Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, October 16, 2010

Nasi Lemak Pandan



Memang dah plan nak buat nasi lemak ari ni, jeles tengok ramai yang buat nasi lemak sabtu lepas. Kali ni Mas buat Nasi Lemak Pandan. Pernah nampak kat rancangan AFC kat Astro dan jumpa lak resepi kat dapur Kak Hana. Ni untuk bf aka lunch skali. Hubby keja pagi ari ni. Jadi boleh la curi tulang sikitt....kee..kee....tergelak juga tengok muka Ain bila tengok Nasi Lemak Pandan ni, siap tanya, kenapa warna ijauu...banyak soalan juga bebudak ni...memang sedap dan wangi jer nasi ni....maceh  Kak Hana tok resepi ni.


Nasi Lemak Pandan
Sumber : Kak Hana

Bahan-bahan :
  • Beras
  • Air pandan secukupnyer (blend daun pandan dan tapis)
  • Santan pekat
  • Garam
  • 1 ketul kecil gula batu - Mas tambah tok menyedapkan nasi.
  • Halba
  • Halia
  • Daun Pandan - simpul
  • Pandan emulco @ pewarna ijo + sedikit air (utk renjis)

Cara-cara :
  • Basuh beras bersih. Campurkan santan pekat dan juga air pandan mengikut sukatan beras.
  • Masukkan sekali garam, halba, gula batu, halia dan juga daun pandan. Jika kaler ijo kurang menarik, boleh tambah ngan sedikit pandan emulco @ pewarna ijo yer!
  • Masukkan rice cooker dan masak hingga beberapa minit nak tanak.
  • Lagi beberapa minit nak tanak tuh, ambil sedikit pandan emulco @ pewarna ijau. Campurkan dengan sedikit air (kaler ijo yg ni bior lg pekat dr warna nasik td yer) dan renjis2kan ke atas nasik. jgn gaul dulu. tutup smula periuk dan tanak hingga masak.
  • Dah masak baru gaulkan. so nampak la nasi lemak anda warna ijo yg cantik! heeeee... Selamat mencube!! :)

5 comments:

  1. mas..nih akak bawakkan ayam percik nih! meh meh..kiter tuko2 nasik kite.. mas punyer kaler ijau lagik cantikk... asben akak aritu pong tnya..nape nasik lemak kok kaler ijo.. hahahaha...

    ReplyDelete
  2. Mas....cantik n nampak sedap nasi lemak pandan tu. Ayu busy la mas...lama dah nak jalan sini.....:) minta sikit.....

    ReplyDelete
  3. Salam Mas,
    Akak mmng minat nasi lemak, kalau warna ijau mmng anak2 akak pun suka..sejak2 ni tak sempat je nak update blog...busy sejak anak2 sklh...akak kena pantau diaorng, sbb bnyk pelajaran tertinggal sejak balik Msia ni...singgah umah kwn2 pun kdng2 tak tinggalkan jejak....huhuhu...

    ReplyDelete
  4. mas...hijau itu menarik..ada lg,bak satu pinggan mas

    ReplyDelete
  5. Kak Hana
    ha..ha..tu la, jarang nmpk nasi lemak ijau ni...boleh kak tukar2...nak ayam percik tu sekali..he..he..

    Ayu
    wangi tau bau pandan tu...memang sedappp..

    Kak Yatie
    ha..ha...bagus la anak2 akak ni...suka warna warni...biasa la tu kak, sementara nak biasa, nanti ok la tu..semuanya kena slow2...

    Kak Ida
    he..he...ada lagi tu , cedok jer kat periukk....he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...