Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, August 7, 2010

Asam Pedas Minang



Terliur tengok ari tu kat dapur Izah, jadi bila Mas nampak ikan pari segar kat Tesco semalam  Mas terus ambik , nak buat Asam Pedas Minang.....ha..ha..memang sedap...rasanya lain sikit bila letak ikan bilis....lebih sedap...Daniel pun suka...sampai banjir pinggan tu dengan kuah asam pedas....

Asam Pedas Minang
Copy : Izah dan asal dari  Kak Liza Mesra. net

Bahan2 :
  • 6 ekor ikan kembung / ikan kerisi / ikan cencaru - mas pun guna ikan pari
  • 15 tangkai cili kering - dikisar
  • 8 ulas bawang merah - dikisar
  • 6 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit kunyit hidup - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • 2 batang serai - dikisar
  • sejemput ikan bilis - dikisar
  • lada hitam - tumbuk halus
  • air asam jawa
  • daun kesum / bunga kantan / lobask asin ( rendam dgn air panas dulu ) / tomato / bendi / terung
  • ***** semua bahan kisar boleh dikisar sekali
Cara memasak :
 - Panaskan minyak, masukkan bahan2 kisar , bila sudah pecah minyak masukkan air asam jawa ( agak2 ) . Bila dah mendidih boleh masukkan ikan  dan sayur2 tadi ( mas letak daun kesum dan bendi ) , bila mendidih masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa dan juga serbuk perasa.



No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...