Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, June 1, 2010

Ayam Pong Teh




Assalamualaikum. 
Meh layan Ayam Pong Teh yang Mas copy  resepinya dari Majalah Saji, sesuai untuk anak2 sebab rasanya tak pedas, jadi kalau mak2 tu, nak pedas gigit je cili padi...he..he..Mas buat macam tu, ok la juga...
Sedap dimakan dengan nasi panas, goreng la telur sikit, dah lengkap menu untuk lunch....

Ayam Pong Teh
Resepi : Majalah Saji

Bahan  :
1/2 ekor ayam  - potong kecil2, mas goreng ayam tu setengah masak
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
sedikit kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar taucu manis
2 biji kentang - dibelah 4 ,mas goreng sikit
carrot dan batang saleri di potong2
cendahwan tiram kering - direndam ,ikut suka banyak mana
2 sudu besar sos tiram

Cara :
Tumis bahan - bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
Masukkan ayam, cendahwan,kentang, taucu manis, sos tiram, sedikit gula, kacau sebati, tambah sedikit air, biar mendidih.kalau rasa kurang masin baleh tambah sedikit garam.
Apabila ayam kelihatan hampir masak masukkan , carrot, batang saleri, kacau sebati, masak hingga kuah agak pekat dan carrot setengah masak. 
Boleh dihidangkan..



9 comments:

  1. mas!! fuh menu baru dengo nih..ada kuah ye..mcm kurma ke?tapi ada batang saderi..mesti rasa bercampur kan..mm bagus ni kalau time ada cendawan tu.

    ReplyDelete
  2. mana ada rasa kurma izah, lebih kurang rasa macam ayam masak halia,mas suka cendahwan tu, sedapnya..

    ReplyDelete
  3. salam kak mas,
    kalu tak silap pong teh masakan nyonya. saya pun blom try. sedap nampak nih.. ;)

    ReplyDelete
  4. rasanya betul la tu, tapi memang sedap...cuba la buat indah..

    ReplyDelete
  5. nak.. tapi nak kak mas yang masakkan :)

    ReplyDelete
  6. salam jantan keparat
    he..he..meh makan...

    salam hanie
    boleh...meh makan..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...