Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, April 30, 2010

Cinnamon Hot Dog Spicy Bun




Assalamualaikum. Moga pagi Jumaat yang mulia ni kita semua sihat dan sentiasa dirahmati Allah sentiasa. Meh layan mood meroti lak. Spicy Sosej Bun ni memang sesuai untuk orang yang seleranya suka makanan pedas . Mas buat bun sosej ni tengahari semalam sebab pagi tu dah makan nasi lemak ayam , maklumlah kita makan nasi sehari sekali je..he..he..resepi roti sosej ni Mas dapat dari citarasawan Myresepi.

Cinnamon Hot Dog Spicy Bun
Resepi : citarasawan 

Bahan :
  • 500gm tepung high protein - Mas guna tepung gandum
  • 95gm gula kaster
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 14gm yis segera
  • 50gm majerin @ mentega
  • 45gm shorteing @ minyak sayur
  • 2 tsp susu pekat manis
  • 1 biji telur gred A
  • 210gm air
Bahan isian / hiasan :
  • Hot Dog sosej
  • Serbuk kayu manis
  • Serbuk kari
  • Mayonnaise
  • Daun Bawang di potong
  • Susu sejat utuuk sapuan

Cara membuat :
  1. Satukan semua bahan dlm mangkuk pengisar kecuali air dan garam. Gunakan hook dan dengan speed perlahan, gaul adunan hingga rata .
  2. Tukar kepada speed sederhana dan masukkan air yang dicampur garam sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli hingga 8 - 10 minit sehingga menjadi doh yang elastik ( bola ditarik dan tidak putus ).
  3. Keluarkan doh dan uli dengan tangan, bentukkan bulat dan rehatkan selama 20 minit. Tutup mangkuk dengan kain bersih yang lembab.
  4. Leperkan doh dan uli semula. Bulatkan kembali dan rehatkan lagi selama 15minit.
  5. Ambil dan timbang seberat 60 gm atau saiz yang dikehendaki. Bulat2 kan semula. Rehatkan semula selama 5 minit.
  6. Leperkan doh dan canai untuk membuang angin. Bentukkan bujur ikut saiz sosej.
  7. Letakkan sosej ditengah2 dan potong doh dengan pisau plastik dikiri dan kanan sebanyak 5 potongan.
  8. Lipat silang pangkah kiri dan kanan mula dari atas hingga habis. Tekan sedikit hujungnya supaya melekat.
  9. Rehatkan doh supaya mengembang 2 kali ganda dan sapukan susu sejat.Taburkan serbuk kari dan serbuk kayu manis diatas bun dan paipkan sos cili dan mayonnis dan tabur daun bawang.
  10. Panaskan oven dan letakkan bun atas loyang yang disapu marjerin dan masukkan kedalam oven dibahagian tengah dan bakar pada suhu 180 c selama 15 minit dengan api atas bawah.                     

2 comments:

  1. rajinya mas meroti...E-na tgh malas nk buat roti skrg ni...huhuuu....

    ReplyDelete
  2. tengah semangat ni E-na ,nnti bila dah malas faham2 je la..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...