Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, May 22, 2010

PIZZA



Assalamualaikum. Selamat pagi Sabtu. Jom kita sarapan pizza pagi ni. Baru je lepas masak tau. Mas copy resepi pizza dari rumah kak Hana, thanks kak, memang sedap pizza ni, bahan2 nya pun ringkas. Walaupun dah sejuk pizza ni tetap lembut dan gebu...yummmy..

Pizza
Bahan :
  • 2 cawan tepung gandun
  • 2 sudu yis kering
  • 1/2 kecil sudu garam
  • 1 sudu gula
  • 2 sudu minyak zaitun ( Mas gantikan dengan lemak sayur )
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu besar water roux ( Mas saje tambah water roux ni )
Cara membuatnya :
  • Gaul tepung ngan gula, garam , lemak sayur dan water roux.
  • Campurkan yis ke dalam air suam n masukkan sedikit2 ke dalam adunan tepung.
  • Uli sampai doh licin. Biarkan adunan sehingga naik 2kali ganda.
  • Tumbuk2kan adunan n canaikan. sapukan sos pizza,isi pilihan n keju mozarella.
  • Bakar 15-20 minit.
  • Siap!!

Siap untuk dimakan...yummmmmyy...


Yang ni kes tak sabar2.....


7 comments:

  1. waaaaaah..yang tengah ngap tu sodap jeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  2. salam kak mas,
    wahh..gebushnya pizza kak. aiseh..terliur orang wat pizza. nak buat malas nguli tepung..hihi
    tumpang sini..

    ReplyDelete
  3. salam izah,
    he..he..mana taknya, bangun je tido terus tersenyum tengok mas tengah ambik gmbr pizza,tak sempat2 nak makan..tu yang suruh jadi model jap..

    salam izah,
    boleh..nanti sampai seru tu, he..he..

    ReplyDelete
  4. kalau cam tu meh join sekali kak..he..he..

    ReplyDelete
  5. syok lak tgk pizza ni...tak sabar nak g beli bahan2....mesti cuba ni...jom jaga kesihatan dan kecantikan dgn maajun tradisional homemade d http://www.maajunmaria.com

    ReplyDelete
  6. cuba jangan tak cuba maria,he..he..nanti mas follow tau

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...