk ikan :
  • ikan cencaru
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit jus limau nipis
Cara :
  1. Perap semua bahan selama 3 jam, lebih lama lebih sedap rasanya.
  2. Boleh panggang atas kuali hingga masak atau bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180c / 350F selama 20 minit.

Sup Kobis Bertelur
Bahan :
  • sedikit bawang kecik, bawang putih dan cili merah - hiris2
  • kobis bulat - potong2
  • kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa
  • air secukupnya
  • telur
  • bawang goreng - untuk tabur atas

Cara :
  1. Tumis bawang kecik, bawang putih dan cili merah hingga wangi.
  2. Masukkan air secukupnya. Biar mendidih.
  3. Masukkan kobis, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika.
  4. Kemudian pecahkan telur, tuang dalam senduk dan perlahan2 masukkan dalam sup kobis tadi, biarkan telur tu tenggelam dan biarkan seketika hingga kuning telur 1/2 masak. Terus tutup api.
  5. Cedokkan kedalam mangkuk dan tabur bawang goreng atasnya.

10 comments:

  1. baru je lepas lunch ni tapi tengok menu mas ni terus kecur balik..rasa macam nk makan lagi ler pulak :D

    ReplyDelete
  2. diriku dtg mengendeng ikn bakar...nak!!!nak!!!

    ReplyDelete
  3. Zarin
    meh zarin, join makan sekali....orang dah kenyang makan tak banyak kan..he..he..

    Mimiey
    budak kecik datang....nyorokkkk....

    ReplyDelete
  4. sedap sedap..sokmo jugak makan camni..bebudak pun suke ikan tu.senang kroje

    ReplyDelete
  5. Salam Mas...
    Bagus2 menu untuk kesihatan... akak mmg suke klu menu gini mmg laju jew.. makan kann... hihihi

    ReplyDelete
  6. Izah
    mas pun suka masak macam ni makcik...buka selera kan....he..he..

    Kak Nur
    betul kak..pembuka selera kan...mau bertambah nasi..he..he...

    ReplyDelete
  7. syok nyer dok umah ...
    bley masak lunch sedap2 cam gini...
    jeles la!!!

    ReplyDelete
  8. Kak Eliya
    he..he..ari cuti boleh buat kan kak.....

    ReplyDelete
  9. Salam Mas,
    Kalau anak akak apa yg mama nya masak semuanya makan...senang keje..kalau bakar ikan cencaru kena lebih..mmng febret semuanya..

    ReplyDelete
  10. salam kak mas, ros dtg bwk apple bun ni, kasi tukar dgn ikan bakar tu buleh/...hehhehehee...menu dinner malam ni ros masak simple je...tu yang nak ngendeng kt akak ni : )

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...