Search This Blog

Wednesday, May 26, 2010

Masak Lemak Cili Padi Keli



Assalamualaikum. Sekali 2 layan masak lemak keli sedap tau. Mas buat tak banyak sebab yang nak makan mas sorang je, suami dan anak2 tak makan, hu..hu..

Masak Lemak Cili Padi Keli
Bahan - bahan :
  • 2 ekor ikan keli dibersihkan ( rendam dengan asam jawa dan tepung 5 minit, bilas, rendam dengan air limau nipis 5 minit, dibilas bersih.
  • *10 biji cili padi
  • *1/2 inci kunyit hidup
  • *2 biji bawang besar
  • *1 ulas bawang putih
  • *secubit garam kasar
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan santan cair
  • asam keping dan gula secukup rasa
  • 1 helai daun kunyit dihiris halus
Cara - cara :
  1. Kisar halus bahan - bahan yang bertanda *. Masukkan bahan - bahan yang dikisar dan santan cair kedalam periuk dan kacau perlahan - lahan dengan api perlahan hingga kuah sebati dan mendidih.
  2. Masukkan santan pekat, asam keping dan gula, kacau lagi hingga kuah mendidih. 
  3. Masukkan ikan keli dan daun kunyit dan biarkan mendidih dengan api perlahan dan kacau sekali sekala hingga kuah kelihatan pekat. Sedia dihidangkan..

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.